İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir Tarih Yok Oluyor!..

Yunus Boztimur
Kiğı’da 1800’lü yıllara ait tarihi yapılar yok oluyor. Kiğı ilçesi Eskikavak Köyünde (Arek) bulunan Surp Hovhannes Kilisesi restore edileceği günü bekliyor. Bingöl’deki tarihi yapılar bir bir yok oluyor. İl genelinde yüzlerce tarihi eser doğa koşullarına terk edilmiş durumda… 1.Dünya Savaşı öncesinde Kiğı’da Ermenilere ait olan 45 kiliseden biri olan Eskikavak Köyündeki (Arek) Surp Hovannes Kilisesi kendi kaderine terk edilmiş. 1800’lü yıllarda inşa edilen Ermeni kilisesi kötü koşullara rağmen günümüze kadar ayakta kalmış. 1.Dünya Savaşı öncesinde Eskikavak Köyünde yaşayan 170 aile ve bin 165 kişiye hizmet veren Surp Hovannes Kilisesi restore edileceği günü bekliyor.

BİR TARİH YOK OLUYOR!..
Kiğı’da 1800’lü yıllara ait tarihi yapılar yok oluyor. Kiğı ilçesi Eskikavak Köyünde (Arek) bulunan Surp Hovhannes Kilisesi restore edileceği günü bekliyor.
Bingöl’deki tarihi yapılar bir bir yok oluyor. İl genelinde yüzlerce tarihi eser doğa koşullarına terk edilmiş durumda. Roma, Urartu ve birçok medeniyete ait tarihi yapıların bulunduğu Bingöl’de defineciler de kol geziyor. Özellikle Bingöl merkez, Genç ve Kiğı ilçesinde bugüne kadar yüzlerce tarihi eserin tahrip edilmesine rağmen herhangi bir önlemin alınmaması tepkilere neden oluyor. Bingöl’ün en eski yerleşim bölgelerinden olan Kiğı ilçeside definecilerin uğrak yeri haline geldi. İlçede bulunan birçok tarihi eser bugüne kadar ya tahrip edildi yada kaçırılarak tarihi eser kaçakçılarına satıldı. Binlerce yıllık köklü bir geçmişi olan Kiğı’nın halen ayakta olan tarihi eserleri de doğa koşullarına terk edilmiş durumda.
45 KİLİSE VE 5 MANASTIR YOK OLDU?
1.Dünya Savaşı öncesinde Kiğı’da Ermenilere ait olan 45 kiliseden biri olan Eskikavak Köyündeki (Arek) Surp Hovannes Kilisesi kendi kaderine terk edilmiş. 1800’lü yıllarda inşa edilen Ermeni kilisesi kötü koşullara rağmen günümüze kadar ayakta kalmış. 1.Dünya Savaşı öncesinde Eskikavak Köyünde yaşayan 170 aile ve bin 165 kişiye hizmet veren Surp Hovannes Kilisesi restore edileceği günü bekliyor. Doğa koşulları ve tarihi eser kaçakçılarının talanına rağmen önemli bir kısmı ayakta kalan onlarca kiliseden biri olan Surp Hovannes Kilisesi ilgisizlik kurbanı oldu. Kiğı’da bugüne kadar 45 kilise ve manastırın yok olduğu tahmin ediliyor.

http://www.radikal.com.tr/radikal.aspx?atype=sendenhaberdetay&articleid=2496

Yorumlar kapatıldı.