İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryani önderler Davutoğlu ile görüştü

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dünyadaki hiçbir ülkenin Türkiye kadar kadim gelenekleri bünyesinde barındırmadığının altını çizdi. Sözkonusu kadim geleneklerin varlıklarını sürdürmeleri ve ihtiyaçlarının karşılanması konusunda her zaman çaba gösterildiğini belirtti. Ortadoğu bölgesindeki hızlı değişim sürecinde, başta Suriye olmak üzere özellikle oradaki Hristiyan cemaatler konusunda Türkiye’nin yapabileceklerinin ele alınmasının amaçlandığını ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu “Suriye’deki Süryani kardeşlerimiz bizim için her zaman misafir etme sorumluluğunu üzerimizde hissettiğimiz dostlarımızdır, kardeşlerimizdir.” dedi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu şöyle devam etti: ”Bizim için bölgedeki dostluklar ve kardeşlikler söz konusu olduğunda, etnik, mezhebi ve dini ayrım söz konusu değildir. Ümit ederiz Suriye’deki acılar diner, bütün kardeşlerimiz, evlerine, yurtlarına geri dönerler. Ama bu acıların sürdüğü bu dönemde şunun da bilinmesini isteriz ki, hangi etnik ve mezhebi kökenden olursa olsun Suriyelilerin ikinci vatanı, hatta bazılarının birinci vatanı da telakki edilebilir, Türkiye’dir.”

***
Türkiye’deki Süryani cemaati temsilcileri Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Görüşmede, Suriye’deki çatışma ortamından kaçan Suriyeli Süryanilerin durumu ve ihtiyaçları konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’deki Süryani cemaati temsilcilerini kabulünde, “Son dönemde bazı Süryani kökenli Suriye vatandaşlarına yardım ediyoruz. Bugün bu konuda sizlerden biraz daha bilgi almak, yapılabilecekler hususunda ihtiyaç varsa bunların karşılanması için ilgili kurumlarımızla temasa geçmek için toplantıyı fırsat telakki ediyoruz” dedi.
Toplantının başında yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dünyadaki hiçbir ülkenin Türkiye kadar kadim gelenekleri bünyesinde barındırmadığının altını çizdi. Sözkonusu kadim geleneklerin varlıklarını sürdürmeleri ve ihtiyaçlarının karşılanması konusunda her zaman çaba gösterildiğini belirtti. Ortadoğu bölgesindeki hızlı değişim sürecinde, başta Suriye olmak üzere özellikle oradaki Hristiyan cemaatler konusunda Türkiye’nin yapabileceklerinin ele alınmasının amaçlandığını ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu “Suriye’deki Süryani kardeşlerimiz bizim için her zaman misafir etme sorumluluğunu üzerimizde hissettiğimiz dostlarımızdır, kardeşlerimizdir.” dedi.
KARDEŞLİK SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA DİN ÖNEMLİ DEĞİL
Dışişleri Bakanı Davutoğlu şöyle devam etti: ”Bizim için bölgedeki dostluklar ve kardeşlikler söz konusu olduğunda, etnik, mezhebi ve dini ayrım söz konusu değildir. Ümit ederiz Suriye’deki acılar diner, bütün kardeşlerimiz, evlerine, yurtlarına geri dönerler. Ama bu acıların sürdüğü bu dönemde şunun da bilinmesini isteriz ki, hangi etnik ve mezhebi kökenden olursa olsun Suriyelilerin ikinci vatanı, hatta bazılarının birinci vatanı da telakki edilebilir, Türkiye’dir.”
Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Füliksinos Yusuf Çetin, Süryanilerin bu topraklarda 5 bin 500 yıllık bir geçmişi bulunduğuna dikkat çekerek dualarının Türkiye’nin birlik beraberliği ve kalkınması için olduğunu kaydetti.  Süryani Katolik Patrik Genel Vekili Horepiskopos Yusuf Sağ ise, Davutoğlu’na bazı önerilerde bulundu. Sağ, Suriye’den kaçanların istediği yere gittiğini kaydederek, “Bunları toplu bir yerde, örneğin İstanbul’da barındıramaz mıyız?” dedi.
Sağ, “Suriyeli kardeşlerimize ana şefkatiyle el uzatılması ve barış sürrecinin devam etmesi için dua ediyoruz” diye konuşarak  Suriye’den gelen Süryaniler için yapılan yardımlardan dolayı teşekkür etti.
http://haber.sat7turk.com/suryani-onderler-davutoglu-ile-gorustu/

Yorumlar kapatıldı.