İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Suriyelilere azınlık kampı kuruyor

Ülkelerindeki iç savaş ve Beşar Esad rejiminin baskısından kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin arasında Süryani, Hıristiyan nüfusunun giderek artması Ankara’yı harekete geçirdi. Suriye’deki etnik ve dini gruplar için ilk adımını atan hükümet, başta Süryaniler, Hıristiyanlar ve çeşitli etnik gruplar için toplam 10 bin kişi kapasiteli iki ayrı kamp kurma kararı aldı. Kamplardan ilki 4 bin Süryani ve Hıristiyan için Midyat’ta Mor Abraham Manastırı’nın bitişiğinde olacak. 6 bin kişilik diğer kamp yine Midyat’ta bulunan Hazine arazisinde inşa edilecek.

***
Hükümet Suriye’den kaçan Süryani ve Hıristiyanlar için harekete geçti. İlk olarak, Midyat’ta Mor Abraham Manastırı’nın bitişiğinde ve bir Hazine arazisinde iki ayrı kamp kurulacak
Ülkelerindeki iç savaş ve Beşar Esad rejiminin baskısından kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin arasında Süryani, Hıristiyan nüfusunun giderek artması Ankara’yı harekete geçirdi. Suriye’deki etnik ve dini gruplar için ilk adımını atan hükümet, başta Süryaniler, Hıristiyanlar ve çeşitli etnik gruplar için toplam 10 bin kişi kapasiteli iki ayrı kamp kurma kararı aldı. Kamplardan ilki 4 bin Süryani ve Hıristiyan için Midyat’ta Mor Abraham Manastırı’nın bitişiğinde olacak. 6 bin kişilik diğer kamp yine Midyat’ta bulunan Hazine arazisinde inşa edilecek. SABAH, Dışişleri Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Suriye’deki etnik ve dini kökenli vatandaşlar için hazırlanan insani yardım planının detaylarına ulaştı. Uzun zamandır Suriye’den gelecek yoğun etnik nüfus akınına karşı B planını hazırda tutan hükümet, Türkiye’de özellikle Süryani ve Hırıstiyan Suriyelilerin sayısının artması ve bu konuda azınlık kiliselerinden gelen “yardım edin” talebi üzerine harekete geçti. Büyük bölümü Türkiye’deki kilise müştemilatlarında kalan ve zor şartlarda yaşayan Suriyeli etnik gruplar için ilk kez kamplar kurulacak ve Türk Kızılayı öncülüğünde temel insani yardım malzemeleri sağlanacak. AFAD’ın bu kamplar için 10 milyon lira bütçe ayırdığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, kamp çalışmalarında öncelik Suriyeli Süryani ve Hıristiyanlara verilecek. Sadece bu grubu ağırlayacak 4 bin kişilik kamp, Midyat’ta bulunan Mor Abraham Manastırı’nın hemen bitişiğinde kurulacak. Hıristiyan ve Süryani vatandaşlar böylelikle hem kampta barınabilecek hem de dini, manevi ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Yine Midyat’ta kurulacak ikinci kamp ise Manastırın 30-40 metre ilerisinde bulunduğu öğrenilen Hazine arazisinde oluşturulacak. 6 bin kişi kapasiteli olacak bu kampta ise Kürt, Arap gibi etnik kökenlere sahip zor durumdaki Suriye vatandaşları kalacak.
SAKLANIYORLAR
Böylece Türkiye ilk defa Suriye’deki etnik ve dini gruplar için de sistemli bir yardım mekanizmasını çalıştırmış olacak. Bugüne kadar Türkiye’ye kaçan pek çok Hıristiyan ve Süryani, kiliselerin müştemilatlarında veya akrabalarının yanında konaklıyordu. Türkiye, iç savaşın uzaması nedeniyle ellerindeki tüm gelirleri tüketen azınlıkların insani koşullarda yaşaması için düzenli yardım da yapacak. Hükümetten Süryaniler için çadır değil, konteynırkent kurulması talebinde bulunduklarını anlatan Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün ise Süryani ve Hıristiyanların Beşar Esad askerlerinin yakınlarına zarar vermesinden korktukları için kimliklerini gizli tutarak saklandıklarını anlattı. Ergün, “Midyat ve İstanbul’da kalıyorlar. Suriye’de hali vakti yerinde kimselerken şu an ciddi yardıma ihtiyaçları var. Bu da onlara zor geliyor” dedi.

Yorumlar kapatıldı.