İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paskalya 1500 yıl sonra İstanbul dışında

Bilge Eser

Dünyanın farklı kentlerinde yaşayan yaklaşık 300 milyon Ortodoks’un gözü dün Gökçeada’daydı. Türkiye’nin en batısındaki Gökçeada, Ortodoks Kilisesi’nin kurulduğu 451 yılından bu yana ilk kez İstanbul dışında düzenlenen Paskalya ayinini ağırlamanın heyecanını yaşadı. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un, Paskalya’yı doğduğu yer olan Gökçeada’da kutlayacağını açıklaması adaya yüzlerce Ortodoks’u çekti.

***
Ortodoks Kilisesi’nin kuruluşundan beri ilk defa İstanbul dışında düzenlenen Paskalya ayini için Patrik Bartholomeos’un Gökçeada’ya gelmesi, yurtdışından da yüzlerce Ortodoksu adaya çekti
Dünyanın farklı kentlerinde yaşayan yaklaşık 300 milyon Ortodoks’un gözü dün Gökçeada’daydı. Türkiye’nin en batısındaki Gökçeada, Ortodoks Kilisesi’nin kurulduğu 451 yılından bu yana ilk kez İstanbul dışında düzenlenen Paskalya ayinini ağırlamanın heyecanını yaşadı. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un, Paskalya’yı doğduğu yer olan Gökçeada’da kutlayacağını açıklaması adaya yüzlerce Ortodoks’u çekti. Nitekim adaya ilk geldiğimizde Yunanca konuşanlar ve Yunan plakalı araçlar dikkatimizi çekti. Otellerde ise hiç boş yer yoktu.
TÜRKÇE DUA DA OKUNDU
Dün sabah da Paskalya bayramının ilk günü nedeniyle adadaki Merkez Kilisesi’nde büyük ayin gerçekleştirildi. Birbirlerini “İsa yaşıyor” anlamına gelen “Hristos Anesti” diye karşılayan Ortodokslar, mumlar yakıp dualar okudu. Gökçeada Metropoliti Krillos da Türkçe dualar okudu. Selanik’ten ayine gelen Rula Kaburi. Ailesinin geçmişte adadaki Tepeköy’de yaşadığını, ancak acı olaylar nedeniyle köylerini terk ettiklerini anlattı. Köyüne sık sık ziyarette bulunduğunu söyleyen Kaburi, “Patrik’in kendi köyünde ayin düzenlemesi bizim için çok anlamlı. Ben de bunu yerinde hissetmek için kalkıp geldim. Çok mutluyum” dedi. Yunanistan’ın Drama kentinden 6 saatlik yol kat edip gelen Yorgo Vogiadzis de ilk kez adaya gelenlerden. “Yorulmama değdi” diyen Vogiadzis, “Ada halkı bizi çok güzel karşıladı. Çok heyecanlıyım” dedi. Ada halkı da gelen Ortodoks turistlerden oldukça memnundu. Merkez Lokantası’nın sahibi 30 yıllık Gökçeadalı Güntekin Erol “Burası onların vatanı ve burada dua etmeleri en büyük haklarıdır” dedi.
PATRİK’İN VERDİĞİ MESAJ…
Patrik Bartholomeos’un özellikle kendi doğduğu köye ve İstanbul dışında da Ortodoks cemaatinin bulunduğuna dikkat çekmek için Gökçeada’da ayin düzenlediği belirtiliyor. Patrik’in bu arzusunu gerçekleştirmesinde, son yıllarda hükümet tarafından azınlıklara verilen hakların da önemli rolü var. Katolikler, Ortodokslar’dan farklı olarak Paskalya’yı 31 Mart’ta kutluyor.
GELEMEYENLERE CANLI YAYIN
 Büyük ilgi gören ayin 5 kamerayla başta Yunanistan olmak üzere, dünyanın dört bir tarafında canlı olarak yayınlandı.
 Patrik’in gelişi nedeniyle adadaki güvenlik iki katına çıkarıldı. Sivil polislerin çokluğu dikkat çekti.
 Ayine çok sayıda Müslüman da katıldı. Özellikle adada vatani görevlerini yapan askerlerin çarşı izni nedeniyle kiliseye çok fazla asker sivil kıyafetle geldi.
 Adadaki Müslümanlar’ın çocukları da kiliseye giren Ortodokslara, “İyi bayramlar” dedi.
KİLİSELERE AKIN ETTİLER
Avustralya’dan ABD’ye, Mısır’dan Rusya’ya milyonlarca Ortodoks Hıristiyan dün Paskalya’yı kutladı. Kutlamalar, önceki gün Kudüs’teki “Kutsal Ateş” töreni ile başladı. İçinde Hazreti İsa’nın mezarının bulunulduğuna inanılan Kutsal Mezar Kilise’sindeki ayinde, mezarın üstüne yerleştirilen gaz lambasının mucizevi bir şekilde yandığına inanılıyor. Törende, yanan lambadaki ateşle yakılan mumlar, bekleyen kalabalığa dağıtıldı. Mısır’daki törende ise dua ettiği katedral birkaç hafta önce Kıptiler ve Müslümanlar arasında çatışmalara sahne olan Kıpti Papa İkinci Tavadros, güvenlik için dua etti. Yunanistan’daki törenler mali kriz yüzünden son derece sade geçerken, insanlar kırmızıya boyanmış haşlanmış yumurtalarını tokuşturarak Paskalya’yı kutladı. Ortodoks Paskalyası eski Sovyet coğrafyasında da kiliseleri doldurdu.
HATAY’DA BURUK KUTLAMA…
Hatay’da Paskalya Bayramı nedeniyle Ortodoks Kilisesi’nde dün bir ayin yapıldı. Ayini, Ortodoks Kilisesi ruhani liderlerinden Jan Dellüler, Dimitri Doğum ve Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil yönetti. Ayinde, dua edildi, dilek tutulup mum yakıldı, ilahi okundu. Dellüler, yaptığı konuşmada, Paskalya Bayramı’nı Suriye’de kaçırılan din adamlarından haber alınamamasından dolayı buruk kutladıklarını dile getirerek, “Metropolitlerimiz Pavlus Yazıcı ve Yuhanna İbrahim esaret altında. Onun için bu diriliş gününde onların da esaretten kurtulmaları için dua ettik” diye

Yorumlar kapatıldı.