İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gevorg Danielyan: Soykırım gerçeğinin hukuki platforma getirilmesinin zamanıdır

Anayasa Mahkemesi danışmanı, «Anayasal Haklar Merkezi» Kurul Başkanı Gevorg Danielyan, ″Görüldüğü kadarıyla bizim eksikliğimiz, siyasetteki hassas noktamız hukuki akitleri tartışma gündemine getirememiş olmamızdan kaynaklanmaktadır. İnsanlığa yönelik bu tip mahkemelerde vakalar ulusal mahkeme ve uluslararası mahkeme mercileri olmak üzere iki şekilde incelenmektedir. Nüremberg yargılamalarını paralel örnek olarak verebilirim″ dedi.

***
Soykırımın tanınmasında ülkelerin yasama organlarının büyük rolü var ve var olan kanıtların hukuki platforma getirilmesinin zamanıdır. Açıklama 15 Nisan’da düzenlenen basın toplantısında Anayasa Mahkemesi danışmanı, «Anayasal Haklar Merkezi» Kurul Bşk. Gevorg Danielyan’dan geldi. Danielyan uluslararası hukukta hukuki aktin sahip olduğu değere hiçbir şeyin sahip olmadığını ifade ederek ″Görüldüğü kadarıyla bizim eksikliğimiz, siyasetteki hassas noktamız hukuki akitleri tartışma gündemine getirememiş olmamızdan kaynaklanmaktadır. İnsanlığa yönelik bu tip mahkemelerde vakalar ulusal mahkeme ve uluslararası mahkeme mercileri olmak üzere iki şekilde incelenmektedir. Nüremberg yargılamalarını paralel örnek olarak verebilirim″ dedi.
Danielyan, Ermeni Soykırımını tanıyan ülkelerden kararlarını revizme etme yönünde Türkiye’nin çabasının rastlantı olmadığını ifade etti.
Danielyan insani imhaların sadece siyasi değil, etnik temelde gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Sürgünlere ilişkin olarak uzman, yarım milyon insanın sürgün edildiğinin söylendiğini, ancak örneğin Talât Paşa’nın anılarında bunun iki katlının yazılı olduğuna dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi danışmanı, Türkiye yönetiminin yargılamalar (1919-1921 yıllarında Osmanlı Divan’i Harb’i Örfi’de görülen Tehcir ve Taktil Davaları-‘Akunq’ web sayfası yöneticileri) ve mahkeme kararlarının uluslararası toplumun baskısıyla gerçekleştiğini ifade ettiği bilgisini de verdi.
Danielyan, bu mahkeme kararlarının inceleme konusu olmaması yönünde Türkiye’nin herşeyi yaptığını da işaret etti.
http://news.am/tur/news/148892.html

Yorumlar kapatıldı.