İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ukrayna Parlamentosu’ndan Örnek Soykırım Kararı

APA’ya konuşan Komite üyesi, Verkhovna Radası Yardımcısı Mustafa Jamil, yapılan görüşmelerde, parlamentoda söz konusu yasa tasarısının görüşülmesinin kabul edilemez olarak değerlendirildiğini belirtti. Görüşmede, Ukrayna parlamentosu tarafından bu tür bir belgenin kabul edilmesinin gerçekle çeliştiğinin belirtildiğini söyleyen Jamil, “Bu tür belgelerin kabul edilmesinden önce, tarih bilimciler bunları incelemeli ve ortak bir karara varmalı. Aynı zamanda, bu tür bir belgenin kabul edilmesi, uluslar arasındaki dostluğu baltalayabilir. Bu sebeple, komite yasa tasarısını reddetti” dedi.

***
TurkishNY.com – Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları ve Etnik Gruplar Arası İlişkiler Komitesi, sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının görüşülmesini kabul edilemez olarak değerlendirdi.
APA’nın haberine göre Ukrayna Verkhovna Radası İnsan Hakları ve Etnik Gruplar Arası İlişkiler Komitesi, parlamentoya sunulan sözde Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin yasa tasarısına dair görüşme yaptı.
APA’ya konuşan Komite üyesi, Verkhovna Radası Yardımcısı Mustafa Jamil, yapılan görüşmelerde, parlamentoda söz konusu yasa tasarısının görüşülmesinin kabul edilemez olarak değerlendirildiğini belirtti.
Görüşmede, Ukrayna parlamentosu tarafından bu tür bir belgenin kabul edilmesinin gerçekle çeliştiğinin belirtildiğini söyleyen Jamil, “Bu tür belgelerin kabul edilmesinden önce, tarih bilimciler bunları incelemeli ve ortak bir karara varmalı. Aynı zamanda, bu tür bir belgenin kabul edilmesi, uluslar arasındaki dostluğu baltalayabilir. Bu sebeple, komite yasa tasarısını reddetti” dedi.
Bu bağlamda, Verkhovna Radası’nın yardımcılarından oluşan bir grup tarafından imzalanan resmi bir mesaj Ukrayna Azerbaycanlıları Kongresi’ne gönderildi.  Mesajda; yasa tasarısının iade edildiği ve Ukrayna’da yaşayan Azerbaycanlıların ve diğer Türk dilleri konuşan insanların memnuniyetsiz olmalarına gerek olmadığı belirtildi.
Milletvekilleri Arsen Avakov ve Vilen Shatvoryan tarafından hazırlanan yasa tasarısında,  Verkhovna Radası’nın 1915-1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda “Ermenilerin topluca öldürülmesini” Ermeni soykırımı olarak tanıdığı ve 24 Nisan tarihini “soykırım kurbanlarına yönelik bir anma günü” olarak tanıdığı belirtiliyor.
Yasa tasarısının kayda geçilmesinin ardından Verkhovna Radası’na ve Ukrayna Cumhurbaşkanına bir protesto mektubu gönderen Ukrayna Azerbaycanlıları Gençlik Birliği ve diğer Türk dilleri konuşan organizasyonlar, yasa tasarısının kabul edilmesi halinde ülkede toplu protesto gösterileri düzenleneceğini belirttiler. Rada Yardımcısı, Kırım Tatarlarının lideri M. Jamil, tasarının kabul edilmesi halinde, Batkivshchyna (Anavatan) partisinden ayrılabileceğini ve Kırım Tatarlarının toplu protesto gösterileri yapacağını söylemişti.

Yorumlar kapatıldı.