İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cizvit Papa, Opus Dei’nin yenilgisi mi?

TV’ye konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Murat Yıl. Yeni Papa’nın kendisi için de süpriz olduğunu ama onu esas şaşırtanın yeni Papa’nın dini kimliği ve bağlı olduğu tarikat olduğunu belirten Yıl, “Cizvitler ilk defa 15. yy’da Papa’ya itaat etmek için kurulan bir tarikattı. Başlarına ne gelirse gelsin sadece Papa’nın emirlerini yerine getirmek için çalışan bir tarikat olarak bilinen Cizvitler, din dışında olan diğer bilimlere düşkünlükleriyle tanınırlar. Katolik kilisenin elit kısmı olarak bilinen bu tarikat herhangi bir bilimin en ileri seviyesinde yetiştirildiği için bu tarikattan bir Papa çıkması şaşırtıcı. Bir Cizvit rahibin Papa seçilmesinin nasıl kabul edildiği benim için merak konusu” diyor.

***
16. Benedictus’un istifasının ardından dün yapılan seçimlerde Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio Hıristiyan aleminin yeni ruhani lideri oldu.
Fakat yeni Papa Francis’in dini kimliği dünyanın birçok yerinde şaşkınlıkla karşılandı. Çünkü Papa Francis, Avrupa dışından seçilen ilk Papa olmasının dışında aynı zamanda bir Cizvit rahipti ve Cizvit rahipler, Katolik kilisesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu efsaneleri yıllardır dilden dile gelen Opus Dei tarikatıyla Papalık Makamı’nın anlamı konusunda görüş ayrılığına sahip.
Dünyanın yıllardır tartıştığı Opus Dei, Dan Brown’ın Dan Brown’ın Da Vinci Şifresi kıtabında da, sağ kanat politik gündemini belirlemekle suçlanmıştı.
Fakat elbette sırlarla dolu bu tarikat için tarih kadar eski başka ithamlar da var. Örneğin Opus Dei’nin Papa’nın kimliğini, Papalık Makamı’nın bile üzerinde tutan, bu nedenle Papa’yı olağanüstü bir kişilik olarak nitelendirdiği, Vatikan Devleti’ni Katolik kilisesinin üzerinde gördüğü şeklindeki iddialar, bunlardan sadece küçük bir bölümü.
Yeni Papa’nın kimliği konusunda şaşkınlık yaşayan isimlerden biri de HABERTÜRK TV’ye konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Murat Yıl.
Yeni Papa’nın kendisi için de süpriz olduğunu ama onu esas şaşırtanın yeni Papa’nın dini kimliği ve bağlı olduğu tarikat olduğunu belirten Yıl, “Cizvitler ilk defa 15. yy’da Papa’ya itaat etmek için kurulan bir tarikattı. Başlarına ne gelirse gelsin sadece Papa’nın emirlerini yerine getirmek için çalışan bir tarikat olarak bilinen Cizvitler, din dışında olan diğer bilimlere düşkünlükleriyle tanınırlar. Katolik kilisenin elit kısmı olarak bilinen bu tarikat herhangi bir bilimin en ileri seviyesinde yetiştirildiği için bu tarikattan bir Papa çıkması şaşırtıcı. Bir Cizvit rahibin Papa seçilmesinin nasıl kabul edildiği benim için merak konusu” diyor.
“DEĞİŞİM GÖRECELİ”
Peki Avrupa dışından seçilmiş bir Cizvit bir Papa, Katolik dünyasında bir değişimin sembolü olabilir mi? Mesela kilise Katoliklerle yeniden bütünleşebilir mi yeni Pap yönetiminde?
Ali Murat Yıl, bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Vatikan şeffaf olmayan bir yapıya sahip. İçeride geçen her olay hakkında değişik söylentiler, hatta dedikodular üretilebilir. Yeni seçilen Papa’nın Vatikan’ın içinde bulunduğu durumu hem düzeltecek hali yoktur hem de bu zaten Vatikan’ın ruhuna aykırıdır. Vatikan sırlarla dolu bir kurum, dolayısıyla yeni Papa’dan beklentiler yersiz. Zaten değişim göreceli bir kavram. Yeni Papa’dan beklenebilecek tek şey kilisenin Katoliklerle bütünleşebilmesini sağlamaktır” diyerek Vatikan’ın içinde bulunduğu durumu özetledi.
JORGE MARİO BERGOGLİO KİMDİR?
Katolik dünyasının yeni lideri, Arjantinli Kardinal Bergoglio kendisine daha önceki 265 Papa tarafından kullanılmamış bir ismi, Francis ismini seçti. Bergoglio 1000 yıldır Avrupa dışından seçilen ve Latin Amerikalı olan ilk Papa’dır.
İtalyan bir demiryolları işçisinin beş çocuğundan biri olarak 1936 yılında Buenos Aires’te dünyaya gelen Bergoglio, 1958’te kiliseye katılmıştı. Felsefe, psikoloji ve edebiyat eğitimi alan Bergoglio, 1969’da papaz olmuştu.
Halihazırda Kardinaller Meclisi’ndeki tek Cizvit (İsa’nın askerleri) tarikatına mensup din adamı olan 1. Francesco, aynı zamanda bu tarikattan Papa seçilen ilk isim oldu. Bu tarikatın şu an yaklaşık 18 bin üyesi bulunuyor.
Cizvit tarikatına mensup bir kardinalin ilk kez papa seçilmesi, Güney Amerika’da oldukça güçlü olan tarikatı yeniden gündeme getirdi.
CİZVİTLER KİMDİR?
Cizvitler, İsa Tarikatı (Societas Iesu) adıyla 1534 yılında Aziz Ignacio de Loyola tarafından kuruldu. İspanyol Ignacio de Loyola, arkadaşlarıyla birlikte 1534’te Kudüs’e giderek Hıristiyanlığı yayma kararı aldı. Fakat Müslümanların hakimiyetindeki Kudüs’e gidemeyeceğini anlayınca, onun yerine Cizvit tarikatını kurdu.
Ignacio de Loyola, okuma yazma bilmeyen emekli bir askerdi. Kiliseye girdikten sonra ilerleyen yaşında okuma yazma öğrendi ve kurduğu tarikat ilginçtir ki eğitim faaliyetleriyle öne çıktı. Fakat bazı iddialara göre eğitim Cizvitler için her zaman sadece araçtı. Cizvitlik, sıkı tarikat disiplini ve entrikalarla anılması sebebiyle sık sık masonluğa benzetildi. Fakat Cizvitlerin benzer tarikatlardan en önemli farkının örgüt yapısında olduğu dikkat çekti. Tarikat üyeleri her zaman göze batmadan her türlü toplum içersinde, o toplumun insanları ile aynı düzeyde ve uyum içersinde yaşarlardı.
Kaynak: HABERTÜRK
http://www.haber7.com/avrupa/haber/1001863-cizvit-papa-opus-deinin-yenilgisi-mi

Yorumlar kapatıldı.