İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeniköy muhtarı Engin Cevahiroğlu’a tepkiler artıyor

Geçtiğimiz gün Yeniköy’deki halk forumuna fiziksel saldırı düzenlediği ve Allahuekber sloganları arasında Ermeni ve Rumları hedef gösteren ifadeler kullandığı bir çok tanık tarafından öne sürülen muhtar Engin Cevahiroğlu’na tepkiler artıyor. Haberde, darp edilenlerin ve muhtarın açıklamalarına yer veriliyor.Darp edilenler: “Muhtar insanları kışkırttı. ‘Cami yapılmasını engellemek için geldiniz, niyetinizi biliyorum’ deyince yanındakiler üzerimize yürüdü.” Sarıyer Belediyesi: “Cami ihyası İBB’nin projesi, bize sorulmadı“… Haberde bahsedilen Yeniköy Cami projesinin iptaline destek olmak için: http://www.change.org/tr/kampanyalar/tc-%C3%A7evre-ve-%C5%9Fehircilik-bakanli%C4%9Fi-yenik%C3%B6y-parki-na-camii-projesi-iptal-edilsin  adresinden oy verebilirsiniz.
Kafe işletmecisi D.G. de: “Muhtara ‘Mutlu musunuz insanları kışkırttığınız için’ deyince sakallı bir adam suratımı tutarak bana da saldırdı. İnsanlar üzerimize gelmeye başladı. Biri arkadaşıma uçan tekme attı, arkadaşım yere kapaklandı. Ben de onu tutmak isterken kafama vurup yumruk attılar” dedi. D.G. bu akşam parka tekrar gitmek istediklerini anlatarak, “Barışçıl, şiddete yönelik bir hareket olmadan, dün nasıl insanca konuşmak için gittiysek aynı o şekilde gideceğiz…”
Muhtar: “Sizi Rumlar mı fişekledi” ifadelerini kullandığı iddiası hakkında “Baktım grupta beş bayan bizim Rum vatandaşlarımız. Ben de onlara ‘Vaftizlerinize, ölümlerinize geliyorum, birlik beraberlik içindeyiz, neden bana gelmediniz, kalbimi kırdınız’ diye serzenişte bulundum o kadar”
Aynı olay hakkında BIANET.ORG’da yayınlanan haberde ise başka bilgiler yer alıyor:
Yerdeniz: Saldırı “Rumların peşinden geldiniz” sözüyle başladı
Forum katılımcılarından Doğan ve yaşananları twitter’dan ilk duyuran Yerdeniz, parkta üç gündür benzer gerginliklerin yaşandığını öğrendiklerini söyledi. Forum katılımcılarının çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu ve çok sayıda genç ve çocuğun da orada olduğunu ifade ettiler. Ayrıca forum başlamadan önce, etraftakilerin “sizi burada istemiyoruz. Siz cami yapımını engellemek için buradasınız” dediklerini aktardılar.
bianet’e konuşan Yerdeniz olayı şöyle aktardı:
“Saat 22.00 gibi birileri, ‘muhtar da aramızda’ dedi. İnsanlar da ‘Ne güzel, muhtar da konuşsun’ dedi. Bunun üzerine muhtar ‘Siz niye geldiniz buraya, onu söyleyin’ dedi. ‘Biz Yeniköylüyüz, burada oturup sorunlarımızı konuşmak istiyoruz’ cevabını alınca ‘Hayır, siz buraya camiyi istemediğiniz için geldiniz’ diye konuşmaya devam etti.
“Yeni yapılacak caminin tarihi eser olduğunu anlatırken, insanlar yeni yapılacak bir binanın tarihi olamayacağını anlatmaya çalışıyordu. Ardından parka açık hava kütüphanesi, takas pazarı açılması gibi fikirler atıldı ortaya. Çocuklara çok fazla söz verildi. İlkokul öğrencileri de üniversite öğrencileri de vardı.
“Bir ara uzun bir konvoy silahlar atarak geçince, ortam iyice gerildi. Ama asker uğurluyorlarmış galiba.
“23.00 gibi parktan ayrılmaya karar verdik. Ancak ayakta karşılıklı bir tartışma yaşandı. Sonrasında diyalog muhtarla benim aramda geçti. Ben cami yapılacağından bile haberim olmadığını söyledim. ‘O zaman Yeniköylü değilsiz, senin Yeniköy Parkı’na ne işin var? Sen buraya camiye karşı geldin, ben bilirim’ gibi cevaplar verdi.
“Buraya misafir olarak parktaki insanları dinlemeye geldiğimi anlatmaya çalışırken, muhtar ‘Hayır, Rumların peşinden geldin’ deyince ortam gerildi. Orada çok sayıda gayrimüslim vardı ve buna çok alındılar. Yani olaylar aslında muhtarın bu laflarının ardından başladı.
“Arkada ‘Dağılın lan’ diye bağıran insanlar vardı. Bir kişinin bıçak çektiğini gözümle gördüm. Kullanmamış olabilir ama bıçağını çıkardı. İnsanlar kafelere kaçıştı, saldırganlar kafeye de girdi. Parkta birilerini dövüyorlardı ve ‘Vurun, acımayın’ diye bağırıyorlardı.
“Muhtar bizzat bana ‘yarın sizi burada istemiyoruz, başka parka gidin’ dedi. Buna tanıklık edecek onlarca insan var.
“Herkes yarın burada hep beraber buluşup, cami yapılmasını isteyenlerin de fikirlerini anlatması gerektiğini söylüyordu. Ama foruma tepki gösterenler Başbakan’ın terminolojisiyle cevap veriyordu, ‘Koç’un arazisine gidini orada toplanın’ diyorlardı.”
Cami tartışması
1500′lü yıllarda Yeniköy Parkı’na Şeyhülislam Zembili Ali Efendinin oğlu Fazıl Efendi tarafından inşa ettirildiği söylenen caminin temellerine ulaşılması için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Başkanlığı ile Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurul kararı kapsamında; Yeniköy Parkı’nda kazılara başlanmıştı. Aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek caminin 2014’te tamamlanması öngörülüyor.
Yeniköylüler ise Fazıl Efendi Camii’nin yeniden inşasında hiçbir kamu yararı olmadığını ve Yeniköy’de mevcut beş cami olduğunu söyleyerek bu projeye karşı çıkıyor (Osman Reis Camisi, Tekke Mescidi, Yeniköy Camisi, Yeniköy Merkez Çarşı Camisi, Bağlar Camisi).
Birkaç ay önce change.org’dan başlatılan imza kampanyasının 1550 imzacısı var. (ÇT)
Haberde bahsedilen Yeniköy Cami projesinin iptaline destek olmak için
http://www.change.org/tr/kampanyalar/tc-%C3%A7evre-ve-%C5%9Fehircilik-bakanli%C4%9Fi-yenik%C3%B6y-parki-na-camii-projesi-iptal-edilsin 
adresinden oy verebilirsiniz.
KAYNAK, KAYNAK 2

Yorumlar kapatıldı.