İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türk-Ermeni tarihi’ yeniden yazılıyor

TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akademisyenlerin hazırlayacağı özgün makalelerden oluşan, Türk ve Ermeni toplumunun siyasi ve toplumsal ilişkilerine ışık tutan bir külliyat hazırlamak istediklerini söyledi. Bu külliyatta iki üke arasındaki ilişkilerin dünden bugüne ele alınacağını anlatan Hülagü, “Çalışma, Türk ve Ermeni toplumlarının her cephesini ortaya koyabilecek, özellikle sosyal yanlarını irdeleyecek makalelerden oluşacak. Bu hem 2015’e, yani Ermeni soykırımı iddialarının 100. yılına bir hazırlık olacak hem de bugüne kadar yazılmamış Türk-Ermeni tarihi yazılacak” dedi.

***
Türk Tarih Kurumu (TTK), Türk-Ermeni ilişkilerinin tarihsel süreçte geçirdiği evreleri, farklı uzmanların kalemiyle ele alan kapsamlı bir külliyatın hazırlanması için çalışma başlattı.
TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akademisyenlerin hazırlayacağı özgün makalelerden oluşan, Türk ve Ermeni toplumunun siyasi ve toplumsal ilişkilerine ışık tutan bir külliyat hazırlamak istediklerini söyledi.
Bu külliyatta iki üke arasındaki ilişkilerin dünden bugüne ele alınacağını anlatan Hülagü, “Çalışma, Türk ve Ermeni toplumlarının her cephesini ortaya koyabilecek, özellikle sosyal yanlarını irdeleyecek makalelerden oluşacak. Bu hem 2015’e, yani Ermeni soykırımı iddialarının 100. yılına bir hazırlık olacak hem de bugüne kadar yazılmamış Türk-Ermeni tarihi yazılacak” dedi.
Külliyatın 1 yıl içinde bitmesi planlanıyor
İki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişinin onlarca asırlık bir zaman dilimine dayandığına işaret eden Hülagü, “Ancak şu an bu ilişkilerin bütünüyle ele alındığı bir külliyat hazırlanmamış. Genelde parça parça çalışmalar yapılmış. Bizim hazırlayacağımız külliyatta hem son yıllarda yazılmış hem de geçmişte yazılmış ama bugünkü bilgi ve belgelerle yenilenmiş makaleler dikkate alınacak” diye konuştu.
Bütün dünyanın böyle bir konuyu tartışırken, iddiaların merkezindeki Türkiye’de hiç kapsamlı bir çalışmanın hayata geçirilmemesinin önemli bir eksiklik olduğunu belirten Hülagü, “Ermeni isyanları diyoruz ama derli, toplu bir Ermeni isyanları çalışmamız yok” ifadesini kullandı.
Külliyatta, Ermeni-Türk ilişkilerinin sadece tarihi ve siyasi tarafına yer verilmeyeceğini aynı zamanda sanatsal, sosyal ve kültürel etkileşimlerin de bulunacağını dile getiren Hülagü, çalışmaya katılmak isteyen akademisyenlerin TTK’nın internet sitesinden başvurabileceğini söyledi.
Başvurular neticesinde ulaştırılacak makalelelerin yıl sonuna kadar toplanacağını bildiren Hülagü, çalışmanın 1 yıl içinde bitirilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA

Yorumlar kapatıldı.