İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Los Angeles ABD’deki Ermenilerin Kalesi Konumunda

Bir asırdan fazla bir süredir Ermeni göçünün kalbi konumunda olan Los Angeles, son kırk yılda Orta Doğu’dan ve 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra bağımsızlığını ilan eden eski Ermenistan Sovyet Cumhuriyeti’nden artan orandaki göçmenleri kendisine çekti… Bu yeni yeni güçlenen göçmen grubun ayrıca, sözde Ermeni soykırımının resmi tanınması ve kendi Ermeni nüfusunun özerkliği ilkesine dayanacak şekilde Dağlık-Karabağ sorununun barışçıl ve adil bir şekilde çözüme kavuşturulması gibi meselelerde Kongre’yi ve Başkan Obama’yı etkileyerek ABD’deki Ermeni lobisine destek olabilecekleri savunuluyor.

***
TurkishNY.com – Bir asırdan fazla bir süredir Ermeni göçünün kalbi konumunda olan Los Angeles, son kırk yılda Orta Doğu’dan ve 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra bağımsızlığını ilan eden eski Ermenistan Sovyet Cumhuriyeti’nden artan orandaki göçmenleri kendisine çekti.
Hetq.am’ın haberine göre Ermenistan’dan gelen Ermeniler olarak bilinen “hayastanciler” topluluğu, önceleri anlaşılır nedenlerle politikada ve kamu hizmetinde yer almadılar.
Sert politikaların hüküm sürdüğü Komünist bir rejimden göç eden bu topluluk, en temel ihtiyaçları için dahi hükümete bel bağlamamaya karar verdiler. Bu toplumun ABD’deki mevcudiyetleri, hayatlarını yeniden kurmaya ve sıkı çalışmayla mevcudiyetlerini sağlamlaştırmaya odaklıydı.
Fakat bu toplumun politikadan geri durması geçen yılın sonlarında içlerinden birinin East Hollywood’da bir devlet dairesi için seçime katılmaya karar vermesiyle son buldu.
East Hollywood Komşuluk Konseyi (East Hollywood Neighborhood Council) Yönetim Kurulu eski Üyesi ve IC Vakfı (IC Foundation) Yönetici Direktörü Sam Kbushyan, Los Angeles Şehir Meclisi Bölge 13 için seçime katılmaya karar verince bölgedeki binlerce Ermeninin birkaç ay içinde seçmen olarak kaydolmasını sağladı.
Kbushyan ön seçimleri kaybetmesinin sonrasında, yerel aday Mitch O’Farrel’i desteklemeye başladı. Kbushyan’ın sadık Ermeni destekçileri, O’Farrel’in 21 Mayıs’ta seçimden zaferle ayrılmasını sağladılar. Seçimde oy veren yaklaşık 20.000 seçmenin yaklaşık dörtte biri, çoğu Kbushyan tarafından kaydedilmiş olmak üzere Ermeniydi.
Hollywood’un göçmen Ermeni toplumunun Meclis Bölge 13 üzerindeki etkisi, başta çok sayıda Ermeninin yaşadığı bir yer olan San Fernando Valley olmak üzere Los Angeles’ın diğer bölgeleri için de hızla bir referans haline geliyor.
Devam eden toplum örgütlenmesi ve seçmen kaydı sayesinde, Ermenistan’dan gelen göçmen Ermeni toplumlarının, Los Angeles içinde hızla güçlü bir seçmen grubu haline gelebilecekleri iddia ediliyor.
Bu yeni yeni güçlenen göçmen grubun ayrıca, sözde Ermeni soykırımının resmi tanınması ve kendi Ermeni nüfusunun özerkliği ilkesine dayanacak şekilde Dağlık-Karabağ sorununun barışçıl ve adil bir şekilde çözüme kavuşturulması gibi meselelerde Kongre’yi ve Başkan Obama’yı etkileyerek ABD’deki Ermeni lobisine destek olabilecekleri savunuluyor.

Yorumlar kapatıldı.