İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hep Ermeniler mi suçlu?

Senan Porteron
Tarih boyunca itilip kakılan, küfür edilen, hakarete uğrayan, ötekileştirilen Ermeniler hala birilerinin gözünde düşman olarak gözükmeye devam ediyor. Ne zaman memlekette olay olsa birileri çıkıp ‘bu işin arkasında kesin Ermeniler var’ diyor. Yazmaya nereden başlayayım bilmiyorum. Ermeni kelimesini küfür olarak kullanan zihniyetten mi yazayım? 
Yoksa Hrant Dink’ten mi? 1915 olaylarından mı? Sevag Balıkçı’dan mı? Hangi birisini yazayım? Ermeni kelimesini küfür olarak kullanan bir zihniyet var bu ülkede. Sürekli milli takım maçlarında ‘ayağa kalkmayan Ermeni olsun’ sloganı atan, duvarlara küfürler yazan bir zihniyet. Bazı milliyetçi gruplar tarafından da ırkçı söylemleri sık sık duyuyoruz. Örneğin; ‘Ermeni köpeği tükürsek boğulur’ gibi. İçinde milliyetçilik, ırkçılık olan insanların bazı amaçları var bu ülkede. Ermenileri öldürmek, ötekileştirmek, onlara zarar vermek gibi.

Nedir bu düşmanlık?
1915 olaylarından bahsettiğimiz zaman ‘yalan bu haberler! Tarihimizi lekeleyemezsiniz!’ deyip, 100 yıl önce yaşanan acı bir olayı içinde hissetmemek vicdansızlık değil midir? İçinde o acıyı hissetmese bile, kendi tarihiyle yüzleşmekten neden korkar ki bir insan? Oysaki tarihle yüzleşmek insanları özgürleştirir. Ne zaman 1915 konusu açılsa herkes Talat Paşa kesiliyor başımıza. Herkes hakaret etmeye başlıyor. Bu hakaretleri sadece 1915 olaylarını konuştuğumuz zaman değil, Hrant Dink’in öldürülmesi meselesinde de duyuyoruz. Sürekli bir Ermeni vurgusu var. İnsan, gazeteci, yurttaş gözüyle bakmıyorlar Hrant Dink’e. Herkesin zihninde tek kapı var oda Ermeni olması. Hrant Dink barışın kollarına sarılan, insanlığı önemseyen, vicdanıyla yaşayan, ırkçılıkla mücadele eden, birleşmekten, kardeşlikten, saygıdan yazan bir gazetecimiz her şeyden önce yurttaşımızdı. Acımadınız, öldürttünüz hala arkasından küfürler ediyorsunuz. Hala Ermeni vurgusu yapıyorsunuz.
Nedir bu düşmanlık?
24 Nisan 2011 senesinde Ermeni kökenli Sevag Balıkçı yurttaşımızın öldürülmesi. En önemlisi de bu cinayetin Ermeni Soykırımını Anma Günü’nde gerçekleşmesi. Tesadüf değil, nefret suçu olduğunu, cinayet olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz.. Her ne kadar Askeri Mahkeme olayın dikkatsizlik sonucu gerçekleştiği hükmüne varsa da bu ülkede adaletin olmadığını da biliyoruz. Ne zaman söz konusu Ermeniler olsa adalet ortadan kayboluyor.
Nedir bu düşmanlık?
Gezi Parkı direnişinde de suçlu hep Ermeniler. Mersin’de başlayan 17. Akdeniz Olimpiyat Oyunları’nın açılış seramonisinde Türk bayrağını taşıyan güreşçi Rıza Kayaalp Gezi Parkı direnişi için Twitter’dan ‘Ermenilere bıraktınız meydanı, Allah belanızı versin eylemci çapulcuları. Ermenistan halkı kutlama yapıyormuş. Taksim’i işgal ettik, Türkiye’ye rahatça hakaret edebiliyoruz diye. Vatan hainleri’ yazmıştı. Gezi Parkı direnişinde Ermeniler, Kürt sorununda Ermeniler bu ülkede yaşanan bütün acı olayların arkasında Ermeniler var zaten.
Ermeniler kimdir?
Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan, bu topraklarda gömülen, bu topraklarda emek üreten yurttaşlarımızdır. Bu ülkedeki bütün sorunlarla yakından ilgilenen, bu ülke için gerektiğinde üzülen, gerektiğinde sevinen yurttaşlarımızdır. Ötekileştirmeyi, düşman gözüyle bakmayı, bırakalım artık.  Bir birimize Türk, Ermeni, Kürt diye bakmayalım. Bir birimize gözümüz gibi bakalım.

Yorumlar kapatıldı.