İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bartholomeos, Uzunköprü’de kilise açılışı yaptı

Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin ardından terk edilen tarihi kilise zaman içerisinde yıpranmaya başladı. Yer yer yıkılan kilisenin yok olmaması amacıyla Uzunköprü Belediyesi restorasyon çalışması başlattı. Yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla eski ihtişamlı görünümüne kavuşan tarihi kilisenin açılışını Bartholomeos, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi, Belediye Başkanı Eniz İşbilen birlikte yaptı. Aziz İoannis Kilisesi, bundan sonra kültür merkezi olarak hizmet verecek.

***
Edirne’nin Uzunköprü Belediyesi tarafından restore edilen Aziz İoannis Kilisesi’nin açılışını Fener Rum Patriği Bartholomeos yaptı.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin ardından terk edilen tarihi kilise zaman içerisinde yıpranmaya başladı. Yer yer yıkılan kilisenin yok olmaması amacıyla Uzunköprü Belediyesi restorasyon çalışması başlattı.
Yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla eski ihtişamlı görünümüne kavuşan tarihi kilisenin açılışını Bartholomeos, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi, Belediye Başkanı Eniz İşbilen birlikte yaptı. Aziz İoannis Kilisesi, bundan sonra kültür merkezi olarak hizmet verecek.
Edirne Valisi Hasan Duruer, bu topraklarda yaşayan bütün medeniyetleri kendi medeniyetleri olarak gördüklerini söyledi. Bu medeniyetleri insanlığın ortak mirası kabul ettiklerini belirten Duruer, konuşmasını söyle sürdürdü: “Bu eserlerin korunması konusunda da devlet, valilik ve belediyeler olarak gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. Aynı bu kilise gibi Edirne’de Avrupa’nın ikinci büyük Sinegog’u bulunmaktadır. Bu sinegog Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmektedir. Kısmet olursa mart ayında hizmete girecektir. Bundan bir süre önce Yahudi cemaatinden bir heyet geldi. ‘Bunu hangi amaçla kullanacaksınız’ diye sordular. ‘Kültür merkezi yapacağız’ dedik. ‘Ara sıra ibadet yapabilir miyiz’ dediler. ‘Kendi mülkünüz tabii ki ibadet yapabilirsiniz’ dedik. ‘Düğünler bizim için çok önemli, düğün yapmak isteriz’ dedikleri zaman da ‘elbette kendi mülkünüz yapabilirsiniz’ diye kendilerine ifade ettim.”
Yahudi cemaatinin önemli bir mezarlığının Edirne’de bulunduğunu ifade eden Duruer, “Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne talimat vererek belediye ile birlikte buranın temizliğini yaptık. Edirne uzun yıllardan beri hoşgörü memleketi olmuştur. Son yıllara kadar Ermeni’si, Rum’u ve Yahudi’si ile müşterek yaşanmış hatta bir ara Yahudilerin nüfusu 12 bine ulaşmış ve belli mahalleleri oluşmuştur. Şu an iki tane Bulgar kilisesi de faal durumdadır. Hatta AB’nin kanunlarına göre bir okulumuzu da kendilerine iade ettik. Aynı tarihin ve coğrafyanın insanları olarak bizim göstermiş olduğumuz bu hoşgörüyü Dimatoka Belediye Başkanı’ndan, Dimatokalılardan, Yunan halkından ve devletinden de bekliyoruz. Şu an Dimatoka’da mahsun ve hüzünlü bulunan Bayezit Camii’nin de tekrar ibadete açılması konusunda kendilerinden destek bekliyoruz. Gelip orayı da hep birlikte Yunan ve İstiklal Marşı ile birlikte açalım diyorum.” dedi.
Fener Rum Patriği Bartholomeos ise Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadelenin ardından bu kilisenin terk edildiğini ifade etti. Bakımsızlıktan kaderine terk edilen Aziz İoannis Kilisesi’nin Uzunköprü Belediyesi tarafından yapılan restorasyonun Trakyalıların insancıl yapısını ve dinsel hoşgörüsünü tüm dünyaya duyurduğunu söyleyen Bartholomeos, farklı inançlara mensubiyet, hak, hukuk ve adalet gibi mefhumların etkilenmemesi gerektiğini kaydetti. Her inanın inandığı şekilde yaşama ve ibadet etme hakkı olduğunu ifade eden Fener Rum Patriği, “Bizler bu nedenle Atina’da yaşayan Müslümanların ibadet edebilecekleri bir caminin olması gerektiğini her zaman ifade ettik. 21. yüzyılda dünyamız farklı dine ve milletlere mensup insanları artık iç içe yaşadıkları bir yer olmuştur. Muhtelif coğrafyalarda uyum sorunlarından kaynaklanan trajik olayları basından okumaktayız. Halbuki, ülkemiz toprakları yüzlerce yıllık bir arada yaşama tecrübesinin şahididir. Yeni yüzyılda hatalarıyla ve sevaplarıyla bu tecrübeden istifade etmek gerekmektedir. Bu anlamlı günde Aziz İoannis Kilisesi’nin restorasyonuna izin veren devlet makamlarına, bu anlamlı işe vesile olan Uzunköprü Belediyesi’ne ve restorasyonda emeği geçenlere hoşgörüleriyle bu eseri destekleyen Uzunköprü’lülere teşekkür etmek isteriz.” diye konuştu.
Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, kilisenin bulunduğu mekanın bir dönem Rum vatandaşların yaşadığı bölge olduğunu belirtti. İşbilen, “Yıllarca zamana direnerek, yer yer yıkılarak içi harabeye dönüşen Kültür ve Sanat Evini (Aziz Ioannis Kilisesi) göçmenlerin torunları olarak koruyup onarmak istedik. Bu çatılar altında artık barış ve dostluk türküleri söylenmesini arzu ediyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından Bartholomeos, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi ve Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, Kültür ve Sanatevi’nin açılış kurdelesini kesti. Edirne Müftü Yardımcısı Yusuf Tuna’nın dualarıyla açılışı yapılan kilisede Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da katılımı ile bir ayin yapıldı. CİHAN
Cihan

Yorumlar kapatıldı.