İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni katolikosları, Türkiye’de müsadere edilen Ermeni kilise ve mülklerinin iadesini talep ettiler

Dünya Ermeni Katolikosu Garegin II ve Kilikya Katolikosu Aram I, Türkiye’ye Ermeni Soykırımını tanıması ve müsadere edilen Ermeni kiliseleri ve kiliselere ait mülklerin iadesi çağrısında bulundukları ortak bir duyuruda  bulundular… Sonuç olarak Türkiye devletine çağrıda bulunmakta ve şunları talep etmekteyiz:
1.Ermeni Soykırımının tanınması,
2.Ermeni halkının kayıpları, insani ve ulusal ihlal edilen haklarının tazmin edilmesi,
3. Ermeni kiliseleri, manastırları, kilise mülkleri ve manevi-kültürel değerlerin, hukuki sahibi olarak Ermeni halkına gecikmeksizin iade edilmesi.

***
Dünya Ermeni Katolikosu Garegin II ve Kilikya Katolikosu Aram I, Türkiye’ye Ermeni Soykırımını tanıması ve müsadere edilen Ermeni kiliseleri ve kiliselere ait mülklerin iadesi çağrısında bulundukları ortak bir duyuruda  bulundular. Duyuruda özellikle şunlar kaydedilmekte:
«2015 yılında Ermeni halkı Ermenistan Cumhuriyetinde, Dağlık Karabağ Cumhuriyetinde ve dünyanın her köşesinde Osmanlı Türkiyesi tarafından tertiplenen Ermeni Soykırımının 100. yıldönümünü anacaktır.
1915 yılında bir buçuk milyonu aşkın kişi Soykırımına kurban oldu. Sürgün yollarında sağ kalan Ermeniler şu andaki Ermenistan Cumhuriyeti olan Doğu Ermenistan’a, Suriye’ye, Lübnan’a, diğer Arap ülkelerine ve dünyanın farklı ülkelerine  sığındılar.
Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde bulunan Batı Ermenistan ve Kilikya yanısıra Türkiye’nin diğer yörelerinde yaşayan Ermeniler bireysel özel mülkleriyle beraber, kiliselere ait kiliseler, kutsal mekanlar, manastırlar, dini, eğitsel ve hayri merkezler, kültürel ve dini büyük değer taşıyan haçkarlar, elyazmaları, ikonalar vb. objeleri de kaybettiler. Saykırımına maruz kalan ve cebri yollarla sürgün edilen Ermeni halkına ait tüm mülkler Türkiye devleti tarafından «Emval-i Metruke» adı altında özelleştirildi.
Soykırımdan 98 yıl sonra, Osmanlı İmparatorluğunun hukuki ardılı olarak Türkiye’nin günümüz devleti, atalarının planladığı ve gerçekleştirdiği soykırımı inka etmemekle kalmamakta, aynı zamanda Ermeni halkının dini ve kültürel değerleri olan kiliselere ait mülk ve objeleri  müsadere altında tutarak Ermeni karşıtı politikasına devam etmektedir.
Sonuç olarak Türkiye devletine çağıda bulunakta ve talep etmekteyiz:
1.Ermeni Soykırımının tanınması,
2.Ermeni halkının kayıpları, insani ve ulusal ihlal edilen haklarının tazmin edilmesi,
3. Ermeni kiliseleri, manastırları, kilise mülkleri ve manevi-kültürel değerlerin, hukuki sahibi olarak Ermeni halkına gecikmeksizin iade edilmesi.
Ermeni Soykırımı kurbanlarını dualarla yad ederek, Allah’ın bahşettiği hayat, insan onuru ve insanlığın barış içinde bir arada yaşamasına karşı gerçekleştirilen tüm cürmi edimleri kınıyoruz; zira ″Allah kargaşalıkların değil,  barışın Allahıdır″ (A Korintoslular- 14.33) ve insanları sevgi, huzur ve dayanışmaya sevk etmiştir.
Soykırım günlerinde sürgün edilen Ermenilere sığınma hakkı veren, vatanından mahrum kalmış ve sürülmüş Ermenilere yönelik ihtimam ve kardeşane sevgi gösteren tüm halkları ve devletleri minnetle anıyoruz.
Ermeni halkı; insanlık ve hakkaniyet ilkeleriyle hareket eden, Ermeni Soykırımını resmen tanıyıp kınayan tüm devletlere karşı da ebediyen müteşekkir olacaktır.
Ermeni Soykırımının 100. yılı arifesinde, Ermeni halkının taleplerini, adalet ve Ermenilerin haklarının korunması adına, birlikte tüm olanaklarımızı hayata geçireceğiz.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.