İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SKD: 1915 Soykırımını kabul edin!

1915 Ermeni katliamının 98’inci yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan SKD, Türk devletinin 1915 soykırımını tanımasını istedi. SKD, TBMM’de bulunan milletvekillerine, “Türkiye toplumunun yüz karası soykırımın inkârına, mağdur halklara her gün yeniden üretilen kin ve nefrete son verin. TC devleti çatısı altındaki azınlık hakların haklarını anayasal garanti altına alın!” diye seslendi.

“Soykırım kurbanlarının anılarına, mağdur halkların yaşam hakkına saygı için adalet istiyoruz” ifadesinin kullanıldığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti devletini sevk ve idare eden yöneticilerimizin, toplumumuzun geleceğini, tarihi gerçeklerin inkârı üzerine, yalanın ve soykırım mağduru halklara (Ermeni, Asuri-Süryani, Helen-Pontoslu Helen, Ezidi) karşı uydurulmuş iftiralar üzerine inşa etme hakkına sahip olmadıkları inancındayız. Bizler, insanlığa meydan okuyan bu pervasızlığı asla kabul etmiyoruz” denildi.
Tarihi gerçeklerin Türkiye toplumundan gizlenemeyeceğine işaret edilen açıklamada, “ TC devletinin onlarca yıldır döktüğü milyonlarca dolarlık rüşvete rağmen, başta Ermeni halkı olmak üzere, soykırım mağduru halkların adalet mücadelesi, uluslararası acil çözüm bekleyen sorunlar gündeminde hak ettiği yeri almış bulunmaktadır. Yüz yıllık inkârın her gün yeniden şekillendirilen yalan-propaganda kalıpları, artık birer birer kırılmaya başlamıştır. Eskiye oranla toplum, inkâr edilen yakın tarihine dair, resmi görüşlere taban tabana zıt düşüncelerle, daha sık temas eder hale gelmiştir” diye kaydedildi.
‘HALKLAR ARTIK İNSANLIK SUÇLARINA SEYİRCİ KALMAYACAK’
Açıklamada, sol devrimci kuruluşlar ile toplumun duyarlı aydın kesimleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının tarihin karanlık sayfaları ile yüzleşmede “öncü” rol oynadıkları belirtildi. “Bu süreci başlatan aydın ve sivil toplumun bu noktaya gelmelerinde soykırım mağduru halkların mensubu olan aydınların mücadelesine, büyük minnet borçları vardır” denilerek, Türkiye halklarının aydınlatılmasında önemli bir rolü olan Hrant Dink hatırlatıldı.
Halkların artık insanlık suçlarına seyirci kalmayacak bilinçte olduğuna değinilen açıklamada, “Soykırım mağduru halkların uğradıkları devasa haksızlıklar nedeniyle fail toplumun bireyleri, sivil toplumları olarak, soykırımları kamu vicdanında mahkûm etmek ve onların acılarını paylaşmaksa, bir insanlık borcu olmakla birlikte en öncelikli ve acil görevimizdir” denildi.
Türkiye ve Avrupa ülkelerinde soykırım mağduru halkların acılarını paylaşmak ve kamuoyuna seslerini duyurarak soykırım inkârından duydukları utanç ve üzüntülerini ifade etmek için sokaklarda olduklarını belirten SKD açıklamasında, 24 Nisan Ermeni katliamına ilişkin etkinlik programlarını ise şöyle duyurdu: “Bu yıl 24 Nisan günü Erivan’da, soykırım kurbanları anısına rengârenk çiçeklerden hazırlatılmış olan iki çelengin biri Ermeni Soykırımı Kurbanları anıtına, diğeri ise yine Erivan’da bulunan Asuri-Süryani Soykırım Kurbanları anıtına bırakılacaktır. Bu insani görev, İstanbul’da İzmir’de, Amed’de, Ankara’da ve yurt dışında soykırım kurbanlarının anısına saygı ve ve adalet isteyen Türkiye’nin bütün soykırım karşıtları adına, Soykırım Karşıtları Derneği (SKD) üyesi Elif Selay Ertem tarafından yerine getirecektir.”
Simon Atto [simon.atto@hotmail.com]

Yorumlar kapatıldı.