İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

En çok cami ve mescidi Ermeni yurttaşımız İstepan Aratan yaptı

Türkiye Anıtlar Derneği, 1993’teki bir toplantısında, yurdun muhtelif yerlerinde yaptığı cami, mescit gibi dini ve anıtsal projeler ve uygulamalarla Türk sanatına büyük hizmetlerinden ötürü, Yüksek Mimar (D.G.S.A) İstepan Aratan’a gümüş bir madalya ve bir teşekkür beratı vermişti. 1929 doğumlu olan Aratan, başarılı bir mimardı. Aynı zamanda Ermeni cemaati Getronagan Lisesi’nde ve Bağlarbaşı Ruhban Okulu’nda uzun yıllar matematik dersleri verdi. Ülkesine anıtsal projeler kazandırdı; en tanınan çizimleri Şişli Camisi ile Nimet Abla Camisi, Söğütlüçeşme Camisi’dir.

Bu bilgileri kaçımız biliyoruz? (Bağlarbaşı Ruhban Okulu, Surp Haç Tıbrevenk Ermeni Ruhban Okuldur. HYETERT)
Ama okurumuz H.S. bunu hatırlatırken, Cumhuriyet döneminde Aratan kadar hiçbir Müslüman mimarımızın projesi veya çizimi yoktur” dedi. Daha sonra Başbakan’ın bir açmazına dikkat çekiyor: “Başbakan, bundan bir süre önce Çamlıca projesini açıklarken, gazetecilerin ‘Uluslararası bir yarışma açılamaz mıydı?’ sorusuna şu karşılığı veriyor: “Süre kısa değildi. Cami mimarisinde Müslüman olmayanların o ruhu yakalaması zor. Mimarın, neyi, niye yaptığını ortaya koyması, anlatması lazım. Sinan böyle baktığı için 600’ü aşkın eser bıraktı. Batı’nın ruh dünyasında bize ait bazı kültürler yok. Dolayısıyla caminin ruhunu vermeleri çok kolay değil”.
Peki, Ermeni vatandaşımız İstepan Aratan’ın projelerine ne diyeceğiz?
Almanya’nın Köln şehrinde DİTİP tarafından yapılmakta olan Avrupa’nın en büyük camisinin projesini kim yaptı? Kilise mimarı Alman uyruklu Paul Böhm.
Niye hep kendimize yontuyoruz.
Hürriyet- Yalçın Bayer

Yorumlar kapatıldı.