İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler İncirlik davasını kaybetti

ABD’de üç Ermeni’nin 100 milyon dolarlık İncirlik davasında karar çıktı. Hakim, ‘Dava siyasi, mahkemenin işi değil’ dedi. Davacılar bu kez Antep’teki müzeyi delil gösterdi.ABD’de yaşayan üç Ermeni’nin 2010′da California’da açtığı dava, uzun mahkeme sürecinin ardından sonuçlandı. Adanalı Osmanlı vatandaşı Dikran Efendi ile Kalina Hatun’un torunlarının 4 parsel arazi için Türkiye Cumhuriyeti, Merkez Bankası ve Ziraat Bankası aleyhinde açtığı davaya bakan ABD’li yargıç Dolly M. Gee, ‘Siyasi Doktrin’ gerekçesiyle Türk tarafının ‘Mahkeme bu konuda yetkili değildir’ iddiasını yerinde gördü.

Vatan gazetesinden Uğur Koçbaş’ın haberine göre; davada Saltzman & Evinch avukatlık firmasının 4 avukatı tarafından temsil edilen Ziraat-Merkez Bankası’nın aksine mahkemeye temsil edilmeyi ve savunma göndermeyi reddeden Türkiye Cumhuriyeti aleyhinde verilen ceza kararını da bozdu. Başkan Obama tarafından atanan Çin asıllı kadın hakim kararına gerekçe olarak meselenin siyasi bir mesele olduğu ve hakkındaki kararın da mahkemelerce değil hükümetin yetkili organları tarafından verilmesi gerektiğini gösterdi.
100 MİLYON DOLARLIK DAVA
Alex Bakalian, Anais Harotunian ve Rita Mahdessian tarafından açılan davada 1915′te el konularak Ziraat Bankası’na devredildiği iddia edilen, 496 dönümlük 4 parça arazi ve evler için tazminat talep ediliyordu. Dava dosyasına eklenen haritada hak iddia edilen arazi ve gayrimülklerin İncirlik Üssü’nün %3.671′ine karşılık geldiği görülüyordu. Davacılar, arazi ve apartmanlar için 63.9 milyon dolar, arazinin ABD ordusuna kiralanmış olması nedeniyle şimdiye dek elde edilen kira gelirinden pay ve geriye dönük faizle birlikte 100 milyon dolar tazminat istiyordu.
30 GÜNDE KARAR İSTEDİLER
Davacılar kararı 25 Nisan’da temyize götürdü. Üst mahkemeye yapılan itiraz başvurusuna yeni bir iddia eklendi. ABD’de yaşayan 94 yaşındaki Norman Manookian’ın yazdığı ek şikayet dilekçesinde Gaziantep’te Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sahibi olduğu Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi’nin de ‘soykırım’ kurbanı Manookianlar’ın elinden alındığı iddia ediliyor. Şikayetçinin yaşı nedeniyle itirazın 30 gün içinde sonlandırılmasını talep eden davacılar, dosyaya o dönem Gaziantep’ten Suriye’nin Dar’el Zor kentine sürgüne yollandığı iddia edilen ve yolda 18 kişilik ailenin 16 üyesini kaybeden Manookianlar’ın o dönem ev olarak kullandıkları bina önündeki fotoğraflarını koydu. Sürgünden sonra Türk makamlarının el koyduğu evin, müzeye çevrildiği belirtiliyor.
1985′TE RESTORE EDİLİP MÜZE YAPILDI
Gaziantep, Bey Mahallesi, Hanifoğlu Sokak’ta yer alan bina, 1800′lü yılların sonunda inşa edildi. Daha sonra birkaç kere el değiştiren bina, 1985 yılında çok harap bir vaziyette iken işadamı Hasan Süzer tarafından satın alındı. Restorasyonu tamamlandıktan sonra “Hasan Süzer Etnografya Müzesi” olarak kullanılmak şartıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlandı.
Kaynak: Vatan
http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2013/04/28/ermeniler-incirlik-davasini-kaybetti

Yorumlar kapatıldı.