İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Economist’ten ‘Protesto’ kapağı

Küresel finans ve siyaset çevrelerinin yakından takip ettiği İngiltere merkezli The Economist dergisi bu haftaki kapağını dünyanın dört bir yanında patlak veren protesto eylemlerine ayırdı… Geçtiğimiz ay İsveç’teki isyanlar ve 2011’de Londra’yı kasıp kavuran ayaklanma da listeye girdi. Türkiye’de de üniversite mezunlarının sayısının 1995’ten bu yana her yıl yüzde 8 arttığını belirten dergi, “Bunun yarattığı genç orta sınıflar, büyük aileler, alkole denetim isteyen Başbakan Erdoğan’ın, dinci muhafazakârlığına karşı öfkeli” diyor. Başyazının son cümlesinde “2013’te demokrasilerin sıkıntı çektiğini gören Pekin, Moskova ve Riyad’daki liderler rahatsız hissediyor olmalı” diyerek otokrat rejimleri uyardı.

***

Küresel finans ve siyaset çevrelerinin yakından takip ettiği İngiltere merkezli The Economist dergisi bu haftaki kapağını dünyanın dört bir yanında patlak veren protesto eylemlerine ayırdı.

“Protestoların ilerleyişi” manşetini atan derginin kapağındaki karikatürde; 1789 Fransız Devrimi, 1968’de ABD ve Batı Avrupa’daki protestolar, 1989’da Doğu Avrupa’da komünizm karşıtı eylemler ve yeni nesil eylemleri simgeleyen, akıllı bir telefon taşıyan bir kadın gösterici yer aldı. The Economist, eylemlerin yayılma hızını teknolojinin ’nimetlerine’ bağlayıp “Son birkaç haftadır, bir ülkeden diğerine protestocular hayret verici bir hızda harekete geçti. Demokrasilerde, diktatörlüklerden daha aktiftiler. Talepler listesi olan çeşitli lobilerden ziyade, sıradan, orta sınıf insanlardı. Şölenleri ve öfkeleri, yolsuzluğu, verimsizliği ve iktidardakilerin küstahlığını mahkum ediyordu” ifadelerini kullandı. Eylemlerin, eskisi gibi sendikalar ya da çıkar grupları tarafından örgütlenmediğine dikkat çekilerek organizasyon eksikliğinin eylemlerin gündemini ve taleplerini kaçınılmaz biçimde bulanıklaştırdığı belirtildi. Geçtiğimiz ay İsveç’teki isyanlar ve 2011’de Londra’yı kasıp kavuran ayaklanma da listeye girdi. Türkiye’de de üniversite mezunlarının sayısının 1995’ten bu yana her yıl yüzde 8 arttığını belirten dergi, “Bunun yarattığı genç orta sınıflar, büyük aileler, alkole denetim isteyen Başbakan Erdoğan’ın, dinci muhafazakârlığına karşı öfkeli” diyor. Başyazının son cümlesinde “2013’te demokrasilerin sıkıntı çektiğini gören Pekin, Moskova ve Riyad’daki liderler rahatsız hissediyor olmalı” diyerek otokrat rejimleri uyardı.

http://avrupagazete.com/haberler/14391-economist-ten-protesto-kapagi.html

Yorumlar kapatıldı.