İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Swoboda: Türkiye ile müzakereleri durdurmak Avrupa değerlerini savunanları vurur

Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalistler ve Demokratlar grubunun lideri Hannes Swoboda, ‘AB sağı Türkiye ile katılım müzakerelerini durdurmak istiyor. Ancak bu, Avrupa değerleri için mücadele eden herkesi vurur’ dedi.Swoboda, yayımladığı bir diğer mesajda ise grubu adına Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye ile ilgili özel bir tartışma düzenlenmesini istedi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de tüm tarafları görüşmeye çağırması gerektiğini söyledi.

 ***
Avrupa Parlamentosu’nun Avusturyalı üyesi ve Parlamento’daki ikinci büyük grup Sosyalist ve Demokratlar’ın lideri Hannes Swoboda, yayımladığı Twitter mesajında ‘AB sağı Türkiye ile katılım müzakerelerini durdurmak istiyor, ancak bu Avrupa değerleri için mücadele eden herkesi vurur’ dedi.
Swoboda, yayımladığı bir diğer mesajda ise grubu adına Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye ile ilgili özel bir tartışma düzenlenmesini istedi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de tüm tarafları görüşmeye çağırması gerektiğini söyledi.
Swoboda, Pazartesi günü yaptığı yazılı açıklamada ise Türk hükümetinin siyasi amaçlı projeler aracılığıyla yeni ihtilaflar başlatmak yerine barış ve toplumsal adalet için çalışması gerektiğini söyledi; hükümetin polis şiddetinin devamına izin veremeyeceğini ifade etti.
Göstericilerle dayanışmalarını dile getiren Swoboda, ‘Başbakan [Recep Tayyip] Erdoğan ve hükümeti, bu projeyle ilgili tartışmalara sivil toplumu dahil etmedi, bu da vatandaşlardan büyük ölçüde olumsuz bir tepki aldı. Protestolara karşı benimsediği agresif retorik, halkının iradesini anlamadığının net bir göstergesi. Sayın Erdoğan, bu tür ayrıştırıcı konuşmalarla isyanı tırmandırmak yerine masum sivillere yönelik şiddete son vermeli ve bu kişilere kulak vermeye istekliliğini göstermeli’ dedi.
Swoboda, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin devam etmesi için hükümetin, ulusal birlik oluşturmaya yönelik olarak önemli projelerde hem muhalefeti, hem de sivil toplumu dahil etmeyi öğrenmesi gerektiğini söyledi. Sosyalist grubun lideri, ‘Ne yazık ki Sayın Erdoğan’ın mevcut tavrı, ne kendisinin ne de liderliğini üstlendiği AKP’nin, ihtiyaç duyulan demokratikleşme sürecini devam ettirmek istemediğini gösteriyor’ ifadelerinde bulundu.

Yorumlar kapatıldı.