İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kadıköy’de Binler Madımak’ı Andı

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 yılında Madımak Oteli’nin yakılması sonucu katledilen 35 kişinin anma etkinliğinde binlerce kişi Kadıköy’de bir araya geldi. Sivas Madımak Katliamı’nın 20. yıl dönümü Kadıköy’de yapılan ve binlerce kişinin katıldığı miting ile anıldı. Kadıköy Meydanı’nda dün (23 Haziran) yapılan mitingin çağrıcılığını Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Federasyonu yaptı.

Katılımcılar meydana Haydarpaşa Numune Hastanesi, Ayrılık Çeşmesi ve Söğütlüçeşme yönünden girdi. Polis barikatıyla çevrili meydana bu yönlerdeki girişlerde polis araması vardı.
Miting boyunca sık sık “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Hükümet istifa” ve “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıldı.
“Burada”
Mitingde Sivas’ta ve Gezi Direnişleri’nde katledilenler için saygı duruşu yapıldı. Kitle beş dakika boyunca yönünü Taksim’e dönerek “duran insan” eylemi yaptı. Ardından Sivas’ta katledilen 35 aydın ve sanatçının tek tek adı okundu, alanı dolduranlar “burada”
Mitinge büyük küçük her yaştan insan katıldı. Miting programı katliamda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlarken, ölenlerin isimleri sırayla okundu; alanı dolduranlar bir ağızdan “burada” diye karşılık verdi.
Mitinge katılan Çarşı Taraftar Grubu ve grevdeki Hava-İş Sendikası üyeleri büyük alkış aldı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, alana kurulan sahnede yaptığı konuşmada tarihi bir an yaşandığını belirterek, İstanbul’a yapılacak 3. Köprünün isminin Yavuz Sultan Selim olmasını kabul etmediklerini belirtti.
Köprü ile meydana gelen ağaç, doğa katliamını unutup köprünün ismiyle uğraştıklarını ifade eden Bülbül, durumun siyasal İslam politikası olduğunu kaydetti.
AKP’nin Suriye Başkanı Beşar Esad’a katliamcı derken asıl katliamı kendi halkına yaptığını ifade eden Bülbül, “Ortadoğu’da yeni bir proje uygulanıyor. Erdoğan her yere müdahale ediyor. Bu yeni Osmanlıcılık” diye konuştu ve 2 Temmuz’da Sivas’ta Madımak Oteli’nin önünde yapılacak olan miting davetinin yineledi.
Kadıköy’deki miting Arif Sağ ve Sabahat Akkiraz’ın verdiği konserle sona erdi. (HK)
* Fotoğraflar: Ahmet Dumanlı – İstanbul / AA

Yorumlar kapatıldı.