İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni mimardan cami ve cemevi projesi

Malatya’da doğan ve 6 yaşında İstanbul’a göç eden Özkaragöz maddi karşılık beklemeden camii, cemevi ve kilise gibi yapıları projelendirip inşa ediyor. Tamamladığı yapıların cemaatleri arasına karışmaktan mutluluk duyan Özkaragöz son olarak Balıkesir Gönen’de Plevne Camii’ni inşa etti. Bu yapıları çalıştığı belediyelerle ortak inşa eden eden Özkaragöz Gönen’in belediye başkanı Hüseyin Yakar’ın teklifiyle projeye başladı. Özkaragöz’e göre “Ermeni bir mimara camii projesi çizdirmek büyük cesaret örneğiydi”.

***
Kevork Özkaragöz ,ibadethanelere maddi karşılık beklemeden tüm tecrübesini aktarıyor.
PLEVNE CAMİİ’Nİ İNŞAA ETTİ
Akşam gazetesinin haberine göre; Malatya’da doğan ve 6 yaşında İstanbul’a göç eden Özkaragöz maddi karşılık beklemeden camii, cemevi ve kilise gibi yapıları projelendirip inşa ediyor. Tamamladığı yapıların cemaatleri arasına karışmaktan mutluluk duyan Özkaragöz son olarak Balıkesir Gönen’de Plevne Camii’ni inşa etti. Bu yapıları çalıştığı belediyelerle ortak inşa eden eden Özkaragöz Gönen’in belediye başkanı Hüseyin Yakar’ın teklifiyle projeye başladı. Özkaragöz’e göre “Ermeni bir mimara camii projesi çizdirmek büyük cesaret örneğiydi”. 1960’larda yapılmış Plevne Camii’nin yanına yeni bir camii yapılmasını ve eskisinin yıkılarak yerine sosyal tesis inşa edilmesinin ilk adımı olan proje çizimi bölge sakinlerinin beğenisini kazandı. Dernek kuruldu ve toplanan bağışlarla proje hayata geçirildi.
OKMEYDANI’NDA CEMEVİ PROJESİ
İki hafta önce Balıkesir, Gönen, Bandırma müftüleri, belediye başkanı ve Gönen kaymakamının katıldığı törenle camii açıldı. Camiide kılınan Cuma namazına katılanlar arasında Özkaragöz de vardı. 1994’te İstanbul Okmeydanı’nda yine bedelsiz bir şekilde Cemevi projesini hayata geçiren Özkaragöz 2000’de Ermeni Patrikhanesi’nin restorasyonunu yaptı, 2010’da İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’yla birlikte Kumkapı’da bulunan Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nin Patrik Mesrop Mutafyan Kültür Merkezi’ne çevrilmesini sağladı.
İLK DEFA CUMA NAMAZINA KATILDI
Özkaragöz bu projelerin ardından şu ifadeleri kullandı: Hıristiyanım ve kiliseye gidiyorum. Fakat her dini, toplumu anlamaya çalışırım. Projeleri geliştirirken de bu anlayışla çalışıyorum. Gönen’de ilk defa Cuma namazına katıldım. Cemevi’ni de yapınca Dede Postu’nda oturma şansım oldu. Böyle şeylerden asla rahatsızlık duymam. Ben Malatyalı olsam da 7 yıldır Gönen’de iş yapıyorum ve sokakta artık hemşehrim olarak gördüğüm insanlarla hiç yabancılık çekmeden dolaşıyorum. Siyasetçilerden, vatandaşlardan sıcak bir ilgi görüyorum.

Yorumlar kapatıldı.