İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

XXIV Rupen Semerciyan Basketbol Turnuvası Turnuva Kurulu Açıklaması

 Rupen Semerciyan Basketbol Turnuvası 24. Yılını tamamlayarak artık kimsenin görmezden gelemeyeceği bir cemaat hareketi olmuştur. Turnuvanın bu yıllara taşınmasında emek sarfeden herkesin en ufak bir çabası veya katkısı dahi takdiri hak etmektedir. Her olayda olduğu bu turnuva sürecinde de içinde ve dışında sevindirici birçok olay gerçekleşmesine rağmen aksaklıklar da olduğu kabul edilmesi gereken bir gerçektir. Ancak en çok sıkıntı ise hava şartları ve turnuvanın gerçekleştirildiği alanlar nedeniyle meydana geldiği de ayrı bir gerçektir.

Her turnuva öncesi Dernekler bir araya gelir ve turnuva süreci, sistemi ve saha hakkında görüşlerini ortaya koyar ve bu şartların ışığında turnuvaya kimi takımlar katılmaya kimileri ise bu yıl imkan olmadığını beyan ederek turnuva dışında kalırlar. Bu her dernek yönetiminin özgür iradesidir. Bu süreç içinde de yapılan ikinci şey turnuvanın gerçekleşmesini sağlayacak bir kurul oluşturmaktır. İşin en zor yanının da bu kurulu oluşturmak olduğu da ayrı bir gerçektir. Genellikle turnuvaya katılma kararı veren takım sorumluları ve yöneticileri böyle bir görevi üstlenmezler ve teklifleri de geri çevirirler. Bu da kişilerin takdiridir. Ancak asıl zorluk işte buradadır. Önceki yıllarda bu görevi üstlenen bir avuç insandan yine bu görevi üstlenmeleri istenir, hatta ısrar edilir hatta biraz da gururları okşanmaya çalışılır bu yolla ikna edilmek istenirler. Ne yazık ki her şey buraya kadardır.
 26 yıl önce başlayıp 24. Yılı tamamlanan turnuvanın ilk günden bu yana değişmeyen kuralları vardır. Önce “GENEL KURALLARI” ve her turnuva öncesi dikte edilen o turnuvaya ait “ÖZEL KURALLARI”. Özel kurallar o yıl oyuncu, saha, katılan takım sayısı gibi şartlara göre yeniden revize edilir. Ancak şartlar ne olursa olsun değişmeyen şartlardan biri Kurulun bu andan itibaren turnuvayı aldığı yetkiyle elinden gelen en iyi şekliyle tamamlamaya gayret edeceği ve tabi ki bununla ilgili kararları ve tedbirleri da alacağı. Her Dernek bu kuralı ve diğer şartları peşinen öğrenir ve lisanslarını teslim edip kuraya katıldığı gün bunları kabul etmiş sayılır.
Kurul bugüne kadar zamanında talep edilen hiçbir isteği anlamsızca reddetmemiştir. Özellikle kura çekimi esnasında özel bir gün olup olmadığı sorulmuştur. Bu yıl da Samatya sahasının peşinen dolu olacağı bilinen iki günü fikstür dışı bırakılmış, Bomonti Mıhitaryan derneğinin mezuniyet gününe de bay oldukları maç haftası denk getirilmiştir.
Kurul iki şey için maalesef çözüm bulma şansına sahip değildir.
Hava şartlarına. Oyuncuların kişisel engelleri nedeniyle takımlarının zor durumda kalmalarına.
Bu yıl Samatya sahasında oynanacak turnuvanın bitmesi gereken tarih peşinen belli idi. Tüm Dernekler de bu konuda bilgi sahibi oldu. Okulların kapanışıyla birlikte inşaat çalışması başlayacağından turnuvanın ileriki tarihlere sarkıtılması bu nedenle de mümkün değildi.
Bu yıl da daha önceki yıllarda olduğu gibi yağmur nedeniyle ertelemeler yapılmak zorunda kalındı. Hakemlerle yapılan anlaşmalar nedeniyle de erteleme haberlerinin maç saatinden en geç iki saat öncesine kadar bildirilmesi de ayrı bir zorunluluktur. Bu uygulama da son dört yıldır devam ediyor. 
Kurul verdiği kararlarda birden çok kuralı ve durumu gözetmeye devam etmektedir. Sadece bu yıl 150’den fazla oyuncu ve yöneticinin güvenliğini, Mali portreyi, oynanabilirliği ve şartları. Doğal olarak özellikle hava şartları ile ilgili olarak verilen erteleme kararlarının hatalı olma olasılığı da olduğu açıktır, belli bir saate kadar yaşanan şartlarla verilen karar daha sonra yanlış da olabilir. Bu ise daha önce de yaşanmış olmasına rağmen insanları suçlamanın bir yolu değildir.
Kurul bugüne kadar birçok tatsız olayı olabildiğince saklı tutmayı uygun görmüştür. Ancak bu turnuva süresinde meydana gelen ve hiçbir Kurulun asla hak etmeyeceği bazı olayları bu kez de  gizli tutmamayı turnuvanın geleceği ve “ Saygı ve Saygınlık ” çerçevesi içinde açıklamayı daha doğru bulmuştur.
