İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıkların Luys Gazetesi çıktı

30 Nisan’da Piyasaya çıkan Luys gazetesi, Ermeni, Yahudi, Rum ve Süryani toplumlarının cemiyet hayatını renkli karelerle okuyucusuyla buluşturacak. Cemiyet hayatı, kültür sanat, spor ve sağlık haberlerinin yer alacağı gazete, artık Ermeni, Yahudi, Süryani ve Rum toplumlarında gerçekleşen etkinliklerin magazinini yapacak. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Şahnur Kazancı, yarın bayilerde yer alacak gazete için “Hayatın gülen yüzüne odaklanacağız” diyor.

Taraf gazetesinden Sümeyra Tansel’in Kazancı ile yaptığı röportaj şöyle:
» Ermenice magazin gazetesi fikri sizin miydi?
– Evet, Ermeni toplumunda magazin gazeteciliği eksikliğini fark ettim. İnsanlar hep kara bir tablo, mutsuz suratlar, asık yüzlerle karşı karşıya ama hayatın gülen yüzü de var. Biz Ermeniler, Süryaniler, Rumlar iç içe yaşıyoruz sürekli beraberiz, kendi aramızda eğlenceli bir hayatımız var. Düğünler, nişanlar, vaftizlerimiz var. Bunların hepsi eğlence, mutluluk demek. Spor turnuvaları oluyor mesela. Avrupa’daki bütün Ermeniler turnuvada buluşuyor. Biz buradan Cenevre’ye, Bulgaristan’a ya da İtalya’ya turnuvaya gidiyoruz. Böylesine renkli, hareketli bir dünya varken “neden bunları görsel olarak sunmayalım insanlara” dedik. Bu boşluktan yola çıkarak üç yıldır tasarlıyoruz. En sonunda bu ayın 30′unda çıkacak.
» Neden üç yıl beklediniz?
– Alt yapısını oluşturmayı bekledik. Hem profesyonel, hem yarı profesyonel gazetecilerle çalışıyoruz. Aram Kuran Bey’le çıkarıyoruz gazeteyi, o da Posta Gazetesi’nde hâlâ yazarlık yapıyor. Spor kökenli kendisi. Bir de fizibilite çalışması yaptık, insanların bakış açısını şöyle bir kafamızda tasarladık neler olabilir, ne istiyor insanlar bizden bunların ön hazırlıklarını yaptık. Cemiyeti gözlemledik
» Ne bekliyor cemiyet sizden?
– Gülen yüz bekliyor, bol renkli fotoğraf bekliyor. Yazıların az olduğu bol görselli bir yayın organı istiyor, biz de onu yaptık. Gazetelerimiz genellikle siyah beyaz formatta yayınlanıyor, biz ilk kez renkli formatta bir yayın yaptık.
» Luys ne demek?
– “Işık” demek. Işıklar içinde bir dünyayı anlatıyoruz biz. İsim de pozitif bir bakış açısını yansıtsın istedik.
» Ne olacak derginin içeriğinde?
– Cemiyet hayatı, kültür sanat, spor ve sağlık. Bizim kendi operalarımız, tiyatrolarımız var, söyleşilerimiz oluyor. Yirmiye yakın derneğimiz var. Her sene bir faaliyet oluyor. Korolarımız, dini koralarımız var. Onun için aktivite çok. Az yer buluyordu bunlar basında. Biz, “ne yapalım” dedik. Bunları tersine çevirelim bol fotoğrafla sunalım bu kişilerin emeklerinin hakkını verelim.
» Spor bölümünde üç büyükler olacak mı?
– Hayır. Mesela Amerika’da, NBA’de oynayan ünlü Ermeni basketbolcumuzla röportajımız olacak. Yüzmede, masa tenisinde başarılı olan bir sürü yeteneklerimiz var bizim, bunları gün yüzüne çıkartacağız. Sağlık bölümüne de bir doktorumuz yazılarıyla katılacak, Seyahat bölümümüz de olacak. Biri Bizi Gözetliyor Evi’nden Viken’in ve Cihangir’deki Jash Restoran’ın sahibi Dayk Bey’inde Gurme yazıları var.
» Kaç dilde yayın yapacak, hangi aralıkla çıkacak Luys?
– On beş günde bir, 28 sayfa olarak, gazete formatında çıkacak. Bir sayfasında Ermenice olarak içeriğin özeti yer alacak. Abonelik sistemimiz var ama bayiide de satılacak. Şu ana kadar 800 kişi abone oldu.
» Cemaatin ilgisi nasıl?
– Aşırı bir ilgi var. Biz otuz bin kişiye Luys gazetesinin çıkacağını duyurduk. Şişli ve yoğun olduğumuz bölgelerde bilboradlarda yayınlarımız çıktı. İnsanlar daha önce hiç böyle bir gazete yapılmadığı için ne olacağını merak ediyor.
Taraf gazetesi

Yorumlar kapatıldı.