İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TESEV Demokratikleşme Programı

Türkiye’de Özgür ve Bağımsız Bir Basın İçin Siyasa Önerileri. TESEV, MEDIADEM çalışması kapsamında özgür ve bağımsız bir medya için önerilerde bulunan yeni bir rapor hazırladı. MEDIADEM, Avrupa Komisyonu 7. Çerçeve Programı tarafından desteklenen ve 14 Avrupa ülkesinde eş zamanlı olarak uygulanan bir araştırma projesidir. TESEV’den Dilek Kurban ve Galatasaray Üniversitesi’nden Ceren Sözeri tarafından kaleme alınan bu siyasa raporu, bir dizi temel saptamalarda bulunuyor.

Rapordaki tespitlerden bazıları şu şekildedir:
•          Türkiye’de medyaya ilişkin yasal düzenlemeler önceliklerin yürütme tarafından belirlendiği merkezi ve bürokratik bir sürecin ürünü olarak gerçekleşmektedir.
•          Medya sektörünü düzenleyen çeşitli kurullar ideolojik ve kurumsal olarak devletten bağımsız değildirler.
•          Bu kuruluşlar, basın ve ifade özgürlüğü ve haklı rekabeti güçlendirmek yerine, devletin bölünmez bütünlüğü, milli birlik ve genel ahlak gibi Anayasa’yla güvence altına alınan ilkeleri ihlal eden yayınlara cezai müeyyide uygulamak suretiyle medya üzerinde polislik yapmakla görevlendirilmiş bulunmaktadır.
•          Bu kurullar kendilerine verilen yetkileri, ‘genel ahlak’, ‘ailenin korunması’ ve ‘toplumun milli ve ahlaki değerlerini’ ihlal ettiğine kanaat getirdikleri medya kuruluşlarına yaptırım uygulamak ve internet sitelerine erişimi kısıtlamak amaçlı kullanmaktadır.
•          Yargının bu yasaları daha da kısıtlayıcı bir biçimde uygulaması nedeniyle çok sayıda gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle tutuklu olarak yargılanmaktadır.
•          Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) basın özgürlüğüne ilişkin Türkiye aleyhine verdiği kararlar, medya alanındaki düzenleyici kurullar, hükümet ve yargı tarafından rutin olarak göz ardı edilmektedir.
Rapor, bu saptamalar doğrultusunda, Türkiye hükümetine, Türkiye meclisine ve medya alanında faaliyet gösteren düzenleyici kurullara şu dört başlık altında tavsiyelerde bulunmaktadır:
•          Medya Politikalarının Yapım süreçlerinin Demokratikleştirilmesi;
•          Medyayı düzenleyen kurulların bağımsızlığının sağlanması;
•          Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün güvence altına alınması;
•          Medya sektöründe haksız rekabetin önlenmesi.
Buna ek olarak, raporun sonunda, proje konsorsiyumu tarafından hazırlanan basın özgürlüğü ve bağımsızlığına ilişkin Avrupa Birliği’ne ve Avrupa Konseyi’ne yönelik siyasa önerilerinin bir özeti yer almaktadır.
Rapora ulaşmak için www.tesev.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Policy Suggestions for Free and Independent Media in Turkey
TESEV released a report that proposes policy suggestions for free and independent media. It was prepared within the framework of MEDIADEM research project which is funded by the European Commission’s 7th Framework Program and conducted in 14 European countries. The policy report authored by Dilek Kurban from TESEV and Ceren Sözeri from Galatasaray University makes the following key observations:
•          Media regulation in Turkey is a centralized and bureaucratic process where priorities are set by the executive and the parliament has a minimal role;
•          Media regulatory agencies suffer from lack of ideological and institutional independence from the state and have extremely broad enforcement powers which they abuse for sanctioning the media and blocking access to the internet on grounds of “general morality”, “the protection of the family” and “the national and moral values of society”;
•          Despite relatively improved through the EU process, laws governing media content still contain restrictions on freedom of expression and media freedom;
•          The judiciary’s restrictive interpretation of these laws results in the prosecution and imprisonment of a high number of journalists for their news coverage on sensitive political issues;
•          The European Court of Human Rights’ judgments concerning media freedom are routinely disregarded by regulatory agencies, the government and the judiciary.
In light of these findings, the report puts forth recommendations to the Turkish Government, the Turkish Parliament and media regulatory agencies under the following four headings:
•          Democratization of media policy making processes;
•          Safeguarding the independence of media regulatory agencies;
•          Protection of media freedom and freedom of expression;
•          Prevention of unfair competition in the media market. Below are the key recommendations and their justifications under each of these headings.
Additionally, the report ends with a summary of policy suggestions developed by the consortium targeting the EU and the Council of Europe for media freedom and independence.
To read the report, please visit www.tesev.org.tr.
TESEV [tesev@tesev.org.tr]

Yorumlar kapatıldı.