İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“The New Yorker” İstanbulun cesur göstericilerinin çoğu Ermeni mezarlarının üstünde durmasını bilmiyorlar

Meydan sembolik anlamı taşıyor. Gezi’nin göstericileri son zamanlarda üzerine “Aziz Hakob 1551-1939 Ermeni mezarlığı. Siz bizden mezarlığımız alsanız, parkımız almazsınız” yazılan mezar taşını dikti. İstanbul’un cesur göstericilerinin çoğu yüzyıllar önce İstanbul’un Ermeni cemaatinin üyeleri tam onların durduğu yerlerde gömüldüğünü bilmiyorlar.( Yalan yanlış bilgiler maalesef böyle sonuçlar veriyor. Gezi mezarlık değil. HYETERT)

 ***
 “The New Yorker” gazetesi Türkiyedeki Taksim meydanında yaşanan şikayet eylemlerine değinerek “Ermenilerin geçmişi Taksim meydanında” başlıklı makaleyi yayımladı.
Bazı kısaltmalarla makale sunuluyor.
“Taksim meydanı Kahire’nin Tahir meydanı ve New York’ta Zukoti parkı gibi farklı ülkelerde bulunan arkadaşlarla buluşmak ve ağaç altında kitap okumak için birbirine benzer yerler. Ama Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan Osmanlı dönemin Taksimde alışveriş merkezi ve cami inşaat etme karar aldı. Mayıs ayın sonlarında onlarca çevreci şikayet eylemlerini başlattılar. Türk polisler ise göstericilere karşı biber gazı ve tazyikli su araçlarını kullandılar.
Meydan sembolik anlamı taşıyor. Gezi’nin göstericileri son zamanlarda üzerine “Aziz Hakob 1551-1939 Ermeni mezarlığı. Siz bizden mezarlığımız alsanız, parkımız almazsınız” yazılan mezar taşını dikti. İstanbulun cesur göstericilerinin çoğu yüzyıllar önce İstanbulun Ermeni cemaatinin üyeleri tam onların durduğu yerlerde gömüldüğünü bilmiyorlar.
Daha geç, Birinci Dünya Savaşı başlarken Osmanlı İmparatorluğunda 2 milyon Ermeni yaşıyordu, ama 1922 yılında Ermenilerin sayısı 400.000  oldu. Sebep 1.5 milyon Ermeilerin katledilmesidir. Tarihçiler tarafından anılan olay soykırım adlandırılıyor. Yaklaşık 100 yıl geçti, ama Türkiye hükümeti henüz Ermeni soykırımını tanımadı. Şimdi Türkiyede Ermenilerin sayısı oldukça az. 1919 yılında Pangaltı mahallesinde Ermeni soykırımı anıtı dikildi, ama 1922 yılında kaldırıldı. Her yıl 24 Nisan tarihinde Türkiyede “Durde” hukuk örgütü sessiz anma etkinliğini düzenlendiriyor.
Çoğular Erdoğan tarafından yürütülen siyasetten şikayet ediyorlar, kendi geçmişlerine saygı göstermesini talep ediyorlar. Bu soruda onlar yalnız değil”.
Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.