İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avustralya Parlamentosu Süryani soykırımını tanıdı

Murat Kuseyri – Stockholm

İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs’ta Avustralya Parlamentosu tarihi bir karar alarak Süryani ve Rumlara soykırımı yapıldığını oy birliğiyle kabul etti. Böylelikle Avustralya, İsveç’ten sonra Asuri-Süryani ve Rum soykırımını tanıyan ikinci ülke oldu. İsveç Parlamentosu 11 Mart 2010 tarihinde Ermeni, Rum ve Asuri-Süryanilere soykırım yapıldığını kabul etmişti.

Bilindiği gibi Avustralya Eyalet Parlamentosu 5 Mayıs 1998 günü Ermeni soykırımını tanımıştı. Süryani Evrensel İttifakı (AUA), Avustralya Yunan Konseyi ve Ermeni Ulusal Komitesi Süryani ve Rum soykırımının da kabul edilmesi için Avustralya Parlamentosu nezdinde girişimde bulunmuştu.
Parlamentonun soykırıma uğrayan halklara Süryani ve Rumları da dahil etmesi Süryani liderler ve Asuri-Süryani halkı tarafından sevinçle karşılandı. Süryani Evrensel İttifakı Başkanı Hermiz Shahen Süryani soykırımının kabul edildiği 1 Mayıs’ın Süryaniler için tarihi bir gün olduğunu söyledi ve diğer ülkelerin de Avustralya’yı izleyeceklerine olan inancını dile getirdi.
Soykırım önregesini Parlamentonun gündemine taşıyan Avustralya Hıristiyan Parti Başkanı Fred Nils  “Tarihte yaşanmıiş olayları istesek de değiştiremeyiz. Fakat bunların soykırım yaşamış Süryani, Ermeni ve Rum Halkları için ne denli acı gerçekler olduğunu tanımamız önemlidir” dedikten sonra,  kararın Parlamentoda oy birliğiyle kabul edilmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Soykırım konusunda yaptığı araştırmalarla tanınan Seyfo Center Başkanı Sabri Atman Avustralya’nın soykırımını kabul etmesinin çok önemli olduğunu, daha önce Ermeni soykırımını kabul eden 26 ülkenin benzeri kararlar almaları için sürdürdükleri girişimleri yoğunlaştıracaklarını söyledi. Süryani Evrensel İttifakı Başkanı Hermiz Shahen’i de Avustralya Parlamentosu’nun Süryani soykırımını kabul etmesi için gösterdiği çabalardan dolayı kutladı.
ANF’ye bir açıklama yapan Atman son on yıl içinde “Seyfo”nun dünya kamuoyu tarafından bilinmesi için büyük çaba sarfettiklerini belirttikten sonra şunları söyledi:
“Avustralya’da alınan karar bir anlamda bu çabanın meyvelerini vermesi açısından önemlidir. İkincisi, alınan kararda Avustralya’daki Ermeni Ulusal Kongresinin katkısıda çoktur. Bu destek sadece Avustralya ile sınırlı kalmayacaktır. Ermeni soykırımını kabul eden diğer ülkelere de sıçrayacaktır. Başka bir değişle Ermeni soykırımını kabul eden diğer bütün ülkeler Süryani soykırımını da kabul etmek durumuyla karşılaşacaklardır.  Dahası Ermeni kurumları Süryani soykrımının  Ermenistan’da kabul edilmesi için destek olacaklardır. Butün bunların gerçekleşmesiyle bir anlamda unutulan Süryani soykırımı Seyfo bütün dünyada daha da duyulur olmaya başlıyacaktır.  Bu şundan önemlidir: Seyfo nun kabul edilir ve tanınır olması soykırımın kurbanı Süryanilerin acısını bir nebze dahi olsa dindirecektir. Çünkü inkar edilen bir soykırımö soykrım mağduru insanlar açısından ‘’ikinci kez öldürülmektir’’ ve Süryaniler ikinci kez öldürülmek istemiyorlar.”
Atman yakın gelecekte Yunanistan ve ABD başta olmak üzere pek çok ülkede Süryani soykırım kurbanları için anıtlar dikileceğini ve soykırımı kabul eden ülkelerin sadece İsveç ve Avustralya ile sınırlı kalmayacağını belirterek “Darısı Türkiye’nin başına” dedi.
Stockholm Söderntörn Yüksek Okulu bünyesinde kurulu Süryani Kitaplığı Sorumlusu ve soykırım konusundaki araştırmalarıyla tanınan Jan Beth- Sawoce  Avustralya Parlamentosu’nun aldığı kararın sevindirici olduğunu, ancak asıl önemli olanın Türk Devletinin Ermeni ve Süryani halkına soykırım yapıldığını kabul etmesi ve bu halklardan özür dilemesi olduğunu söyledi.
“Elimizde binlerce belge var. Biz bunları Türk yetkililerle paylaşmaya hazırız. Alsınlar bu belgeleri incelesinler ve ondan sonra karar versinler”  diyen Sawoce  artık Türk devletinin soykırımını kabul etmesinin zamanının geldiğini ifade etti.

Yorumlar kapatıldı.