İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Örgüt değil, nefret suçu var!

Son günlerde artan kiliselere yönelik saldırı haberleri üzerine görüşlerinin aldığımız Radikal Gazetesi muhabiri ve “Nefret: Bir Milli Mutabakat Cinayeti” kitabının yazarı, araştırmacı gazeteci İsmail Saymaz, saldırıların örgütlü suç değil nefret suçu olduğunu belirterek, bir an önce “Nefret Suçları Yasası”nın çıkarılması gerektiğini söyledi.Saymaz, kiliselere yönelik saldırılarda nefret unsurunun ön planda olduğunu belirterek, “Gerek Ermeni Patrikhanesi, gerek Ataşehir ve Samsun’daki Protestan kiliselerine yönelik eylemleri aynı örgütün eylemleri diye değerlendirmek doğru olmaz. Fakat bir başka bağlamda yani nefret suçları bağlamında değerlendirdiğimizde bağlantı görürüz. Türkiye’de okullarda derslerde bile aktarılan, öğretilen yaygın bir Hristiyanlık nefreti var. Bununla bağlantılı olarak misyonerlik çalışmaları da insanları harekete geçiriyor.” dedi.

ÖRGÜT DEĞİL, HRİSTİYAN NEFRETİ HAREKETE GEÇİRİYOR
Saymaz, kiliselere yönelik saldırılarda nefret unsurunun ön planda olduğunu belirterek, “Gerek Ermeni Patrikhanesi, gerek Ataşehir ve Samsun’daki Protestan kiliselerine yönelik eylemleri aynı örgütün eylemleri diye değerlendirmek doğru olmaz. Fakat bir başka bağlamda yani nefret suçları bağlamında değerlendirdiğimizde bağlantı görürüz. Türkiye’de okullarda derslerde bile aktarılan, öğretilen yaygın bir Hristiyanlık nefreti var. Bununla bağlantılı olarak misyonerlik çalışmaları da insanları harekete geçiriyor.” dedi.
KAMU GÜVENLİĞİNİ TEHDİT OLARAK GÖRÜLMÜYOR
Türkiye’de Hristiyanlara veya misyonerlere yönelik saldırıların kamuoyundan ve devletten örtülü kabul aldığı için artttığını belirten Saymaz, “Türkiye’de baktığımızda bir çok birbirine zıt hatta biraraya gelemez dediğimiz kitle, konu Hristiyanlık olunca birbirine bağlanıyor. Ortak hareket etmeye başlıyorlar. Bu tepki bazen kilise saldırısına bazen de Malatya’da olduğu gibi cinayete dönüşebiliyor. Devlet misyoner saldırılarını kamu düzenini, genel huzuru bozacak eylem olarak görmüyor. Bu nedenle bu eylemlerin üzerine çok fazla gidilmiyor. Kamu güvenliğinin yarattığı boşluktan cesaret alanlar veya yararlananlar da kiliselere ya da hristiyanlara saldırıyor. İlgili ilgisiz her türlü olayda Hristiyanlar saldırıya uğruyor.” dedi.
NEFRET SUÇLARI YASASI ÇIKARILMALI
Saldırıların Ergenekon örgütüyle ilgisinin olmadığını dile getiren İsmail Saymaz, saldırıların nefret suçları yasasının çıkarılmasıyla önlenebileceğini söyledi.  Saymaz şu görüşleri dile getirdi:
“Artık bir tekerleme haline gelen “Ergenekon tutuklamalarından sonra Hristiyanlara saldırılar durdu” fikrini desteklemiyorum. O günden bugüne pekçok eylem ve saldırı gerçekleştirildi. Nefret suçları yasasının bir an önce çıkarılıp bu saldırıların araştırılması gerekir. Bu saldırıları örgütlü suç olarak değerlendirmeye ve çözmeye çalışmak devletin olaylardaki dahlini de gözardı etmeye ve Hristiyanları gayya kuyusuna atmaya neden olur.” (SEYFİ GENÇ)

Yorumlar kapatıldı.