İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davalık kilise!

Merkezi İstanbul’daki Batman Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, azınlıklara ait kiliseleri ile tarihi eserlerinin korunmadığı iddiasıyla Batman Kültür-Turizm İl Müdürlüğü ile Beşiri Kaymakamlığına dava açtı. Daha önce çöplüğe dönüştürülen ve kilise taşlarına zarar verilen Beşiri ilçesine bağlı Yeni Pınar’daki tarihi kilisenin korunmadığını belirten Sason Ermeniler Derneği Başkanı Dağcı, 14. Yüz yıla ait kilisenin viraneye dönüştürüldüğünü söyledi.

***
Yeni Pınar (Kewerzo) köyünde daha önce çöplüğe dönüştürülen kilisenin korunmadığını iddia eden Dernek Başkanı dava açtı
 **Beşiri’ye bağlı Yeni Pınar (Kewerzo) köyündeki tarihi kilisenin çöplük alanına dönüştürüldüğünü belirten Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, Batman Kültür-Turizm Müdürlüğü ile Beşiri Kaymakamlığına dava açtı.
“ESERLERİMİZ KORUNMUYOR”
Merkezi İstanbul’daki Batman Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, azınlıklara ait kiliseleri ile tarihi eserlerinin korunmadığı iddiasıyla Batman Kültür-Turizm İl Müdürlüğü ile Beşiri Kaymakamlığına dava açtı. Daha önce çöplüğe dönüştürülen ve kilise taşlarına zarar verilen Beşiri ilçesine bağlı Yeni Pınar’daki tarihi kilisenin korunmadığını belirten Sason Ermeniler Derneği Başkanı Dağcı, 14. Yüz yıla ait kilisenin viraneye dönüştürüldüğünü söyledi. Son dönemlerde kilisede temizlik çalışmasının yeterli olmadığını da ifade eden Dağcı, “Tarihi kiliseye ait köydeki bazı evlerde kullanılan taşların da koruma altına alınmalı” dedi.
“ESERLERİMİZ TAHRİP EDİLDİ”
Dağcı, şöyle konuştu; “Yeni Pınar köyündeki Ermenilere ait kilisenin köylülerce çöplük alanı olarak kullanıldığı ve kilise kapısının da çalındığı, süslü taşların olmadığı, bazı taşların da kilise etrafındaki evlerde kullanıldığı tespit edilmiştir. Anayasamızın 63. Maddesi gereği ‘tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması, devlet sağlar. Bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirler alınmalı. Maalesef bugüne kadar bölgede bazı eserlerimizin tahrip olduğu ortadadır. Görevlerini yerine getirmeyen sorumlular hakkında dava açıldı.”  Dağcı, Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi başta olmak üzere tarihi eserlerin zarar gördüğü illerde ilgili mahkemelere başvurduklarını bildirdi.
http://www.batmancagdas.com/davalik-kilise.htm

Yorumlar kapatıldı.