Bu yıl erteleme kararları sahanın şartları nedeniyle ileri tarihlere aktarılamamış ve maçlar hafta içleri oynanarak tamamlama yolu seçilmiştir. Yine de hem yağmur hem de AKP mitingi nedeniyle tasarlanan tarihte bitirilmesi maalesef mümkün olamamıştır.
Hatırlamak gerekir ki Kurul mensupları özel yaşamlarından önemli bir zamanı turnuvanın sürdürülmesine ve tamamlanmasına harcayarak tam anlamıyla bir gönül görevini yerine getiriyorlar. Cumartesi – Pazar sahada hafta içleri de toplantılarda en önemli saatlerini bu turnuvaya adıyorlar. Bu dahi teşekkürü gerektirmiyorsa da hakareti gerektirmez ağır hakareti ise hiç. Ancak 21. Turnuvada meydana gelen olaylara benzer davranışlar bu yıl da meydana geldi.
İki derneğin özellikle kurulu karşı tarafın menfaatlerini koruduğu savıyla eleştirmesi ve bununla ilgili sayısız telefon görüşmesine muhatap bırakması anlaşılır değildi. Birçok kez tarafsızlığını ve adil tavrını tartışılmaz şekilde ortaya koymuş insanları böylesine bir suçlamaya sadece “duyumlarımız var” gerekçesiyle dayanak yapmak hiç doğru olmadığı gibi hakkaniyetli olamaz. Bu nedenle de sahaya çıkamama ya da maçı oynayamama durumunun vebalini de kurula yüklemek ise en azından dürüst bir davranış olmasa gerektir.
Bu yıl final haftasını tamamlamak için dört gün boyunca her ihtimali araştırıp mali portresi ve imkanları da araştıran ancak önceliğini Turnuvanın başladığı yerde bitme ilkesine odaklanan Kurulu doğrudan sorduğu sorulara aldığı en keskin cevaplara rağmen hala dedikodu ve asılsız söylemlere dayandırarak gereksiz polemiklere sebep olarak suçlamak ise kurumların hem geleceklerine hem de yönetimlerine pek yakıştığı söylenemez. Bu çerçevede bazı telefon konuşmalarında söylenen sözlerin de kurum yöneticilerine yakışmadığı bir gerçektir.
Konu bu kadarla da kalmamış ve ne yazık ki cemaatimizin saygın vakıf yöneticilerinin isimleri de fütursuzca anlamsız suçlama ve polemikler içine de çekilmiştir.
Acı olan şudur ki bazı basın organları da bu konularda gerekli araştırma ve incelemeyi yapmadan, hatta turnuva hakkında tek satır haber yapmamışken konuyu 24 yıllık bir turnuvanın haberinden daha önemli addedebilmişlerdir.
Kurul bu yıl da doğru veya yanlış, iyi veya kötü bir yılı da tamamlamıştır. Final haftası öncesi Sahakyan Derneği ile ortaya çıkmış sıkıntılar ve saha durumu karşılıklı diyaloglarla çözülmüş ve Kurulun bu konudaki duruş ve anlayışı ısrarla anlatılarak çözüme bağlanmıştır. Bu görüşmeler esnasında Saha konusunda kendilerinden talep edilen çözüme de imkanlar çerçevesinde çözüm bulunmuş ve turnuva başladığı yerde bitirilmiştir.
Aramyan derneği ise yazdığı mailler ile amacını ve düşüncelerini ortaya koymuştur.
Yazılan maillerin örnekleri yazımız ekindedir. Bunlar hakkında yorum ise bu yazımızla birlikte cemaat mensuplarının kendilerine bırakılmıştır. Ancak bu maillerde yazdıklarıyla sonraki yıllarda hem derneklerini hem de bu yıl takım lisanslarında adları yer alan oyuncuları bundan sonraki yıllarda ne kadar zor bir durumda bıraktıklarını da hatırlatmakta yarar görüyoruz.
Turnuva kurulu adına Kevork Simkeşyan Aramyan derneği başkanı Levon Nergizoğlu ile bir telefon konuşması yapmış ve konuyla ilgili bilgileri, yine takımlarındaki bazı oyuncularla ilgili geçmişte meydana gelmiş bazı olayları kendisine iletmiştir.
Bir hatırlatma gerekir ki Aramyan derneğinin yarı finaldeki hükmen mağlubiyeti tarihteki ilk değildir. Tabi araştırmadan ya da bilenlere danışmadan yapılan bu yorum da maalesef yanlış olmuştur.
Bu olay nezdinde yine yeterince bilgi sahibi olunmadan yapılmış her yorum ve talebe cevap verme noktasının bu yazı olmaması nedeniyle herhangi bir bilgilendirme yapılmayacaktır. Ancak duyarlı ve kan değişikliği talep eden arkadaşlarımızın bir 24 yıl daha bu turnuvanın süregelmesi için kurul içinde yer alarak katkılarını getirmeleri en büyük temennimizdir.
Bu yazıda da belirtildiği gibi Kurulun amacı bugüne kadar bu turnuva elinden geldiğince düzenlemek ve sürdürülmesini sağlamak olmuştur. Bundan sonra da Turnuvanın Saygın bir şekilde sürdürülmesi en büyük temennimizdir.
Saygılarımızla,
Turnuva Kurulu  

Gönderen: Kevork Simkeşyan / kevorksimkesyan@gmail.com

Yorumlar kapatıldı.