İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya Basın Özgürlüğü Günü: Gazeteciler özgürlük istiyor

11 basın meslek örgütünden oluşan G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’yle ilgili açıklama yaparak “kısmen değil, tam özgür bir ülkenin gazetecileri olmak istiyoruz” dediler.  G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu Dünya Basın Günü’nde Türkiye’nin Freedom House’un Dünya Basın Özgürlüğü Raporu’nda 120. sıraya gerilediğini hatırlatarak ‘kısmen değil, tamamen özgür’ bir ülke istediklerini söylediler.

03 Mayıs 2013 Cuma – 11:30
11 basın meslek örgütünden oluşan G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’yle ilgili açıklama yaparak “kısmen değil, tam özgür bir ülkenin gazetecileri olmak istiyoruz” dediler.
“Bizlerin yıllardır Türkçe söylediği ama bir türlü anlatamadığı gerçekler, iktidarların çok ciddiye aldıklari okyanus ötesi kurumlar tarafından İngilizce olarak da söyleniyor. Hiç değilse, onlar duyulsa!
G-9 Freedom House’un geçtiğimiz yıl açıkladığı Dünya Basın Özgürlüğü raporunda geçtiğimiz yıl 117. sıraya gerileyen Türkiye’nin “kısmen özgür” statüsüne düştüğünü bu düşüşün bu seneki raporda da devam ettiğini vurguladı.
“Yeni raporda, 2012’nin 2011’den de kotu olduğu saptandı. Düşüşümüz sürdü ve 117. sıradan 120. sıraya indik. İşte, bir yılda geldiğimiz nokta!
“ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Raporu da, Türkiye gazeteciliğinin en önemli sorunu olarak ‘oto-sansüre’ işaret ediyor. Rapora göre, oto-sansüre yol açan sebepler, medya mülkiyetinin çok farklı alanlarda yatırımlara sahip holdinglerde yoğunlaşması, bunlardan bazılarının iktidarla yakın ilişkileri ile muhaliflerin soruşturmaya uğraması ve tutuklanması.
“Türkiye’de özgürlüklerin ne noktada olduğu ve gazetecilerin hangi koşullarda çalıştığı 1 Mayıs 2013 İstanbul’unda da görüldü.
“Bizler, daha fazla özgürlük, iş güvencesi ve daha iyi çalışma koşulları için çabalayan tüm çevrelerle dayanışma içinde; ama asıl kendi gücümüze güvenerek, Türkiye’nin “kısmen” değil, “tamamen özgür” bir ülke olması ve böyle bir ülkede sansürün hiçbir biçimine boyun eğmeyen gazeteciler olarak çalışabilmek için mücadelemizi sürdüreceğiz.
“Cezaevlerindeki ve ‘dışarıdaki’ gazetecilerle birlikte amacımız, aslında halkın haber alma hakkını savunmaktır. Bu amacı kavrayan tüm çevrelerle birlikte “tam özgür bir ülkenin” gazetecileri oluncaya kadar yürümeye devam edeceğiz.”
G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu’nda Yer Alan Kuruluşlar:
Türkiye Gazeteciler Sendikası,
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ankara Temsilciliği,
Çağdaş Gazeteciler Derneği,
Parlamento Muhabirleri Derneği,
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği,
Ekonomi Muhabirleri Derneği
Diplomasi Muhabirleri Derneği,
Profesyonel Haber Kameramanları Derneği,
Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği,
Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği ile Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası

http://www.timeturk.com/tr/2013/05/03/dunya-basin-ozgurlugu-gunu-gazeteciler-ozgurluk-istiyor.html

Yorumlar kapatıldı.