İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ortadoğu’da Hıristiyanlar azalıyor…”

Ortadoğu Hıristiyanlarının, İslam’ın iki büyük mezhebi arasındaki çatışmada çapraz ateş altında kaldığına dikkat çeken Financial Times, Hıristiyanlık inancının doğum yeri olan bu topraklarda giderek tümüyle yok oluşa sürüklendiğini öne sürdü. Irak’ın 1,4 milyon civarında olduğu tahmin edilen Hıristiyan nüfusunun üçte ikisinin 2003’teki işgalin ardından başlayan mezhep çatışmaları sonucunda ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan gazete, Hıristiyan Arapların, benzer bir sonu Suriye için de beklediklerini yazdı.

Gazete, radikal İslamcıların yükselişinden korkan Hıristiyanların Lübnan gibi ülkelerde, Şii ve Sünni gruplar arasında bölündüklerini, kimilerinin İran için stratejik önemde olan Hizbullah’ı desteklediğini, kimilerinin ise Sünnilerin kontrolündeki muhalefet bloğundan yana olduklarını aktardı.
Gazeteye göre; Hıristiyan azınlıkların özgürlük için en güçlü umutları, bulundukları ülkelerin laik bir hukuk devleti olmasında yatıyor.
MEZHEP SAVAŞI KORKUTUYOR
Aynı konuya bir haberle yer veren Times ise, Lübnan’daki güçlü Sünni ve Şii grupların Bekaa Vadisi’nin kuzeyinde karşılıklı kaçırma olaylarına karıştıklarını belirtti.
Times’ın bölgedeki muhabiri Nicholas Blandford’a göre; artan gerilim bir Sünni-Şii savaşı başlaması korkusunu yaratıyor.
“Karşılıklı kaçırma olayları, Lübnan için daha kötü bir döneme denk gelemezdi” diye yazan Times muhabiri, ülkede son dönemlerde hükümetin istifa ettiğini, hukuksuzlukta bir artış yaşandığını ve Lübnan’ın giderek Suriye’deki çatışmaya çekildiği kaygılarının yüksek olduğunu hatırlattı.
Muhabire göre; Lübnan ordusu, mezhep hatları üzerinden şekillenen bu kaçırma olayları ve çatışma sinyallerinden kendisini şimdilik uzak tutuyor ve olaylara yeterince müdahale etmiyor.

Yorumlar kapatıldı.