İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya-Türkiye krizi büyüyor…

Bağış’ın bu açıklamaları Almanya’da büyük tepkiye neden oldu.  Türk Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Berlin’de Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle de Ukrayna’da olduğu için Karslıoğlu’na Berlin’in sözlü uyarısını Alman Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Emily Haber iletti.Alman yönetimi, Türkiye’de siyasilerin Merkel ve Almanya’ya yönelik kullandıkları üslubun diplomatik nezaketten yoksun, iki ülke ilişkilerini zedeleyici olduğunu vurguladı. Türkiye’de protestoculara uygulanan aşırı şiddetin kabul edilemez olduğu da Karslıoğlu’na iletilirken, medya organlarına yönelik baskıya da dikkat çekildi… Türkiye de misilleme olarak Almanya’nın Ankara Büyükelçisinin Dış Işleri Bakanlığına çağırdı. Ahmet Davutoğlu, Berlin’in bu tutumuna karşılık Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’ün bakanlığa çağrılması talimatını da verdi. 

***
Alman yönetimi, Türkiye’de siyasilerin Merkel ve Almanya’ya yönelik kullandıkları üslubun diplomatik nezaketten yoksun, iki ülke ilişkilerini zedeleyici olduğunu vurguladı. Türkiye’de protestoculara uygulanan aşırı şiddetin kabul edilemez olduğu da Karslıoğlu’na iletilirken, medya organlarına yönelik baskıya da dikkat çekildi.                          

TC’nin Avrupa Birliği baş müzakerecisi olarak görevlendirdiği bakan Egemen Bağış, Almanya Başbakanı Merkel’i, “Türkiye’yle uğraşanların sonunun pek hayırlı olmadığını söyleyerek, burada yaşayan 3.5 milyon Türk vatandaşını kullanabilecekleri ve Türkiye’deki 4000 Alman firmasının işlerini zorlaştırmakla şantaj ve tehdit etti.
Bağış, “Sayın Merkel de kendi seçimine bir malzame arıyorsa bu malzeme Türkiye olmamalıdır. Daha önce de bu malzemeyi kullanmaya kalkan Sarkozy’nin başına ne gelidiğini Sayın Merkel de eğer bir kez daha gözden geçirirse Türkiye ile uğraşanların sonunun pek hayırlı olmadığını kendisi görür. Kendisine bir de dostça bir tavsiyem var. Eminim Türkiye’de faaliyet gösteren 4 bin Alman firmasının da aynı hassasiyeti vardır. Almanya’da yaşayan ve çoğunluğu seçmen olan 3 buçuk milyon kardeşimizin de aynı hassasiyeti vardır. Türkiye iç siyasete malzeme yapılacak bir ülke değildir. Merkel de Sarkozy ile balık tutmak istemiyorsa hesabını iyi yapsın.” şeklinde konuştmuştu.
Almanya’nın rahatsızlığı
Bağış’ın bu açıklamaları Almanya’da büyük tepkiye neden oldu.  Türk Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Berlin’de Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle de Ukrayna’da olduğu için Karslıoğlu’na Berlin’in sözlü uyarısını Alman Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Emily Haber iletti.
Alman yönetimi, Türkiye’de siyasilerin Merkel ve Almanya’ya yönelik kullandıkları üslubun diplomatik nezaketten yoksun, iki ülke ilişkilerini zedeleyici olduğunu vurguladı. Türkiye’de protestoculara uygulanan aşırı şiddetin kabul edilemez olduğu da Karslıoğlu’na iletilirken, medya organlarına yönelik baskıya da dikkat çekildi.
Almanya, Gezi olaylarını izleyen Birlik 90-Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth’un İstanbul’da sığındığı otele polisin bilinçli olarak biber gazı sıkmasına da tepki gösterdi. Büyükelçiye, bazı AB ülkelerinin Türkiye ile yeni bir müzakere başlığının açılmasına karşı olduğu bilgisi de verildi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Gezi Parkı eylemleri nedeniyle Türk polisinin göstericilere karşı tutumunu eleştirmişti.
AB’nin 3 yıl aradan sonra Türiye ile “Bölgesel Politikalar” faslını açma girişimi Almanya ve Hollanda engeline takılmıştı.
Türkiye’den misilleme
Türkiye de misilleme olarak Almanya’nın Ankara Büyükelçisinin Dış Işleri Bakanlığına çağırdı. Ahmet Davutoğlu, Berlin’in bu tutumuna karşılık Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’ün bakanlığa çağrılması talimatını da verdi. Ancak Alman Büyükelçi şehir dışında olduğu için dün bu görüşme olmadı.

Yorumlar kapatıldı.