İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni korosu 310 yaşında

Ahmet Cirik

İstanbul’da kuruluşunun resmi olarak 310. yılını kutlayan bir koro var: “Sahakyan Muganni Heyeti Korosu.’’ Aslında koronun tarihi çok daha eskilere, 6 asır öncesine dayanıyor. Ermeni Patriklik makamının kurulduğu Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi bünyesinde kurulan Sahakyan Muganni Heyeti Korosu’nun ilk ilahisini seslendirdiği tarih 1461’di ve Osmanlı tahtında Fatih Sultan Mehmed oturuyordu. Koro, Sarraf Sarkis Taşçıyan tarafından oluşturulan tüzükle 1703 yılında resmiyet kazandı. Muganni Heyeti, kuruluşunun 310. yılını çeşitli etkinliklerle kutlarken, bünyesine 1938 yılında katılan Sahakyan Korosu da 75. yılına ulaştı.

***
Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi Muganni Heyet Korosu, resmi kuruluşunun 310’uncu yıldönümünü kutluyor

Ahmet CİRİK/AHT
İstanbul’da kuruluşunun resmi olarak 310. yılını kutlayan bir koro var: “Sahakyan Muganni Heyeti Korosu.’’ Aslında koronun tarihi çok daha eskilere, 6 asır öncesine dayanıyor. Ermeni Patriklik makamının kurulduğu Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi bünyesinde kurulan Sahakyan Muganni Heyeti Korosu’nun ilk ilahisini seslendirdiği tarih 1461’di ve Osmanlı tahtında Fatih Sultan Mehmed oturuyordu. Koro, Sarraf Sarkis Taşçıyan tarafından oluşturulan tüzükle 1703 yılında resmiyet kazandı. Muganni Heyeti, kuruluşunun 310. yılını çeşitli etkinliklerle kutlarken, bünyesine 1938 yılında katılan Sahakyan Korosu da 75. yılına ulaştı. Sahakyan Korosu günümüzde faaliyetlerini 70 yetişkin ve 80 çocuk koristle sürdürüyor. Büyükler grubunun şefliğini kendisi de bu koroda yetişen Sevan Agoşyan, çocuk korosunun şefliğini ise yine bu koroda yetişen Anita Kurtoğlu ve Alen Keçeci yürütüyor.
552 YILLIK GEÇMİŞİ VAR
Sahakyan Korosu büyükler grubu şefi Sevan Agoşyan, HABERTÜRK’e yaptığı açıklamada, “2 bin yıllık kilise geleneğini bugün hâlâ burada yaşatıyor olmamız bizim için büyük gurur. Çocukluğumdan beri Sahakyan Korosu’nun içindeyim. 1990 yılında çocuk korosunun başına geçtim. Şu an yetişkin korosunu yönetiyorum. Muganni Heyeti 552 yıllık kültürel bir geçmişe sahip’’ dedi. Agoşyan, İstanbul’un fethinden sonra şehre Anadolu’nun çeşitli yerlerinden Ermenilerin getirildiğine dikkat çekti: “O dönem Bursa’da bulunan Ermenilerin dini lideri Hovagim, Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul’a çağrılarak, Patriklik hakkı 1461 tarihinde kendisine veriliyor ve Samatya’da Surp Kevork adı altında ilk Ermeni Patriklik Kilisesi kuruluyor. Samatya Kilisesi Mugannileri de 1461 yılından bu yana kilisede kendi vazifelerini yürütmeye başlıyorlar. Muganni Heyeti resmi olarak 80 kişilik kadrosuyla 1703 yılında kuruluyor.”
http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/846476-ermeni-korosu-310-yasinda

Yorumlar kapatıldı.