İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BDP: Soykırım iddiaları için komisyon kurulsun

Namık Durukan / Ankara

1915 Ermeni soykırımı iddiaları ve faili meçhullerin araştırılması için komisyon kurulmasını isteyen BDP, Türkiye’nin yaşananları araştıracak adımları atmaktan uzun süre sakındığını belirtti.

Namık Durukan / Ankara
BDP, “1915 Ermeni soykırımı” iddiaları ve faili meçhul cinayetlerin araştırılması için komisyon kurulması önerisinde bulundu. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve BDP’li milletvekilleri imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan önergenin gerekçesinde, Türkiye’nin bu yaşananları araştıracak gerekli adımları atmaktan uzun süre sakındığı belirtildi.
Önerge gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Osmanlı İmparatorluğu bakiyesinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti bu yaşananları araştıracak gerekli adımları atmaktan uzun süre sakınmıştır. Bu sakınma sonucu söz konusu yaşanmışlıkla ilgili tartışmalar da sürekli gündemde kalarak bir mutabakat sağlanamamış ve tüm taraflar gerçeklikleri açığa çıkarmak yerine acıları kendi politikalarına ve politik söylemlerine malzeme olarak kullanmışlardır. Tarihsel bir yüzleşme ve hakikatleri araştırma konusunda gerekli adımlar atılmadığı müddetçe bu acılar bu tarz kullanım alanı olarak kalmaya devam edecektir. Devletin bu konuda siyasi olarak yaşadığı açmazın, yüzleşme ve gereklerini yerine getirmekle aşılacağı da aşikardır. Tüm bunlardan hareketle 1915 yılında yaşananların açığa çıkarılması kapsamlı bir Meclis araştırmasını gerektirmektedir.”
Faili meçhuller de…
BDP, 1920’den bu yana yaşanan faili meçhul cinayetlerin araştırılması için de araştırma önergesi verdi. Meclis Başkanlığı’na BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan imzası ile verilen önergenin gerekçesinde, Kürt sorunu ile bağlantılı 18 bini aşkın faili meçhul cinayet işlendiği, bu cinayetlerin büyük bölümünün 1990’dan sonra gerçekleştiği belirtildi. Önerge gerekçesinde şu bilgilere yer verildi: “1920 yılında Türkiye Komünist Partisi Liderlerinden Mustafa Suphi ve yoldaşlarının Karadeniz’de boğdurularak infaz edilmeleriyle başlayan, şair ve yazar Sabahattin Ali’nin Bulgaristan sınırında infaz edilmesiyle devam eden ve zamanla hayatlarımızın bir parçası haline gelen politik cinayetler, son yıllara kadar devam etmiştir. Kürt sorunun demokratik çözümü yerine askeri ve paramiliter çözümünü esas alan yaklaşım sonucunda faili meçhul cinayetler ülkemizde 1990’lı yıllarda yoğun olarak yaşanmaya başlanmıştır.
‘Güveni oluşturur’
Resmi olmayan kayıtlara göre hayatını faili meçhul cinayetler sonucu kaybeden kişi sayısı 18.000 olarak belirtilmektedir. 1970’li yıllardan itibaren özellikle sokağa taşan silahlı çatışmaların ortasında infaz edilen yüzlerce aydın, yazar, öğrenci ve sendikacının katilleri ve azmettiricilerinin ortaya çıkarılması 1980’lerde ve faili meçhullerin en yoğun yaşandığı yıllar olan 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerin faillerinin ve o dönemde işlenen bu cinayetlerin altında yatan nedenlerin aydınlatılması, özellikle barış ve müzakere sürecinde tarafların yıpranmış olan karşılıklı güveninin yeniden oluşması için elzemdir.
Bir ülkenin yakın geçmişinde sayıları binleri aşan faili meçhul cinayetlerin varlığı ve bu cinayetlerin hala aydınlatılmamış olması hukuk devleti açısından da büyük bir utançtır. Hakikatlerin ortaya çıkarılması ve gerçek anlamda bir toplumsal uzlaşmanın hayata geçirilmesi için söz konusu cinayetler aydınlatılmalıdır.”

Yorumlar kapatıldı.