İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aram Haçaturyan’ın eserleri UNESCO «Dünya Belleği»ne kaydedildi

18 Haziran’da  Kore Cumhuriyetinde gerçekleşen  UNESCO «Dünya Belleği» Programı Komite Oturumunda UNESCO Genel Direktörü  kararı ve Uluslararası İstişare Komitesi raporu zemininde  «Aram Haçaturyan’ın elyazması notaları ve film müzikleri»nin Programın «Dünya Belleği»ne (Memory of the World International Register) kaydedilmesi kararı alındı.

Ermen tarafı dünyanın tüm ana karalarından taş plaktan, CD’ye kadar 299 belge içeren listeyi UNESCO’ya sundu. Aram Haçaturyan’ın ismi bundan böyle Beethoven, Brams ve Chopin gibi kompozitörlerle aynı safta anılacak.
«Aram Haçaturyan’ın elyazması notaları ve film müzikleri»ne ilişkin başvuru Ermenistan Dışişleri Bakanlığınca ″Aram Haçaturyan Ev-Müzesi″ ve kompozitörün oğlu Karen Haçaturyan desteğinde hazırlandı. Başvuru UNESCO Merkezine 2010 yılında yapılırken, tüm belgelerin toplanması ve teslimi 2012 yılına dek sürdü.
Böylece «Dünya Belleği» Programında Ermeni üçüncü belgesel mirası kaydedilmiş oldu. 1997 yılımda Ermenistan Mesrop Maştots Eski Elyazmaları Kütüphane-Müzesi Matenadaran, 2011 yılında ise «Beniamin Margaryan’ın Galaktikalara ilişkin Araştırma»sı «Dünya Belleği»ne girdiler.
UNESCO «Dünya Belleği» 1992 yılında başlamış olup,dünyada varolan arşiv ve kütüphanelerden  kıymetli koleksiyonların yok olmasını engellemeyi amaçlamakta. «Dünya Belleği»ne kaydedilen belge, elyazması, ses kayıtları, kütüphane koleksiyonları ve arşivleri insanlık için istisnai bir kıymet arz emekteler.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.