İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkler, Kimliğine belirtmeden Ermeni mimarı onurlandırıyor

Mimar Sinan, doğum yeri olan Kayseri’deki Melikgazi ilçesinin Ağırnas beldesinde anıldı… Mimar Sinan`ı anma etkinlikleri 2011 yılından beri her yıl düzenlenmektedir. Konuşmaların ardından Çocuk Gözünden Mimar Sinan` adlı yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Vatandaşlar daha sonra Mimar Sinan’ın evini gezdi. Ardından Mimar Sinan`ı ve yaptığı eserleri anlatan resim sergisinin açılışı da yapıldı. Kısaca Ağırnaslılar anma törenine yoğun ilgili gösterdi. Fakat eski Osmanlıların ve şimdiki Türklerinin gururu sayılan mimarin Ermeni kimliği hakkında hiç kimse bir şey söylemedi.

***
Mimar Sinan, doğum yeri olan Kayseri’deki Melikgazi ilçesinin Ağırnas beldesinde anıldı. Düzenlenen etkinliklere Vali Vekili İbrahim Halil Çomaktekin, Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Serdar Altıntuğ, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mete Eke ve mülki idari amirleri katıldı. Anma töreni çerçevesinde ortaokul öğrencileri etkinlikte Mimar Sinan`a yazdıkları mektubu okudu.
Ardından bir konuşma yapan Vali Vekili İbrahim Çomaktekin, “Mimar Sinan Osmanlı’nın baş mimarı ve inşaat mühendisidir. Sinan’ın yaptığı yüzlerce eseri hala dimdik ayaktadır. Sinan’ın eserleri günümüzdeki mimarların hayranlıklarını uyandırmaktadır.” ifadelerinde bulundu.
Mimar Sinan`ı anma etkinlikleri 2011 yılından beri her yıl düzenlenmektedir. Konuşmaların ardından Çocuk Gözünden Mimar Sinan` adlı yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Vatandaşlar daha sonra Mimar Sinan’ın evini gezdi. Ardından Mimar Sinan`ı ve yaptığı eserleri anlatan resim sergisinin açılışı da yapıldı. Kısaca Ağırnaslılar anma törenine yoğun ilgili gösterdi.
Fakat eski Osmanlıların ve şimdiki Türklerinin gururu sayılan mimarin Ermeni kimliği hakkında hiç kimse bir şey söylemedi. Ama Sinan tamamıyla Ermenilerle oturduğu beldede doğmuştu. Yavuz Sultan Selim döneminde düzenlendiği devşirme sırasında Sinan da alındı. Sonrada asker okuluna yazıldı. Bittikten sonra yeniçerilerden oluşan askeri biriminde mayıncı subay olarak askerlik yaptı. Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrat’a doğru yaptığı ilk seferine yeniçeri olarak katıldı. 1551 yılında Sinan Paşa unvanını aldı. Bazı kaynaklara göre,  Sinan ilk Ermeni Paşaydı. Daha geç Osmanlı İmparatorluğunun Baş mimarı oldu, ve anılan görevde 40 yıl devamlı olarak 3 Sultanın döneminde kalmıştı. Sinan çok sayıda camiler, türbeler, köprüler,  saraylar ve banyolar inşaat etti. Sinan adına  81 Türkiye’de toplam 360 yapı yazıldı.
Türkiye’deki Vatan Günlük gazetesinin muhabiri Sanem Altan’ın makalelerinden birinde yer alan aşağıdaki konuyla ilgili kısım dikkat çekiyor.
“Umarım bir gün Sanatçı Mimar Sinan’ın hayatına ilişkin bir film çekilirse, siz onun Müslüman olarak doğduğunu iddia edenlerden biri olmayacaksınız.”
Ermenihaber.am

http://www.ermenihaber.am/?lang_id=1&menyu_id=9&news_=5&cur_news=120

Yorumlar kapatıldı.