İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sait: “Türkiye – Ermenistan denklemini Rusya çözer”

Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in RS FM’e yaptığı açıklama: “Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun bahsettiği çok önemli bir şey var. Davutoğlu, “Dış ticaretimizi ne kadar çok geliştirirsek, dış ilişkilerimizin de o kadar iyi geliştiğini ve sorunlarının bittiğini göreceksiniz” dedi. Doğru. Mesela bizim Ermenilerle sorunumuz var. Yani Ermenistan sözde “Ermeni soykırımı” iddiasını ortaya koyuyor. Şimdi 100’ncü yılına hazırlanıyor. Tabi Ermenistan’ın bu düşüncesinin arkasındaki güç Rusya. Bunu herkes biliyor. Aslında Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunun çözülmesi için anahtar pozisyonundaki ülke Rusya. Biz geçen toplantıda bunu gündeme getirdik. Nasıl çözülebilir? Rusya bu konuda nasıl ikna edilebilir? Çünkü gerginlik, savaş ortamı karşılıklı bir takım sırların kapatılması, hiçbir ülkenin işine yaramaz. Eğer burada biz Rusya’yı ikna edebilirsek, Rusya’yla bu konuda anlaşabilirsek sorunun çözülebileceği fikri ortaya çıkıyor…”

***
Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, RS FM’e Rusya Türkiye ilişkileriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Ermenistan ile Türkiye arasındaki gerilimin çözülmesi için Rusya’nın devreye girmesi gerektiğini söyleyen Sait, siyasi krizlerin çözümünde “enerji hatları üzerinde yapılacak anlaşmaların” önemli bir ol üstlenebileceğini vurguladı.
AK Partili Vekil ayrıca, Rusya’da tutuklu bulunan işadamı Mevlüt Bulut’un durumuyla ilgili bilgiler de verdi. Bulut’un durumundan endişeli olduklarını söyleyen Rıfat Sait, konunun Başbakan Erdoğan’a da iletildiğini ve tutuklu işadamını Rusya’da kaldığı hapishanede ziyaret etmek istediklerini de belirtti.
Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in RS FM’e yaptığı açıklamaların tamamı şöyle:
“TÜRKİYE – ERMENİSTAN ARASINDAKİ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN KİLİT ÜLKE RUSYA”
Sayın vekil Rusya – Türkiye ilişkilerine nasıl bakıyorsunuz? Siz ayrıca Dışişleri Komisyonu üyesisiniz…
Rıfat Sait: Asya-Pasifik konusunda Büyükelçi Uğur bey bir brifing verdi. Güzel bir çalışmaydı. Çok fazla Şangay İşbilriği Örgütü’nden bahsedildi. 17 Nisan’da İstanbul’da Sayın Sergey Lavrov’un da katılacağı Dışişleri toplantısı olacak. Oraya da katılacağım. Güneydoğu Asya Uluslararası Birliği (ASEAN), bu konuda Türkiye’nin de önem verdiği Pasifik adaları forumu, Şangay işbirliği Örgütü var. Rusya ‘da var tabi bunların içerisinde. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun bahsettiği çok önemli bir şey var. Davutoğlu, “Dış ticaretimizi ne kadar çok geliştirirsek, dış ilişkilerimizin de o kadar iyi geliştiğini ve sorunlarının bittiğini göreceksiniz” dedi. Doğru. Mesela bizim Ermenilerle sorunumuz var. Yani Ermenistan sözde “Ermeni soykırımı” iddiasını ortaya koyuyor. Şimdi 100’ncü yılına hazırlanıyor. Tabi Ermenistan’ın bu düşüncesinin arkasındaki güç Rusya. Bunu herkes biliyor. Aslında Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunun çözülmesi için anahtar pozisyonundaki ülke Rusya. Biz geçen toplantıda bunu gündeme getirdik. Nasıl çözülebilir? Rusya bu konuda nasıl ikna edilebilir? Çünkü gerginlik, savaş ortamı karşılıklı bir takım sırların kapatılması, hiçbir ülkenin işine yaramaz. Eğer burada biz Rusya’yı ikna edebilirsek, Rusya’yla bu konuda anlaşabilirsek sorunun çözülebileceği fikri ortaya çıkıyor.
SİYASİ KRİZLERE ÇÖZÜM: ENERJİ ORTAKLIĞI
Burada en büyük özellik enerji dolaşım hatları. Doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması, yine karayolu ulaşımları… Burada Rusya’nın da bir takım çıkarları var, çünkü Ermenistan’da da çok sayıda Rus yatırımları var. Bunu biliyoruz, bunu herkes açıkça belirtiyor. Bizim bu yönde Rusya’yla, Rus işadamlarıyla ya da Rusya’nın menfaatlerinin ekonomik çıkarları üzerinden gitmemiz ve Ruslara şunu söylememiz lazım: Ermenistan’la olan bizim işbirliğimiz sizin de işinize yarar, buradaki ekonomik menfaatler, stratejik anlaşmalar, doğalgaz ulaşımı Türkiye üzerinden. Bunlar sizin de işinize yarayacak şeyler. Artık bu gerginlikleri bir tarafa bırakalım, biz artık oturalım turizmi, kültürel işbirliğini, ticareti konuşalım. Bu ticaretten sen de faydalan biz de faydalanalım Her iki taraf da faydalansın. Bunu anlatmamız lazım onlara. Ortak menfaatleri konuşmamız, daha çok toplantı yapmamız gerekiyor.
