İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çetin: Türkiye-Ermenistan Sınırı Ancak Azerbaycan’la Bir Uzlaşı Sonrası Açılır

TurkishNY.com – Türkiye Dışişleri eski Bakanı Hikmet Çetin, Azeri medyasına yaptığı bir açıklamada Türkiye’nin Ermenistan’la olan sınırının açılmasının ancak Azerbaycan ile bir uzlaşıdan sonra mümkün olduğunu belirtti. Perşembe günü Trend.Az isimli haber ajansına konuşan Çetin, Türkiye ve Azerbaycan’ın özel bir ilişkisi olduğunu belirterek, Azerbaycan’ın lideri Haydar Aliyev’in “Bir millet – iki devlet” sözünün bu ilişkiyi en güzel şekilde açıkladığına değindi.

Türkiye’nin Ermenistan sınırının tek taraflı olarak açılamayacağını belirten Çetin, bu durumun özellikle Azerbaycan’la olmak üzere Güney Kafkaslar’la olan ilişkiler açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı görevinde olduğu dönemde söz konusu sınırın açık olduğunu söyleyen Çetin, fakat Ermenistan’ın Dağlık-Karabağ ve civar bölgeleri işgal etmesiyle sınırı kapadıklarını belirtti.
Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınırın ancak, Azerbaycan’la bir uzlaşıya varılmasının ardından mümkün olduğunu belirten Çetin, Türkiye’nin Azerbaycan’a zarar verme potansiyeline sahip hiçbir kararı almaması gerektiğini söyledi.
Van-Erivan arasında uçuşların başlatılmasına ilişkin de konuşan Çetin, söz konusu kararın Türk hükümetine değil, Türkiye’deki özel bir şirkete ait olduğunu söyledi.
Türkiye’nin açık bir ülke olduğunu ve dolayısıyla özel şirketlerin her türlü kararı alabildiklerini belirten Çetin, yine de Azerbaycan’ın meseleye ilişkin endişeleri dikkate alınarak, kararın iptal edildiğini söyledi.
Çetin’e göre, bölgede barışın oluşturulması gerekiyor. Bununla birlikte bu barışın, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler kararlarına uygun biçimde oluşturulması gerekiyor.
Dağlık-Karabağ sorununun adım adım çözülmesi gerektiğine değinen Çetin, ilk etapta Dağlık-Karabağ çevresindeki en az beş bölgenin serbest bırakılması gerektiğini, bunun sorunun halledilmesinin desteklenmesine ilişkin bir işaret olacağını belirtti.
1993 yılında Ermenistan’la olan sınırın kapatılmasının nedenleri, Erivan’ın sözde Ermeni soykırımının dünya çapında tanınması yönündeki talepleri ve Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan topraklarını işgal etmeleriydi.

Yorumlar kapatıldı.