İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni soykırımına en güzel cevap İzmir’den

Zafer Şahin

Sözde Ermeni soykırımının 100’üncü yılı olan 2015’te, tüm dünyada Türkiye’yi karalamak için harekete geçen Ermeni lobisine cevap İzmir’den verilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ermeni terör örgütü ASALA tarafından 1973-1984 yılları arasında şehit edilen 34 Türk diplomatın anısına İzmir Bayraklı’da bir anıt inşa edileceğini açıkladı.

***
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ermeni terör örgütü ASALA tarafından şehit edilen 34 Türk diplomatın anısına Bayraklı’da bir anıt inşa edileceğini açıkladı
ZAFER ŞAHİN (ANKARA)
Sözde Ermeni soykırımının 100’üncü yılı olan 2015’te, tüm dünyada Türkiye’yi karalamak için harekete geçen Ermeni lobisine cevap İzmir’den verilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ermeni terör örgütü ASALA tarafından 1973-1984 yılları arasında şehit edilen 34 Türk diplomatın anısına İzmir Bayraklı’da bir anıt inşa edileceğini açıkladı.
Bakan Çelik, Bayraklı ilçesinde denizden doldurularak kazanılan alanda Ermeni teröristlerce şehit edilen Dışişleri Bakanlığı mensupları anısını yapılacak anıt için, ulusal bir proje yarışması düzenleneceğini bildirdi. Bakan Çelik, söz konusu anıt projesinin İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile işbirliği içinde hayata geçirileceğini ifade etti.
İstanbul ve Ankara
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın soru önergesini cevaplandıran Çelik ayrıca, sözde Ermeni soykırımının 100’uncu yıldönümü olan 2015’te, Ermeniler tarafından 1. Dünya Savaşı’nda katledilen Türkler anısına İstanbul ve Ankara’da da iki ayrı anıt daha yapılacağını ifade etti. Edinilen bilgiye göre, İstanbul’daki anıt Şişli Maçka Demokrasi Parkı’na, Ankara’daki ise Kızılay Zafer Çarşısı karşısındaki Zafer Meydanı’na inşa edilecek. Bakanlık üç anıt için önümüzdeki günlerde ulusal ölçekte bir proje yarışması gerçekleştirecek.
6 aşamalı plan
Bakan Çelik, sözde soykırımın 100’uncu yıldönümünde Ermeni lobisinin asılsız iddiaları ile mücadele için Türkiye’nin uygulamaya koyduğu 6 maddelik eylem paketiyle ilgili şu bilgileri verdi:
Yabancı öğrencilere Türkiye Gezisi Ödülü Projesi kapsamında 2008-2012 yılları arasında ABD, Almanya, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, Fransa, Kanada, Rusya Federasyonu, İspanya, Norveç, İsveç, Cezayir, Lübnan, Endonezya, Malezya, İrlanda, Belçika, Çin Halk Cumhuriyeti’nden 120 öğrenci Türkiye’de ağırlandı. Tamamı yüksek lisans ve doktora öğrencisi olan 120 kişiye Türkiye’nin tanıtımı ve 1915 olaylarına ilişkin akademik düzeyde bilgilendirme yapıldı.
Rehberlere kitap
Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun yazdığı “1915 Olayları” adlı kitap, bakanlık tarafından İngilizceye çevrilerek bastırıldı. Kitap turist rehberlerinin eğitiminde kullanılmak üzere tüm Türkiye’ye dağıtıldı.
Osmanlı İmparatorluğu’nda değişik etnik gruplara mensup tebaanın barış ve huzur içinde bir arada yaşadığının ön plana çıkarılması sağlamak amacıyla “Osmanlı Milletler Müzesi” kurulması kararı alındı. Müze için Yıldız Sarayı Silahhane binası, Sultan Ahmet Meydanı’ndaki Tapu ve Kadastro Müdürlüğü binası ve İbrahim Paşa Sarayı’nın avlusu düşünülüyor.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermeni çeteler tarafından Türk köylerine yönelik gerçekleştirilen katliamların ortaya çıkarılması için toplu mezar kazı çalışmalarının Türk Tarih Kurumu, YÖK ve üniversiteler tarafından gerçekleştirilmesi planlandı. Erzurum Tepeköy, Kars Arpaçay, Bitlis Merkez Saray, Giresun Görele, Ardahan Halil Efendi Mahallesi, Iğdır Kadıkışla Köyü, Van Gevaş Yanıkçay Köyü’ndeki kazı çalışmaları yapılarak proje tamamlandı.
11 yılda 34 şehit verildi
Ermeni terör örgütü ASALA’nın Türk vatandaşları ve diplomatlarına yönelik saldırıları 1973 yılında başladı. Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir, 78 yaşındaki ABD vatandaşı Gurgen (Karakin) Yanikiyan tarafından şehit edildi. Ermeni teröristler 22 Ekim 1975’te Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Daniş Tunagil’i, 24 Ekim 1975’te Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Erez ve makam şoförü Talip Yener’i, 16 Şubat 1976’da Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği Başkatibi Oktar Cirit’i, 9 Haziran 1977’de Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Taha Carım’ı, 2 Haziran 1978’de Türkiye’nin Madrit Büyükelçisi Zeki Kuneralp’in eşi Necla Kuneralp ve emekli büyükelçi Beşir Balcıoğlu’nu, 12 Ekim 1979’da Hollanda’daki Türkiye Büyükelçisi Özdemir Benler’in oğlu Ahmet Benler’i, 22 Aralık 1979’da Türkiye’nin Paris Turizm Müşaviri Yılmaz Çolpan’ı, 31 Temmuz 1980’de Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesi Galip Özmen ve 14 yaşındaki kızı Neslihan Özmen’i, 17 Aralık 1980’de Türkiye’nin Avustralya Başkonsolosu Şarık Arıyak ile koruma görevlisi Engin Sever’i şenit etti.
Acımasızca katlettiler
Hain saldırılarına devam eden Asala, 4 Mart 1981’de Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği Çalışma Ataşesi Reşat Moralı ile din görevlisi Tecelli Arı’yı, 9 Haziran 1981’de Türkiye’nin Cenevre Başkonsolosluğu Sözleşmeli Sekreteri Mehmet Savaş Yergüz’ü, 24 Eylül 1981’de Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu’nda çalışan güvenlik görevlisi Cemal Özen’i, 28 Ocak 1982’de Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı, 5 Mayıs 1982’de Türkiye’nin Boston Fahri Başkonsolosu Orhan Gündüz’ü, 7 Haziran 1982’de Türkiye’nin Lizbon Büyükelçiliği İdari Ataşesi Erkut Akbay ve eşi Nadide Akbay’ı, 27 Ağustos 1982’de Türkiye’nin Ottowa Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Atilla Altıkat’ı, 9 Eylül 1982’de Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosluğu İdari Ataşesi Bora Süelkan’ı 9 Mart 1983’te Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Galip Balkar’ı, 14 Temmuz 1983’te Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği İdari Ataşesi Dursun Aksoy’u, 27 Temmuz 1983’te Türkiye’nin Lizbon Büyükelçiliği Müsteşarı Yurtsev Mıhçıoğlu’nun eşi Cahide Mıhçıoğlu’nu, 28 Nisan 1984’te Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği Sekreteri Şadiye Yönder’in eşi, Işık Yönder’i 20 Haziran 1984’te Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği Çalışma Ataşesi Erdoğan Özen’i ve 19 Kasım 1984’te Türkiye’nin BM Temsilciliğinde görevli Enver Ergun’u acımasızca katletti.

Yorumlar kapatıldı.