17 Nisan’daki toplantı bunlardan bir tanesi. Rusya bu konuda Türkiye’de çok önemli bir takım tarihi bağları olan bir ülke. Kurtuluş savaşında Rusya, Atatürk’e destek veren bir ülkeydi ama bir taraftan da farklı yönlerde bize savaş da yapmış bir komşumuz. Bence Rusya’yla ilişkilerin iyi olması lazım, önemli bir pazar bizim için Rusya. Bu pazar içerisinde özellikle yaş meyve, sebze çok önemli. Mayıs ayı itibariyle bu pazarın açılacağını biliyoruz ama rakamların artık çok düştüğünü görüyoruz son günlerde. Rusya’nın neden böyle bir şeyi yaptığını da bilemiyorum ama bunu mutlaka bizim de araştırmamız lazım. Türkiye’nin Rusya’ya yapmış olduğu yaş sebze, meyve ihracatında bir düşüklüğün olduğunu görüyoruz.
TUTUKLU İŞADAMI MEVLÜT BULUT’UN DURUMU
Şu anda 8 aydır Rusya’da tutuklu olan bir Türk işadamı var. Mevlüt Bulut, Lider Gıda’nın sahibi. 27 tane gemisi ve filosu olan, Türkiye’nin yaş sebze, meyve ihracatında önemli bir firma. Bu kişi 8 aydır Rusya’da tutuklu. Bu konuda dışişleriyle yakın temastayız. 8 aydır ailesiyle görüştürülmüyormuş, biraz sağlığından da endişe duyulduğu söylendi. Biraz önce Dışişleri Komisyonunda da gündeme getirdim bu konuyu. Dün dışişleri bakan yardımcımız Sayın Koru’yla bir görüşmem oldu.
Eğer Rus yetkililer izin verirse gidip Mevlüt Bey’i hapishanede ziyaret etmek istiyorum. Ve ailesine “Evet sağlık durumu iyi, bir sıkıntı yok” demem lazım. Bunun dışında da 8 aydır içeride yatan bu kişinin biran önce yargılanması bekliyoruz.
-Şu ana kadar mahkemeye çıkarılmamış mı?
Ben “Çıkarılmadı” diye biliyorum.
-Gerekçe olarak ne sunuluyor?
Vergi iadesi veya vergi kaçakçılığı iddiasından bahsediliyor. Teknik takibe takıldığı ifade ediliyor. Ama bu insanın insani bir şekilde yargılanması ve ailesiyle görüştürülme hakkı var. Bunun yanı sıra Lider Gıda’daki bir kişi hata yapmışsa bile şu anda onun bütün depolarının, kurumlarının hepsinin kapatıldığını ve iş yapamadığını görüyoruz. 400 milyon dolar civarında olan ihracat hacminin 4 milyonlara düştüğünü görüyoruz. Bu bizi çok üzüyor. Türkiye’nin dış ticaretine de büyük bir engel.
Ben 17 Nisan’da İstanbul’da yapılacak toplantıya katılacağım. Onun arkasından da ciddi olarak görüşme talebimiz var. Dışişleri Komisyonu üyesi ve İzmir Milletvekili olarak. Çünkü Lider Gıda daha çok İzmir’de iş yapıyor ve şu anda İzmir’de birçok meyve üreticileri zor durumda, sıkıntı içindeler. Bu durum onları da etkiliyor. Onların tutukluluğu ve Lider Gıda’nın depolarının kapalı olması, ofisin kapatılması bizim İzmir’deki üreticileri de etkiliyor. Ekonomiyi de etkiliyor. Biran önce bunun çözümlenmesi lazım, buna aracı olmak istiyoruz. Eğer müsaade edilirse de hapishanede ziyaret edip, “Nasıl yardımcı olabiliriz, bu konuda ne yapabiliriz” onu konuşalım. Çünkü bir kişi ya da bazı şeyler yüzünden de iki ülke arasındaki dış ticaretin engellenmemesi lazım, yanlış diye düşünüyorum.
-Büyükelçiyi ziyareti düşünüyor musunuz?
-Düşünüyorum, evet. Türkiye Dışişleri Bakanı’yla görüştüm, oradan gelecek olan bilgiye göre Rusya Büyükelçi’sinden bir randevu talep edeceğiz, görüşeceğiz kendisiyle. Biran önce yargılanması ve daha da öncesinden ailesiyle görüştürülmesi önemli. Eşi de Rus asıllı, tutuklanmasından ya da herhangi farklı bir muameleden korkuyorlar. Onun için gelemiyorlar da. Benim gitmem daha doğru olacak burada milletvekili olarak.
“BAŞBAKAN ERDOĞAN’A İLETTİK…”
-Eşi de gidip göremiyor…
-Diyorum ya korkuyorlar, “Beni de tutuklarlar mı diyor ya da kardeşi Mustafa’ya mesela mesaj göndermişler bazı yerlerden “Gelme seni tutuklarız demişler. Cezaevine girersin” demişler. Onlar da gitmeye korkuyorlar. Bizden böyle bir ricada bulundular. Bir görüşme talebi yapalım. “Neden böyle bir şey var?” Çünkü kardeşi çok sıkıntı içinde, psikolojik olarak hasta olmuş ve çok da sıkıntılı. Ben dün sayın Başbakan’a da grup toplantısından sonra gittim, verdim eline bir dosya. Sayın Davutoğlu’na söylemediniz mi dedi. Davutoğlu’na ilettik ama bir daha iletelim. Sayın Başbakan’a da verdik. Şu anda Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan’la görüştük.
Şu anda Türkiye bu konuda çok hassas, takip ediyor. Ekonomi Bakanlığımız da takip ediyor. Rusya’da tutuklu şahıs, sayın Putin Türkiye’ye geldiğinde de gündeme gelmiş. Aslında çok konuşulan bir konu ama bir türlü süreç netleşmedi.
-Yeni bir adım olarak siz gidip görmek istiyorsunuz.
-Müsaade olursa, gidip görmek istiyorum.

Yorumlar kapatıldı.