İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Brüksel’de 3. Avrupa Ermenileri Kongresi gerçekleştirilecek

15-16 Ekim’de 3. Avrupa Ermenileri Kongresi gerçekleştirilecek. Açıklama 26 Temmuz’da gerçekleştirilen basın toplantısı esnasında  Avrupa «Ermeni Davası» Komitesi Bşk. Gaspar Karapetyan’dan geldi. Açıklamada kongrenin ilk günü kapalı gerçekleştirilecek. Kongrenin ilk gün etkinliklerine sadece Ermenistan ve Dağlık Karabağ Hükümetleri temsilcileri, Ermeni diplomatlar, Ermeni toplumu temsilcileri yanısıra Kilikya Katolikosu Aram I katılacak. Kongreye katılan konukların toplam sayısı yaklaşık 200 kişiyi bulmakta.

Kongrede aralarında Ermeni Soykırımının 100. Yıldönümü arifesinde programın hazırlanması dahil olmak üzere 3 esas konu yer almakta. Karapetyan açıklamasında, Ermeni halkının sesinin ve adil taleplerinin uluslararası toplum ve Türkiye tarafından işitilmesi için eşgüdümlü ve mutabakatlı adımların öneminin altını çizdi.
Kongre gündemindeki diğer ana sorunlar arasında Avrupa Ermeni toplumlarının farklı kuruluşlarının faaliyetleri ve Avrupa sathında Türk-Azerbaycan lobi faaliyetleriyle mücadele yer almakta. Karapetyan bu bağlamda, özellikle son anılan lobi faaliyetlerinden kaçınmak amacıyla Ermeni-Türk Protokollerinin varlığına son verilmesinin gerekli olduğunu kaydetti.
Karapetyan, Ermeni Soykırımının tanınması, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının tanınması ve Karabağ halkının güvenliğinin temini konularının Avrupa Ermenilerini endişelendirdiğini belirtti. Javakheti ve Javakheti Ermenilerinin sorunlar da Avrupa’lı Ermenileri kaygılandıran konu başlıkları arasında yer almakta. Suriye Ermenilerine insani yardımın ulaştırılması da gündemdeki konular arasında.
Avrupa «Ermeni Davası» Komitesi Bşk. Karapetyan, Avrupa Ermeni toplumlarında siyasi aktivasyonun yüksek olduğunu, ancak Ermeni toplumlarının Avrupa’nın farklı köşelerine göç eden Ermenistan’lılardan oluşması hususunu da acıyla kaydetti.
Avrupa Ermenileri birinci ve ikinci kongrelerinin 2003 ve 2007 yıllarında gerçekleştiğini kaydedelim.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.