İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Önder: Barışçıl olmayanı tasvip etmiyorum

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Önder, eylemin demokratik şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgularken tarafların yaptığı hataları sıralayan Önder’in “barışçıl olmayan yöntemleri tasvip etmiyorum” açıklaması dikkat çekti. Devlet Bahçeli’i eleştiren Önder, olayların sorumlusu olarak Vali Hüseyin Avni Mutlu’yu gösterdi.

Önder, görüşme sonrası şu açıklamaları yaptı:
“Bugüne kadar nasıl seyrettiğine dair sürecin bizzat içerisinde olan biriolarak bir aktarım yaptım. Sayın Cumhurbaşkanı dinledi, notlarını aldı. Sayın Arınç’la da başlangıçtan bu yana nasıl bir pervasızlığın yaşandığını kendi durduğumuz yerden anlattım. Bir bilgi kirliliği de oluştu. Sayın Arınç bazında hükümetin yaklaşımını da aktarmak istiyorum. Halkı karar sürecine katmama, kendi bildiğini okuma gibi bir davranışla böyle bir süreç başladı. Demokratik mekanizmalara tahammülün henüz gelişmediği ortaya çıktı. Bu bütün canlıların sorunudur. Siz kendi dar perspektifinizle bunu alamazsınız. Nüfusun yüzde 70’nin genç olduğu bir ülkede itiraz edenlerin çoğalmasına yer verir. Polis bütün yapılanmasını gözden geçirmesi gerekmektedir. Oradaki polisler bu meseleyi şahsi meseleleri oradaki insanları da düşmanları olarak görüyor.
Ben bugünkü görüşmelerden anladığım kadarıyla, demokratik yaklaşımların devreye girdiğini gördüm. Bir mahalle kavgasını bile bu şekilde çözemezsiniz. Sürecin tarafı olan insanları anlamaya çalışmalısınız. Herkesin kendisine dersler çıkaracağı olaylar oldu. Bundan sonrası bir şölene dönüştürmelidir. Bu herkesin kendi düşünce tarihinde önemli bir mihenk taşı olmalıdır. Bundan sonrasını demokratik mekanizmalarla yürütmek gerekiyor. Özellikle Ankara’da polisin şiddet temelli davranışlardan geri çekilmesi gerekmekte. Böyle bir dönüşüme vesile olmuş bir hareketi şiddete dönüşmüş, kamusal alana zarar veren bir görüntüye çevirmek olmamalı. İsterimki insanlar bu dönüşümü bir şölene dönüştürsün. Sayın Arınç Başbakan Vekili olarak görevini yürütmekte. Duygular çok tahrip oldu. Bu dilde hepimizin dikkatli ve duyarlı olunması gerekli.
Hayatını kaybeden kardeşimize rahmet diliyorum. Görüşmelerden olumlu bir izlenim edindim. Ama bu alanlara yansımazsa bunun vebalinden hiç kimse kalkamaz. Ben kimseye eylemi bitirin, eylemden çekilin diyemem. Kitleyi ajite eden bu polisin fütursuz yaklaşımıdır.
Bu mücadeleye başka amaçlarla gölge düşmesin. Bu hafta sonu ülke genelinde herkes bir şölen havasında kutlasınlar. Olumlu hava alanlara yansımazsa bu vebalin altından kalkamayız. Ama bu direnci demokratik şekilde yürütmeliyiz.
VALİYE SORUŞTURMA AÇILMALI
Olayın kavranması noktasında İstanbul Valisi duyarsız kalmıştır. İstanbul Valisi hakkında soruşturma başlatılmalıdır. Biz gereken soruşturmaların takipçisi olacağız. Direnişçiler kendi kararlarını kendileri verecektir.
BAHÇELİ’YE ‘POSTACI’ CEVABI
Sayın Bahçeli’ye de şunu söylemek istiyorum. ‘İmralı postacısı’ diyerek benim olduğum bir süreçte bu Gezi Parkı olayları içinde olmayacaklarını söylüyor, orada ne işin var’ diyor. Ben orada çocuklarımız için yer alıyorum, Gezi Parkı’nda da ağaçlar için vardım. Yanılıyorsun Sayın Bahçeli, MHP’li birçok kişi bizle birlikte Taksim’deydi..
AYRINTILAR GELECEK
Kaynak: AA

Yorumlar kapatıldı.