İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni-Türk Futbol Diplomasisi, Ermeni Soykırımının tanınmasını engelliyor

Siyaset uzmanı Yervand Bozoyan, Ermeni-Türk Futbol Diplomasisi, Ermeni Soykırımının ABD’de tanınmasını esaslı derecede zarar verdi. Bu siyaset yokken, Ermenistan ve Türkiye arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktaydı ve Türkiye ABD’nin Soykırımını tanımasını yönünde elinde herhangi bir gerekçe bulunmamaktaydı.″ dedi.

***
ABD tarafından Soykırımının tanınması konusu Ermenistan’ın uluslararası ağırlığıyla esaslı derecede bağlatılandırılmakta. Açıklama bugün 7 Kasım’da düzenlenen basın toplantısında siyaset uzmanı Yervand Bozoyan’dan geldi.
Ermenistan’ın ağırlığının nispeten az olması durumunda, ABD’nin «Ermeni Soykırımı» ifadesinden kaçınabileceklerini kaydeden Bozoyan ″Bu sebeple ABD’nin Soykırımını tanıması ve Türkiye’ye yönelik geniş ölçekli baskı uygulaması yönündeki umut belirsiz. Bizim kendimizin ABD’de Soykırım konusunun derinleştirilmesi ve daha reel zemin üzerine konması yönünde çaba göstermemizse farklı bir konu. Ermeni-Türk Futbol Diplomasisi, Ermeni Soykırımının ABD’de tanınmasını esaslı derecede zarar verdi. Bu siyaset yokken, Ermenistan ve Türkiye arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktaydı ve Türkiye ABD’nin Soykırımını tanımasını yönünde elinde herhangi bir gerekçe bulunmamaktaydı.″ dedi.
Uzman’a göre, Futbol Diplomasisi varolduğu müddetçe, Türkiye ve Ermenistan parlamentolarında protokoller mevcut durumdayken, Türkiye formel anlamda uluslararası toplumdan Soykırımın tanınarak ilişkilere zarar verilebileceğini iddia ederek Ermenisan’la ilişkilerinin normalleşmesine karışılmamasını talep edebilir. ″Hepimiz de bunu bir kandırmaca olduğunu anlıyoruz. Bunu biz yarattık ve kendimizi tuzağa düşürdük, öyle ki Obama ve diğer ülke liderleri, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesine daha iyisi karışmama kararlarını belirtmekteler″ diyen Bozoyan sözlerine şunu da ekledi: ″ Son 20 yıl esnasında ABD Başkanlık seçimlerinde adaylar ilk kez programlarında Ermeni Soykırım konusuna değinmediler ve hiçbir söz vermediler.″
Fotoğraf: Arsen Sarkisyan/NEWS.am
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.