İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bin yıl sonra Papalık ayininde buluştular

Katolik dünyasının lideri Papa ile Fener Rum Patriği Bartholomeos kucaklaşması kilise tarihinde bir ilk oldu. Katolik aleminin yeni ruhani lideri Papa Francis ile resmi papalık ayinine tarihte ilk kez katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos kucaklaştı.

Emerit Papa 16. Benediktus’un 28 Şubat’ta görevinden ayrılmasını takip eden Konklav sürecinde (Papalık seçimi) yeni papa seçilen Francis, resmi papalık ayinini icra ederek görevine başladı.
Vatikan’da yerel saatle 09.30’da başlayan ayini, sabahın erken saatlerinde Aziz Petrus meydanında toplanan yüz binlerce kişi takip etti.
Ayinin hemen başında Papa Francis’e, Protodiacono Kardinal Jean-Louis Tauran paliosunu, Kardinaller Meclisi Dekanı Angelo Sodano da papalık yüzüğü olarak bilinen “Balıkçı Yüzüğü”nü taktı.
YOKSULLARI KORUYUN ÇAĞRISI
Papa Francis, resmi papalık ayininde yaptığı konuşmasında, çevrenin korunmasının, kişilerin birbirlerine sevgi ve şefkatle davranmasının ve “yok oluşun alametlerine”, nefrete, kıskançlığa ve “insanları lekeleyecek gurura” izin verilmemesinin gerekliliğine değindi. Bir papanın, güçsüz ve yoksullar başta olmak üzere Tanrı’nın yarattığı tüm insanları şefkatle kucaklaması gerektiğini belirten Francis, “Bugün birçok karanlığın içinde umut ışığı görmeye ve başkalarına umut veren kadın ve adamlar olmaya ihtiyacımız var. Tanrı’nın yarattığı her erkek ve kadının korunması, onlara sevgi ve şefkatle bakılması, umudun ufkunu genişletmek ve ışık demetinin kara bulutlar arasından süzülmesine izin vermektir” dedi.
DÜNYA LİDERLERİ PAPA İÇİN VATİKAN’DA
Papa Francis’in resmi papalık ayinine, aralarında İtalyaCumhurbaşkanı Giorgio Napoliatano, İtalya Başbakanı Mario Monti, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rouseff ve Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Fener Rum Patriği Bartholomeos, ABKomisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy,İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin bulunduğu kalabalık bir liderler topluluğu takip etti. Kilise tarihinde bir ilke imza atarak papaların resmi göreve başlama törenine katılan Patrik Bartholomeos, ayinde ilgiyle karşılandı.
Papa Francis’in resmi ayinini toplam 132 devlet ve uluslararası organizasyonlardan temsilcinin izlediği kaydedildi.
BİN YIL SONRA KUCAKLAŞMA
Francis, resmi papalık ayinini icra ederek görevine başlarken, tarihi tören tarihi bir ana da tanıklık etti. Papa Francis, yaklaşık iki saat süren ayininin son bölümünde Hazreti İsa’nın son akşam yemeğini temsil eden ve takdis sofrası adı verilen vaazında barış çağrısında bulundu ve ardından önce Fener Rum Patriği Bartholomeos ile daha sonra da Ermeni Katolik Kilisesi Patriği Karekin ile kucaklaştı.
PAPA TEBRİKLERİ KABUL ETTİ
Papa Francis, resmi papalık ayininde yaptığı konuşmada, çevrenin korunmasının, kişilerin birbirlerine sevgi ve şefkatle davranmasının ve “yok oluşun alametlerine”, nefrete, kıskançlığa ve “insanları lekeleyecek gurura” izin verilmemesinin gerekliliğine değindi. Ayinde, aralarında Çince ve Arapça’nın da bulunduğu beş dilde dua edildi.
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Papa Francis’in ayini için alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Vatikan ve çevresinin İtalyan güvenlik birimlerince kırmızı bölge ilan edildiği alanda ayin boyunca iki polis helikopteri devriye uçuşu yaparken, çatılara keskin nişancıların yerleştirildiği kaydedildi.
Meydana girişlerde de ayini izlemek için gelenler tek tek metal detektörlerden geçirilerek arandı. Ayin dolayısıyla yoğun bir hava trafiğine sahip olmasına karşın Roma’nın hava sahası uçuşa kapatıldı.
Bu arada, ayin sırasında çok sayıda sinyal karıştırıcı da devreye alınarak, telefon ve internete bağlı aygıtların çalışması önlendi. Bu durum nedeniyle gazetecilerin sıkıntılı anlar yaşadığı gözlendi.
Öte yandan, emerit Papa 16. Benediktus’un da yeni Papa Francis’in resmi papalık ayinini televizyondan takip ettiği bildirildi.
http://www.internethaber.com/bin-yil-sonra-papalik-ayininde-bulustular-514206h.htm

Yorumlar kapatıldı.