İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Heybeliada Ruhban Okulu Tekrar Açılabilir mi?

Çağdaş Erdoğan                    

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir TV programında Batı Trakya’ya ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Batı Trakya’da Müftünün hala atamayla seçildiğini ve bunun Lozan Antlaşmasına aykırı olduğunu belirtti. Erdoğan ayrıca ruhban okulu meselesinin de eğer Atina’nın orada kurulacak bir camiye onay vermesi halinde çözüleceğini söyledi. Bilindiği gibi Heybeliada Ruhban Okulu 1971’de kapatılmıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise Erdoğan’a verdiği cevapta Yunanistan devleti tarafından yasalar önünde eşit haklar ve sorumluluklar ilkesi, Batı Trakya’daki Müslüman azınlıkla ilgili konularda başarılı bir şekilde uygulanmaktadır dedi.
Yunanistan’ın kendi krizi kendisine yetmezmiş gibi bu sefer de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) krizi Yunanistan’ı etkiliyor. GKRY’de sermayesi bulunan birçok Yunanlı şirket zor durumda kalmış durumda.
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, 27 Mart Çarşamba günü Atina’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Bildt, Yunanistan’ın mali reformlarının hızlı ilerlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yunanistan ve GKRY’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden yakın zamanda kurtulacağını söyleyen Bildt, 1990’lı yıllarda yaşanan ekonomik krizden bugün daha güçlü bir Avrupa olduğunu aktardı.
Bildt’in çizmiş olduğu bu iyimser tablo tabii ki sadece söylemlerinden ibaret. Her ne kadar Yunanistan krizden kurtulacaksa da bu önümüzdeki 15-20 yıl içinde olası görünmüyor. Çünkü Yunanistan krizi öyle bir döneme denk geldi ki, bu bir ülkenin krize girerken olmasını kesinlikle istemediği bir konjonktür. GKRY’nin krizi, Avrupa Birliği’nin Euro’yu koruma çabaları, İngiltere’nin birlikten çıkma ihtimali, Macaristan’da AB değerlerine aykırı yasaların kabul edilmesi gibi faktörler Yunanistan krizine AB tarafından yeterli önem verilemeyeceğini gösteriyor.
Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Davutoğlu Kıbrıs konusunda dörtlü (Türkiye, Yunanistan, KKTC VE GKRY) toplantı yapılmasını önermişti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Avramopoulos buna tepki olarak Davutoğlu’na mektup gönderdi. Avramopoulos mektubunda “Teklif edilen dörtlü toplantının mümkün olamayacağını, geçmiş tecrübeler bu tür toplantılardan bir sonuç alınamayacağını göstermiştir” dedi. Ayrıca Avramopoulos artık üçüncü ülkelerin Kıbrıs konusunda uzakta kalmaları gerektiğini, iki ülkenin bunu yapabilecek düzeyde olduğunu ifade etti.
(TUİÇAkademi, ekathimerini, theguardian Grek reporter, Ta nea, azınlıkça, The diplomatic observer)
TUIÇ BALKAM
Çağdaş Erdoğan
Yunanistan  

http://www.tuicakademi.org/index.php/kategoriler/balkanlar/4006-heybeliada-ruhban-okulu-tekrar-acilabilir-mi

Yorumlar kapatıldı.