İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Los Angeles’da Anadolu Havası

İvo Molinas  

16-19 Mayıs tarihlerinde ABD’nin Los Angeles şehrinde düzenlenen ve Türk kültürünü dünyaya daha yakından tanıtmayı amaçlayan Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali büyük ilgi çekti… Orange County fuar merkezinde düzenlenen festivale Türkiye’den on bir milletvekili ve on altı belediye başkanının yanı sıra Türkiye Musevi Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh, Türk Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas ile Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği Başkanı Dinçer Türkmen de katıldı… Misafirleri de Uygarlıklar Yolu’nda dönem giysileri giyen oyuncular karşıladı… Türkiye gayrimüslim azınlıklarını temsilen Vakıflar Meclisi üyeliği görevini yürüten Laki Vingas, Türk Ermenilerini temsilen piskopos Sahak Mashalian ve akademisyenler Levon Marashlian, Ömer Taşpınar, Philip Clayton ve İsrailli gazeteci Faye Levy birer konuşma yaptılar.

***
16-19 Mayıs tarihlerinde ABD’nin Los Angeles şehrinde düzenlenen ve Türk kültürünü dünyaya daha yakından tanıtmayı amaçlayan Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali büyük ilgi çekti
22 Mayıs 2013
Festival boyunca yaklaşık 70 bin ziyaretçi, Türkiye’den seçilen ve öne çıkan kültürel varlıkları ile dekore edilen şehirleri festival alanında kurulan devasa maketlerin içinde gezip yöresel yemeklerini de tatmanın keyfini yaşadı.
Orange County fuar merkezinde düzenlenen festivale Türkiye’den on bir milletvekili ve on altı belediye başkanının yanı sıra Türkiye Musevi Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh, Türk Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas ile Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği Başkanı Dinçer Türkmen de katıldı. Festivale katılanlar, Asurlardan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan medeniyetlerin tanıtıldığı ‘Uygarlıklar Yolu’ndan geçerek festival alanına giriş yaptı. Misafirleri de Uygarlıklar Yolu’nda dönem giysileri giyen oyuncular karşıladı.
Eskişehir’den Siirt’e kadar on dört ilin geleneksel yemekleri ve folklorunun tanıtıldığı etkinliğin açılışında konuşan Costa Mesa Belediye Başkanı Jim Riheimer, festivalin düzenlendiği 18 Mayıs’ı şehirde resmi olarak ‘Anadolu Günü’ ilan ettiklerini açıkladı. ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Michael Honda da, mesleğinin öğretmenlik olduğunu ancak festivalde gördüğü zenginliğin karşısında kendini öğrenci olarak hissettiğini söyledi.
ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Dana Rohrabacer, “10 yıl önce de Türkler vardı ama çok sessizdiler. Bugün ise Türkler ve Türk Amerikalılar her yerde,” diye konuştu.
Guiness Rekorlar Kitabına giren, dünyanın en uzun boylu adamı Mardinli Sultan Kösen, festivalin en dikkat çeken ayrıntılardan biriydi.
Festivale daha önceki yıllarda katılan İstanbul, Konya, Mardin, Van’ın yanı sıra bu yıl Gaziantep, İzmir, Trabzon, Erzurum, Ankara, Siirt, Kapadokya, Eskişehir de eklenerek, Türk kültürel varlıklarının sunumu daha da genişledi.
 Festivalde ayrıca, Efes Harabeleri ve Meryem Ana ile ziyaretçilerine kapılarını açan 2020 Expo adayı İzmir, Konak Saat Kulesi’nin üç boyutlu hali ile de dikkatleri üzerine çekti. Festivale büyük önem veren ve kalabalık bir kadro ile katılan Gaziantep için ünlü Zeugma inşa edildi. Festivalde özel kebapçılarıyla şehrin damak tadını Los Angeles’a taşıyan Gaziantep, fıstık ve baklavası ile de katılımcılara unutulmaz lezzetlerini tanıttı.
Van kahvaltısından Ankara oyun havalarına kadar birçok kültürel öğenin sergilendiği etkinlikte, özellikle gün boyu cağ kebabı ile Maraş dondurma reyonlarının önünde kuyruk hiç eksik olmadı. Ünlü sanatçı Ömer Faruk Tekbilek de, performansıyla yoğun alkış aldı. Zaman zaman ilahi ezgilerle manevi esintilerin yoğun olduğu konserde Tekbilek, kendine özgü yorumu ve ney, bağlama resitalleri ile gönüllerde iz bıraktı.
Etkinlik kapsamında düzenlenen kapalı oturumlarda bir konuşma yapan Türk Musevi Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh kalabalık bir dinleyici topluluğuna Türk Yahudilerinin tarihini anlatırken dinleyicilerden gelen çeşitli soruları da yanıtladı. Oturumlarda ayrıca, Türkiye gayrimüslim azınlıklarını temsilen Vakıflar Meclisi üyeliği görevini yürüten Laki Vingas, Türk Ermenilerini temsilen piskopos Sahak Mashalian ve akademisyenler Levon Marashlian,Ömer Taşpınar,Philip Clayton ve İsrailli gazeteci Faye Levy birer konuşma yaptılar.
Festival, gelecek sene New York şehrinde düzenlenecek.

Yorumlar kapatıldı.