İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan “Sözde Soykırımın 100. Yıldönümü” İçin Çalışmalarını Sürdürüyor

TurkishNY.com – Asılsız Ermeni iddialarına dayanan Sözde Ermeni soykırımının, “100. yıldönümü” olduğu ileri sürülen 2015 yılına ithaf edilen etkinliklerin düzenlemelerinden sorumlu Ermenistan Devlet Koordinasyon Komisyonu, 2015 yılına ilişkin en önemli meselenin sözde soykırımın tanınmasına dair birlik olmuş bir Pan-Ermeni gündemi oluşturulması olacağını düşünüyor.

Armenia Now’ın haberine göre 24 Nisan Çarşamba günü, I. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı İmparatorluğu tarafından Ermenilere yapıldığı iddia edilen “soykırımın 98. yıldönümünü” temsil edecek.

Pazartesi günü Erivan’da düzenlenen bir toplantıda konuşan söz konusu devlet komisyonunun sekreteri ve “Ermeni Soykırımı Müze Enstitüsü” Direktörü Hayk Demoyan, sözde soykırımın tanınması meselesine ilişkin tamamıyla farklı ve karşıt görüşlerin, 23 Nisan 2011 yılındaki başkanlık kararnamesiyle oluşturulan komisyonun çalışmalarını büyük ölçüde engellediğini belirtti.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan önderliğindeki devlet komisyonunda, Ermenistan’ın ve Diaspora’nın siyasi, dini, bilimsel ve lobi yapılarının temsilcileri yer alıyor.
Şimdiye kadar sadece iki oturum yapan komisyon, bir diğer oturumunu 30 Mayıs tarihinde yapmaya hazırlanıyor.
Komisyon içinde farklı düşüncelerin yer aldığını söyleyen Demoyan, öncelikle komisyonun görüşlerini, yaklaşımlarını uyumlu hale getirme yönündeki meseleyi çözmesi gerektiğini belirtti.
Demoyan ayrıca, sözde Ermeni soykırımının “100. yıldönümünün” mücadelenin sonu olarak görülmemesi gerektiğini, aksine yeni yollar, yeni metotlar için bir başlangıç noktası olarak görülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Komisyonun oluşturulmasında geç kalındığına inanan Türk araştırmaları uzmanı Artak Shakaryan, komisyon için “sözde Ermeni soykırımının 90. yıldönümü civarında oluşturulmalıydı” diyor.
Komisyonun 2011 yılından bu yana sadece iki oturum yapmış olmasına değinen Shakaryan, komisyon dahilinde ilkeler ve yaklaşımlara ilişkin kararların henüz belirlenmediğini, sözde soykırımın “100. yıldönümüne” hazırlanmak adına sadece bir yıl kaldığını fakat daha yeni ne yapılacağına karar veriliyor olduğunu belirtti.
Shakaryan, sürecin çok yavaş işlediğini düşündüğünü dile getirdi.

Yorumlar kapatıldı.