İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gül’den Baltık ülkelerine sözde soykırım uyarısı

Vilnius (Cihan)
İki ülkeyi kapsayan Baltık ziyaretinin sonundan Türk gazetecilerle bir araya gelen Gül, bu meselelerin ne olduğunun sorulması üzerine şu ifadeleri kullandı: “Bazen parlamentolar Türkiye aleyhinde 1915 olayları ile ilgili kararlar alıyorlar. Her ne kadar bu ülkenin parlamentosunda 2005 yılında böyle bir deneme olduysa da hükümetler daima şiddetli bir şekilde bunların karşısında durmuşlar. Türkiye ile olan müttefiklik ve dostluk ilişkilerine önem verdiklerini her ortamda açıklamışlardır. Bunun her iki ülke de farkında.”

***
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Letonya ve Litvanya ziyaretlerinde, dostluk ve müttefiklik ilişkilerini zedeleyebilecek bazı istismar konusu olabilecek meseleleri gündeme getirdiklerini söyledi.
İki ülkeyi kapsayan Baltık ziyaretinin sonundan Türk gazetecilerle bir araya gelen Gül, bu meselelerin ne olduğunun sorulması üzerine şu ifadeleri kullandı: “Bazen parlamentolar aleyhinde 1915 olayları ile ilgili kararlar alıyorlar. Her ne kadar bu ülkenin parlamentosunda 2005 yılında böyle bir deneme olduysa da hükümetler daima şiddetli bir şekilde bunların karşısında durmuşlar. Türkiye ile olan müttefiklik ve dostluk ilişkilerine önem verdiklerini her ortamda açıklamışlardır. Bunun her iki ülke de farkında.”
İki ülkeye cumhurbaşkanı seviyesinde 11 yıl aradan sonra yapılan ziyarette çok büyük bir hüsn-ü kabul gördüklerini ifade eden Gül, Karadeniz üzerinden Türkiye’ye uzanacak kargo tren seferleriyle ilgili mutabakat muhtırasının imzalandığını da hatırlattı.
Litvanya ve Letonya’nın, Türkiye’nin AB üyeliğine büyük destek verdiğini ifade eden Gül, Litvanya’nın AB dönem başkanlığı sırasında da fasılları müzakereye ama niyetini ortaya koyduğunu hatırlattı. Gül, “Çok daha önemlisi bizim bulunmadığımız toplantılarda Türkiye’nin tezlerinin terennüm ederek tartışılmasını sağlamalarıdır.” dedi.

Yorumlar kapatıldı.