İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryaniler Çocukları İçin Ana Sınıfı İstiyor

Mardin’de yaşayan 3000′e yakın Süryani vatandaşı, Okullarda Süryanice dilinin eğitiminin verilmesini istiyor. İki yıl önce Milli Eğitim Bakanlığına baş vurarak ana sınıflarında Süryanice sınıfların açılmasını istediler. Ancak iki yıl önce dönemin Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bu isteği geri çevirerek “Milli Eğitim Bakanlığı Mevzuatında yeri yoktur” diye taleplerini geri çevirmişlerdi.

Mardin’de yaşayan 3000′e yakın Süryani vatandaşı, Okullarda Süryanice dilininin eğitiminin verilmesini istiyor.
İki yıl önce Milli Eğitim Bakanlığına baş vurarak ana sınıflarında Süryanice sınıfların açılmasını istediler. Ancak iki yıl önce dönemin Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bu isteği geri çevirerek “Milli Eğitim Bakanlığı Mevzuatında yeri yoktur”diye taleplerini geri çevirmişlerdi.
Mardin Süryani kadim Deyrulzafaran manastırı ve kiliseler vakfı yönetim kurulu üyesi ve başkan vekili Yılmaz Hiçbezmez konuyu tekrar gündeme getirerek şunları söyledi.
“Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsünde Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı bile kuruldu. Ben bu yaşıma kadar kendi ana dilim olan Süryaniceyi okuyup yazamadım. Bari çocuklarımız Süryani dilini öğrensinler, Mardin bir hoşgörü şehri ve diyarı ise, Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller enstitüsünde Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı kuruluyorsa ve bütün yabancı dillerin eğitimi veriliyorsa Süryanice neden bunların arasında değil. Bizimde çocuklarımızın Süryani dilini öğrenmeye okumaya yazmaya hakları vardır diye düşünüyorum ve bu gayeyle iki yıl önce Milli Eğitim Bakanlığına baş vurmamıza rağmen red cevabı geldi. Şimdi Mardin’de herhangi bir okulda Süryanice sınıfın açılmasını istiyoruz, çocuklarımız, ve torunlarımız ana dilleri olan Süryaniceyi öğrensinler istiyoruz” diye belirtti.
Mardin Süryani Kadim Vakfı yöneticilerinden halen İstanbul’da ikamet eden eski gazetecilerden Münir Kilimci ile İstanbul Marev (Mardinliler dayanışma ve eğitim vakfı) başkanı Fehmi Tahincioğlu ise “Bugün hükümetin paylaştığı bu süreç çerçevesinde Herkes kendi ana dilini öğrenme hakkına sahip olacaktır” umuduyla süreci Süryaniler olarak büyük takdirle karşıladık. Barış sürecini de desteklendiğimizi defalarca belirttik. Niçin Mardin’de Süryanice bir ana okul açılmasın ki biz çocuklarımızın yasal yollarla Süryaniceyi öğrenmelerini istiyoruz” diye belirtti.
Haber: Hamdiye Özay
Fotoğraf :Adnan Avuka
aykiridogrular.com

Yorumlar kapatıldı.