İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Cumhuriyet Başsavcısı: Ermeni Soykırımının tazmini nasıl bir mahiyete sahip olmalı?

II. Tüm Ermeni Hukukçular Konferansı esnasında Ermenistan Cumhuriyet Başsavcısı Ağvan Hovsepyan, “Tazminat alan süjelerin  çerçevesi nasıl olacaktır? Bu Soykırım kurbanlarının ardıllarını?, Ermeni Apostolik Kilisesini?, Ermenistan Cumhuriyetini?, yoksa hepsini beraber mi içermelidir? Derin kanaatimce Soykırım kurbanlarının ardılları maddi tazminat almalıdırlar. Türkiye sathında mucize eseri ayakta kalan kiliseler ve kiliselere ait topraklar Ermeni Kilisesine iade edilmelidir. Ermenistan Cumhuriyeti kaybettiği toprakları almalıdır vb. Ancak bütün bu talepler, eksiksiz hukuki gerekçelere sahip olmalılar.″ dedi.

***
Ermeni hukukçuların sorunlarından biri Ermeni Soykırımı tertipçileri, tahrikçileri ve destekleyicilerinin ortaya çıkarılmasıdır. Açıklama bugün 5 Temmuz’da «Ermeni Soykırımının 100. Yıldönümüne Doğru» başlıklı II. Tüm Ermeni Hukukçular Konferansı esnasında Ermenistan Cumhuriyet Başsavcısı Ağvan Hovsepyan’dan geldi. Konferans, Diaspora Bakanlığı tarafından organize edilmekte.
Hovsepyan şunları kaydetti: ″Ermeni Soykırımının uluslararası tanınması ve kınanmasına ilişkin biz esas sorumlu Türkiye’yi kabul etmekteyiz. Türkiye hukuk diliyle ifade edildiğinde, suçun icracısıdır. Bu böyledir. Ancak biz hukukçular, suçluların sıklıkla tertipçiler, tahrikçiler ve destekleyenler olmak üzere  suç ortakları olduğunu biliyoruz. Acaba Ermeni Soykırımını icra edenleri; tertipleyen, destekleyen veya tahrik eden  birey şahıslar, uluslararası aleni veya gizli kuruluşlar, halklar ve devletler oldu mu? Ve başlıcası: Hangi amaçla. Literatürde Ermeni Soykırımının organizatörleri, destekçileri hatta ortak icra  edenlere ilişkin kimi bilgiler yer almaktadır. Ancak bu bilgilerde yüksek sesle ifade edilen uluslararası kuruluşlar ve devletlere ilişkin ben, bunlar sadece hipotezler olduğundan, şimdilik susuyorum, bunlar cidden araştırmaya ihtiyaç duymaktalar.″
Ermeni Soykırımının sonuçlarının giderilmesine yönelik hukuki meselelere ilişkin olarak A. Hovsepyan, Ermeni hukuçular için burada da ciddi çalışma sahası olduğunu kaydederek şunları belirtti:
″Burada bir dizi  hukuki sorun doğmaktadır. Ermeni Soykırımının sonuçlarının giderilmesinin tazminatla ilintili olduğu tartışma götürmez. Bu tazminat nasıl bir mahiyete sahip olmalı? Salt manevi mi? Ve aynı zamanda mülk ve toprak şeklinde mi?
Tazminat alan süjelerin  çerçevesi nasıl olacaktır? Bu Soykırım kurbanlarının ardıllarını?, Ermeni Apostolik Kilisesini?, Ermenistan Cumhuriyetini?, yoksa hepsini beraber mi içermelidir? Derin kanaatimce Soykırım kurbanlarının ardılları maddi tazminat almalıdırlar. Türkiye sathında mucize eseri ayakta kalan kiliseler ve kiliselere ait topraklar Ermeni Kilisesine iade edilmelidir. Ermenistan Cumhuriyeti kaybettiği toprakları almalıdır vb. Ancak bütün bu talepler, eksiksiz hukuki gerekçelere sahip olmalılar.″
Foto: Arsen Sarkisyan/NEWS.am

News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.