İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Yukarı Karabağ sorununun mevcut durumu devam edemez”

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Yukarı Karabağ sorununun mevcut durumunun devam edemeyeceğini söyledi… “Yukarı Karabağ’daki mevcut durum hiçbir taraf için kabul edilebilir değildir. Mevcut durumun devam etmesi demek, Azerbaycan topraklarının geri verilmesi sorununun ve Ermenistan’ın ekonomik ambargosunun devam etmesi demektir” diye konuştu.

***
Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’da resmi ziyarette bulunan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda Rusya ile Azerbaycan arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda ilişkilerin gelişimine dair birçok konuyu ve Yukarı Karabağ sorununu ele aldıklarını belirten Lavrov, iki halk arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için “Rusya-Azerbaycan Bölgelerarası Forum” ve “Bakü Uluslararası Humanitar Forumu” gibi platformların kullanılmasının önemine dikkati çekti.
Azerbaycan yönetiminin Rus dilinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin iki ülke çıkarlarına da hizmet ettiğini ve ilişkilerin güçlenmesini sağladığını vurgulayan Lavrov, Azerbaycan ve Rusya işbirliğinin BM, BDT, AK gibi uluslararası kurumlar düzeyinde de geliştiğini kaydetti.
Lavrov, Rusya ve Azerbaycan arasında ekonomik alandaki gelişmenin önceki yıla oranla yüzde 10 düzeyinde arttığını ve 3,5 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştığını ifade etti.
Yukarı Karabağ’ın mevcut durumu kabul edilemez”-
Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Yukarı Karabağ sorununu da Azerbaycanlı mevkidaşıyla görüştüklerini dile getiren Lavrov, “Yukarı Karabağ’daki mevcut durum hiçbir taraf için kabul edilebilir değildir. Mevcut durumun devam etmesi demek, Azerbaycan topraklarının geri verilmesi sorununun ve Ermenistan’ın ekonomik ambargosunun devam etmesi demektir” diye konuştu.
Rusya’nın, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Yukarı Karabağ sorununun çözümünde önemli rol üstlendiğini ve 1994 yılında varılan ateşkes anlaşmasından itibaren çeşitli formatlarda görüşmelerin sürdürülmesine çalıştıklarını anlatan Lavrov, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanı olarak Rusya’nın amacının taraflarca yapılan beyanatların somut adımlara çevrilmesini sağlamak olduğunu bildirdi.
Rusya-Azerbaycan ilişkilerinde bozulma söz konusu değil”-
Rusya ve Azerbaycan arasında son dönemde Gebele Radar İstasyonu (RLS) ve Bakü-Novorosiysk petrol boru hattı anlaşmalarının durdurulmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulması anlamına gelip gelmediği sorusunu da yanıtlayan Dışişleri Bakanı Lavrov, Gebele RLS’nin kira anlaşmasının fiyatta anlaşılamadığı gerekçesiyle sona erdiğini ve bunun herkes tarafından bilinen bir gerçek olduğunu söyledi.
Lavrov, Bakü-Novorosiysk petrol boru hattı anlaşmasının 1996 yılında yapıldığını ve o zamanki koşullarda aktarılacak petrol miktarının borunun dolmasını sağlayacak miktarda olması koşuluna göre yapıldığını vurgulayarak, Bakü’den transfer edilen petrolün yeterli düzeyde olmaması nedeniyle anlaşmanın durdurulduğunu ve yetkili kurumlar tarafından günümüz koşullarına uygun yeni bir anlaşma yapılması yönünde çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.
Eurovision’da Rusya’nın 10 puanının çalınması cevapsız kalmayacak”-
İsveç’te yapılan 58. Eurovision Şarkı Yarışması’nda, Rusya temsilcisinin “çalınan” 10 puanına ilişkin de açıklama yapan Lavrov, organizasyondan sorumlu kurumların araştırmasının ardından Azerbaycanlı meslektaşı ile hareket edeceklerini ve puanların kaybolmasının cevapsız kalmayacağını bildirdi.
Azerbaycan, ülkede faaliyet gösteren mobil şirketlerin oylama sonuçlarını açıklayarak, 58. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Rusya temsilcisi Dina Garipova’ya verdiği 10 puanın “kaybolduğunu” duyurmuştu.
Yarışmada açıklanan sonuçlara göre, Rusya, Azerbaycan’ın Eurovision temsilcisine 12 puan vermiş, Azerbaycan’dan verilen puanlar arasında Rusya temsilcisi yer almamıştı.
Muhabir: Vügar Novruzoğlu
Yayıncı: Tarkan Demir
AA
Kaynak : http://www.haber3.com/lavrov-memmedyarov-gorusmesi-rusya-disisleri-bakani-lavrov-ermenistan-il-haberi-1979185h.htm#ixzz2U0BwzlRX

Yorumlar kapatıldı.