İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cumhuriyet Tarihinde bir ilk

Soner Tufan

Geçtiğimiz günlerde bildiğiniz gibi Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye’de idi, Merkel Başbakanımız Tayyip Erdoğan ile birlikte Başbakanlık’ta dini cemaat temsilcilerle birlikte bir toplantı yaptı. Ancak Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı, bu toplantıya Protestan Kiliseler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Umut Şahin de davet edildi… Samuel Aktaş Mor Gabriel manastırının arsalarına hazine tarafından el konulmasına tepki gösterip bunun bir hukuksuzluk olduğunu ifade etmiştir. Ancak bunun haberleştirilmesi gerekirken, gerçek olmayan bir söylentiden yola çıkarak Samuel Aktaş’ın yarattığı gerginliğe dem vurularak, öbür cemaat önderlerinin Samuel Aktaş’a tepki gösterdiği basına yansıdı. Ancak ne Aktaş, ne de öbür cemaat önderleri bu haberi doğruladı. Aslında basına bu şekilde sızdırılan haberle Süryani cemaatinin haklı davası itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Zira Mor Gabriel’in elinden alınan arazilerle ilgili dava gerçekten de ciddi bir sorun yaratabilir.

***
Geçtiğimiz günlerde bildiğiniz gibi Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye’de idi, Merkel Başbakanımız Tayyip Erdoğan ile birlikte Başbakanlık’ta dini cemaat temsilcilerle birlikte bir toplantı yaptı. Ancak Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı, bu toplantıya Protestan Kiliseler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Umut Şahin de davet edildi. Umut Şahin 5-6 kişinin katıldığı toplantıda doğrudan Merkel ve Başbakan Erdoğan’a Türkiyeli Protestanların yaşadığı sorunları yüz yüze ifade etme fırsatı buldu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Başbakan Erdoğan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya  Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Hahambaşı İshak Haleva, Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Süryani Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş, Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Ankara Müftüsü Hakkı Özer ve Türkiye Protestan Kiliseler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Umut Şahin katıldı.
Lakin toplantı basına kapalı yapılmasına karşın Samuel Aktaş, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Angela Merkel’in Mor Gabriel konusundaki tartışmalarıyla ilgili haberler yapıldı. Toplantı sırasında bu üçlü arasındaki tartışma yarım saate yakın devam etti. Samuel Aktaş Mor Gabriel manastırının arsalarına hazine tarafından el konulmasına tepki gösterip bunun bir hukuksuzluk olduğunu ifade etmiştir. Ancak bunun haberleştirilmesi gerekirken, gerçek olmayan bir söylentiden yola çıkarak Samuel Aktaş’ın yarattığı gerginliğe dem vurularak, öbür cemaat önderlerinin Samuel Aktaş’a tepki gösterdiği basına yansıdı. Ancak ne Aktaş, ne de öbür cemaat önderleri bu haberi doğruladı. Aslında basına bu şekilde sızdırılan haberle Süryani cemaatinin haklı davası itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Zira Mor Gabriel’in elinden alınan arazilerle ilgili dava gerçekten de ciddi bir sorun yaratabilir.
1936’da bayannamede söz konusu arsaların hazineye bildirilmiştir, Mor Gabriel Manastırı 1937 yılından itibaren bugüne dek arsalar için vergilerin ödendiğini, ancak mahkemenin araziyi 2010 yılında orman arazileriyle ilgili 2B yasası çıktıktan sonra 3 köy muhtarının Mor Gabriel manastırının o toprakları işgal ettiğini düşünerek dava açtığını, davanın Mor Gabriel aleyhinde sonuçlandığı, bunda belgelerin ibraz edilmediğinin dayanak gösterildiğini, ancak mahkemeye söz konusu belgelerin sunulmasına karşın kaybedildiğini, sonradan yine o belgeler sunulmasına karşın bu sonucun çıktığı ve bunun işgalden başka bir şey olmadığını, 1600 yıldır Süryani Kadim Kilisesinin malı olan 276 dönüm arazinin Süryanilerin elinden alınıp hazineye geçtiğini, bunun Süryaniler arasında çok acı bir etki bıraktığını elinden geldiğince anlatması üzerine, diğer cemaat temsilcilerinin tepki gösterdiği yönünde haberler çıkması üzerine kendisiyle görüştüğümüz Gabriel Aktaş hiç bir cemaat temsilcisinin tepki göstermediğini ve suçlamaların doğru olmadığını kesin bir şekilde ifade etti.
Mor Gabriel davası Türkiye’yi epey zor durumda bırakabilecektir. Durumun farkında olan taraflar bir şekilde sıyrılmak için bir dezenformasyon yöntemiyle Mor Gabriel davasını sulandırmak ve bir şekilde itibarsızlaştırmak için harekete geçmiş olabilir, ancak gerçek olan canı yanmış bir cemaatin metropoliti olan Gabriel Aktaş fırsat bulmuşken uzun uzun dert yanmıştır. Hiç bir cemaat temsilcisi de tepki göstermemiştir, tersine arka çıkmıştır. Ki Samuel Aktaş’a, ne Havela, ne Umut Şahin, ne Bartolemeos, ne de Yusuf Dağ tepki göstermiştir. Bununla ilgili hiç bir gerçek bilgi yoktur, güvenilir bir kaynak yoktur. Gerçek dışılığı ortadadır.
Bu haber uydurmadır, gönül ister ki memleketimiz yargısıyla, bürokrasisiyle ve devletin her bir kademesiyle birlikte aynı fikirde olsun, aynı şeyleri söylesin ve farklı düşünen herkese, farklı inanan her bir bireye, farklı konuşan, farklı görünen herkese tahammülü borç bilsin.
Zira Protestan Kiliseler Derneği için bu davete temsilcimiz olarka Umut Şahin’in katılımının sağlanması bir ilktir. İlk kez devlet görevlileri en üst düzeyde bizimle iletişim kurmuş ve bizi dinlemiştir, bu hassasiyetin devamı gelsin ve ülkemiz bu yolla daha demokratik bir düzeye erişsin diye dua etmekten başka yapabileceğimiz bir şey yoktur.
www.twitter.com/sonertufan
http://haber.sat7turk.com/cumhuriyet-tarihinde-bir-ilk/

Yorumlar kapatıldı.