İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ulus devleti yıkmak istiyorum”

İzmir’de temaslarda bulunan akil insanlar heyeti üyesi Baskın Oran, ’Beyaz Türkler eşit olmak istemiyor. Ben tek ulusun üstünlüğüne inanan ulus devletini yıkmak istiyorum’ diye konuştu… Oran, Türkiye’nin Ermeni, Kürt ve İslam meselelerini halının altına süpürdüğü için sorunların patlak verdiğini söyleyerek, “Biz 1915 Ermeni kırımından bu yana hiçbir önemli sorunu halletmedik. Hepsini halının altına süpürdük. Ermeni Meselesi, Kürt meselesi, İslam meselesi, Ak Parti’nin iktidara gelmesiyle biraz sancılı, ama çözüm yoluna girmiştir. Ermeni Meselesi’ni halletmeye daha var. Kürt meselesi önümüze tabu olarak çıkıyor.

***
İzmir’de temaslarda bulunan akil insanlar heyeti üyesi Baskın Oran, ’Beyaz Türkler eşit olmak istemiyor. Ben tek ulusun üstünlüğüne inanan ulus devletini yıkmak istiyorum’ diye konuştu.
İstanbul – İzmir’de bulunan Ege Bölgesi’nin akil insanlar heyeti içerisinde yer alan Baskın Oran, Anadolu Birliği Derneği’ndeki ziyarette çarpıcı açıklamalarda bulundu.
TGB’den akil insanlara protesto
Oran, Türkiye’nin Ermeni, Kürt ve İslam meselelerini halının altına süpürdüğü için sorunların patlak verdiğini söyleyerek, “Biz 1915 Ermeni kırımından bu yana hiçbir önemli sorunu halletmedik. Hepsini halının altına süpürdük. Ermeni Meselesi, Kürt meselesi, İslam meselesi, Ak Parti’nin iktidara gelmesiyle biraz sancılı, ama çözüm yoluna girmiştir. Ermeni Meselesi’ni halletmeye daha var. Kürt meselesi önümüze tabu olarak çıkıyor. Bunları halının altına süpürdük, ama orada kokmaya başlayıp üzerimize zombiler gibi saldıracaklarını hiç hesap etmedik. İşte o zombiler, gömülmesi gerektiği halde, halının altına süpürülen cesetler bizim ödümüzü koparıyor dedi.
Toplantıya katılanların alkışlamasını da, “Formatımızda bu yok diyerek engelleyen Oran, Osmanlı İmparatorluğu’nda üst kimliğin Osmanlı olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti’nde ise üst kimliğin Türk haline geldiğini kaydederek, “Osmanlı imparatorluğunda üst kimlik Osmanlıydı. Türkiye cumhuriyetine geçince üst kimlik Türk oldu. Çünkü Türk alt kimliklerin en güçlüsüydü. Alt kimliği üst kimliğe terfi ettirdiğiniz anda ikinci güçlü alt kimlik isyan edebilirdi ki etti, 90 yıldır çektiğimiz budur” diye konuştu.
“Hükümetin memuru değilim”
Oran, hükümetin memuru olmadığını, tüm plan ve programı kendilerinin belirlediğini dile getirerek, “Biz hükümetin memuru değiliz. Hükümet adına görev yapmıyoruz. Uçak ve otel paramızı verdiler bizi okyanusa, çayıra saldılar. Ulan bari uzat dedi.
“Ulus devletini yıkmak istiyorum”
İzmirlilerin daha önce katıksız liberal olmasına karşın şu anda devletçi hale gelmesinin nedenini 6-7 Eylül olaylarına bağlayan Oran, “İşte şu anda Beyaz Türkler yukarıda, tahttan aşağıya eşitlik düzeyine aramıza inmekten korkuyorlar. İzmir’deki yüzde 49 kösteğin sebebine gelince bu muazzam şaşkınlık yaratıcı olay. Niçin? Çünkü İzmir Türkiye’de farklılıklara en fazla ayrışmış olan yerdir. Şu anda bu tahrip edilmiş durumda sebebi ise 1922 İzmir yangınından itibaren sistematik olarak farklılıkları katlettik. 6-7 Eylül gecesi, tüm gayrimüslimler bizim evimize toplanmıştı. Korkudan yatağıma işedim 10 yaşında. 1964’de Rumları kovduk. İzmir’de farklılıkları seven havanın tahribi buradan başladı. İzmir, sapına kadar liberaldi, şimdi sapına kadar devletçi. İzmir 1930’da Fethi Bey’in kalesiydi. 50-60’da Menderes’in kalesiydi. Nasıl oldu İzmir o liberallikten bu devletçiliğe geldi. İzmir’in ekonomisi dibe vurdu. İstanbul’daki Kürt oranı yüzde 16 İzmir’de yüzde 6. İstanbul’da Kürtlere tepki yok İzmir’de var. Çünkü İstanbul’un sanayisi etkili oldu. Burada sanayi olmadığı için kusuldu. İzmir’in devletçi olmasının sebebi budur. Yukarıdaki tahttan aşağıya eşitliğe inmek istemiyorlar. Ben tek ulusun üstünlüğüne inanan ulus devletini yıkmak istiyorum” diye konuştu.
Suriye’nin etkisi
Heyet üyesi Fuat Keyman da, sürecin başlamasında Suriye krizinin önemli bir gerekçe olduğunu anlattı. Keyman, “Süreçte silahların susması, kanın durması, annelerin ağlamaması çok önemlidir. Süreç biterse eşit kazanacağız. Türkler de Kürtler de kazanacaktır. Burada kazan kazan modeli uygulanacak. Bundan önce kazan-kaybet sistemi vardı. Süreci başlatan hükümet oldu. Barış inşa edilmiyor belki, ama yol açılıyor. Silahların susmasının demokrasiye, barışa doğru bir kapıyı aralayacaktır. Eşit vatandaşlık, demokrasi konusunda yeni anayasa süreci ayrıca değerlidir” diye konuştu.
Cumhuriyet Haber Portalı
13 Nisan 2013

Yorumlar kapatıldı.